Szemérmetlenül jól

Szabados Éva interjúja Petrik Adriennel

petrik-adrien

Győrbe, a fröccs városába érkezik A hideg szóda élvezete szerzője, Petrik Adrien november 20-án vasárnap. Szemérmetlenül jól című legújabb könyvét, amelyből a felszabadultság és az életöröm receptjét olvashatjuk ki, a XXI. Győri Könyvszalonon mutatja be.

Könyvei tele vannak meglepetésekkel, mert kibújnak mindenféle szabály alól. Szemérmetlenül jól – már a címben is kihívás rejlik: merjük-e felvállalni magunkat? Mi adhat erőt az embernek, hogy kiszabadítsa magát a megfelelési kényszerek nyomása alól?

Legelőször is el kell vinnie a balhét. Fel kel vállalni, hogy az élete a kezében van. Az ő kezében, nem hivatkozhat másra, nem háríthat külső tényezőkre. Azután nagyon fontos, hogy tudja, mi az, ami jó neki. Erre nagyon nem vagyunk szocializálva. Inkább elnyomni tanuljuk az effajta megfigyeléseinket. És fontos az önismeret, hogy tisztában legyünk a képességeinkkel, lehetőségeinkkel, határainkkal.

Miért szeret „szembe menni a forgalommal”?

A szabályok egy kalap alá próbálnak venni mindenkit. Vannak, akik ezt szeretik, belesimulnak, eminensek a megfelelésben. És vannak, akik új utakat próbálnak ki. Még az útvonaltervezőm is legalább három alternatív megközelítést mutat…

Mi élete legfontosabb, legérlelőbb tapasztalata?

Hihetetlen, hogy minden pillanatban és minden helyzetben mennyiféle tudás és különleges tapasztalat záporzik rám…, folyamatosan érlelődöm.

Milyen érzésekkel érkezik Győrbe?

Tele vagyok kíváncsisággal.

Van itt a környéken kedvenc helye?

Nagyon sokféle kontextusban és formában eveztem és úsztam Győrben, szeretem az összes folyóját, folyópartját, csónakkiemelő helyét és csónakházát, amit ismerek.

Mivel szeretné invitálni a Könyvszalon vendégeit?

Ha személy szerint engem hallgatnak meg, akkor egy rendhagyó beszélgetésre Fábián Györggyel, akivel abban biztosan megegyezünk, hogy ahogy Hrabal mondja: „...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű.


Petrik Adriennel és Szemérmetlenül jól című kötetével a XXI. Győri Könyvszalonon november 20-án, vasárnap 14 órakor találkozhatnak az érdeklődők a Kisfaludy Károly Könyvtár második emeleti rendezvénytermében.

Szabados Éva

2022.11.17