Artúr király fesztiválja, Bizsúr király csapdájában, Holden Rose fantáziavilága

Mesés történetek a XXI. Győri Könyvszalon első napján – Bajzát Zsuzsi írása

mesesarok-gyori-konyvszalon

A legkritikusabb közönség előtt, alsós gyerekek körében startolt el a XXI. Győri Könyvszalon programja a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában. Az első emeleten kialakított Mesesarok azonnal elrabolta a gyerekek szívét, és igazán kitűnő helyszíne lett a nem mindennapi kettős könyvbemutatónak is.

Várfalvy Emőke Artúr király fesztiválja és M. Kácsor Zoltán Bizsúr király csapdájában című kötete a Móra Kiadó gondozásában jelent meg, méghozzá a Már tudok olvasni! sorozat újabb két részeként.

Ki tud olvasni? ‒ hangzott el az első kérdés az előadók szájából, és a válaszokra sem sokat kellett várni. Kétszer húsz kéz emelkedett azonnal a magasba, és egyszerre kiáltották a gyerekek, hogy én, én! Az előadók játékos formában, történeteket mesélve igyekeztek bepillantást engedni a könyvek evolúciójába, hoztak jó pár évvel ezelőtti köteteket és mai példányokat is. A gyerekek nagyon rácsodálkoztak a különbségekre, és arra, hogy mennyit fejlődött a világ. Persze a döbbenet sem maradt el annak a sztorinak a hallatán, hogy bizony régen nem mindenkinek volt telefonja. Ez ma már elképzelhetetlen lenne.

A gyerekeknek lehetőségük volt 3 csapatjátékban is részt venni, melyek a bemutatott könyvek történeteire épültek. A lelkes közönség minden kérdésre bátran felelt, és büszkén távozott a program végén a Mesesarokból, hiszen az előadóktól megtudták, az olvasás igazából egy szuper képesség, és mivel mindannyian ismerik már a betűket, ők is mind szuperhősök.

mesesarok-gyori-konyvszalon

A délután folyamán még egy programra várta a Móra Kiadó a gyerekeket. Holden Rose, alias Kovács Attila elképesztő történeteit nagyon sokan ismerik, a közönségben ülő negyedikes osztályok is mind kívülről fújták az elsőre talán borzongató sztorikat, amelyek persze a végére mindig kikristályosodnak és szeretettel telivé válnak. „Én nem szeretném, hogy féljetek, amikor a könyveimet olvassátok. Azt szeretném, hogy használjátok a fantáziátokat!” ‒ fogalmazott az író, akiről azt is megtudtuk, mindössze 8 éve kezdett el könyveket írni, a most bemutatott műve pedig már a 15. a sorban.

A gyerekek nagyon élvezték az előadáson átélt kalandokat, kiderült, hogy fantáziára nemcsak a művészeknek van szüksége, hanem a sporthoz, a vásárláshoz, és bizony még a matekhoz is kell. A most bemutatott két könyvét, az Azonosított repülő tárgyat és a Lapátos fickót hamarosan egy újabb kötet követi, ami – mint megtudtuk – a párhuzamos univerzumokról szól majd.

Holden Rose arra biztatta a gyerekeket, hogy olvassanak olyat, ami tetszik nekik, csinálják rendszeresen, hiszen így válhat belőlük olyan gondolkodó felnőtt, akinek semmi és senki nem állhat az útjába.

Bajzát Zsuzsi
Fotók: Óbert Klára, Vas Balázs

2022.11.19