Keleties ízek egy szépségkirálynő konyhájából

Cserháti Tamara: Yalla! ‒ Bajzát Zsuzsi írása

cserhati-tamara

Cserháti Tamarát 2012-nem ismerte meg az ország, ekkor nyerte el a Miss World Hungary elismerő címet. A kétgyermekes anyuka azóta beházasodott az izraeli kultúrába, és persze az ízekbe is, ebbe a nem mindennapi miliőbe kalauzolja el az olvasókat első receptes könyvében.

Külön öröm, hogy itt lehetek most Önökkel, hiszen habár nem itt születtem, de 7 éves koromtól 20 éves koromig Győrben éltem a családommal, ide jártam iskolába, gimibe és főiskolára is” ‒ kezdte könyvbemutatóját az egykori szépségkirálynő. Cserháti Tamara már fiatalon is rengeteget utazott, így mindig nyitott volt az új kultúrákra, ízekre. A Miss World Hungary cím elnyerése után ismerkedett meg izraeli származású férjével, és nem csak belé, hanem a keleti ízekbe is beleszeretett.

Nagyon szerencsés vagyok, mert anyósomtól és a férjem nagymamájától a mai napig sokat tanulok, de a gyermekeink megszületése után kezdtem csak el komolyabban és otthonosabban mozogni a konyhában” ‒ mesélte Tamara. ‒ „Nálunk minden héten ünnep van, és bizony sok-sok kísérletezgetés vezetett oda, hogy ma már rutinosan nyúlok az elsőre talán különlegesnek mondható alapanyagokhoz.

Bár az izraeli konyha a történelmi háttér okán is nagyon sokszínű és egzotikus, az egykori szépségkirálynő mégis azt mondja, csupán 3 alap dolognak kell meglennie ahhoz, hogy otthon is autentikus ízeket készíthessünk. Legyen egy jó zöldségesünk, ahol friss mentát, petrezselymet és koriandert szerezhetünk be, egy jó hentesünk a friss bárányhúsért, és persze egy jó sorvezető, ami segít abban, hogy minden íz a helyén legyen.

cserhati-tamara-konyvszalon

Ennek érdekében készült el a receptkönyve, amely már most elképesztő érdeklődésnek örvend. Mint elmondta, először instagramon osztotta meg a követőivel konyhabéli kalandozásait, és olyan sokan érdeklődtek a receptek iránt, hogy úgy döntött, egy csokorba szedi azokat. „Ezzel szeretnék segíteni mindenkinek, és persze majd a gyermekeimnek is, hiszen a recepteket megkaptam a férjem családjától, de a pontos arányokat nekem kellett kikísérletezni. Azoknak, akik a könyvem alapján készítik el ezeket az ételeket, már sokkal könnyebb dolguk lesz” ‒ mondta Tamara.

A könyvbe végül 71 recept került, amelyek nem csak az elkészítés után okoznak élményt az olvasónak. Már a lapozgatás közben is szemet gyönyörködtető a látvány, hiszen az autentikus hatás érdekében Izraelben készültek el az életképeket ábrázoló fotók, így lett igazán friss, merész és lenyűgöző a végeredmény.

Ha valaki kedvet kap az izraeli konyhához, akkor elsőként a saksuka elkészítését javasolja az írónő, ami gyakorlatilag a mi jól ismert lecsónk egy másik verziója. A bemutatón elhangzott, a nagy érdeklődésre való tekintettel Tamara workshopokkal és vacsoraestekkel is készül az új ízekre éhes közönségnek.

A könyv folytatásáról egyelőre csak annyit mondott, nagyon sok ötlete van még, így elképzelhető, hogy jön egy újabb receptgyűjtemény, de előtte még ezt szeretné a lehető legtöbb emberhez eljuttatni.

Bajzát Zsuzsi
Fotók: Óbert Klára

2022.11.21