Szilágyi Áron a kardvívó VB után a sportfilmek VB-jét is megnyerte


egy-mindenkiert-szilagyi-aron-film

Muhi András Pires Egy mindenkiért című rendezését a november 9-13. között Milánóban zajló 40. FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon a tavalyi év legjobb alkotásai között díjazták az Olympic Spirit kategóriában: a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai kardvívó bajnokról szóló dokumentumfilm megnyerte a vasárnapi gála fődíját is ebben a kategóriában.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert FICTS (Fédération Internationale Cinéma Televison Sports) évről évre díjazza azokat a mozgóképes alkotásokat, amelyek a sportkultúrát és az olimpiai értékeket népszerűsítik. Az idén 40. alkalommal megrendezett nemzetközi filmes esemény 20 különböző sportfilm fesztivál nyertes alkotásait, mintegy 100 filmet mutatott be, és november 13-án este 5 kontinens legjobb alkotásait díjazta a szakmai zsűri a Palazzo Lombardiában. Szilágyi Áron három olimpiai arany után a karrierjéből még hiányzó egyéni világbajnoki címet is begyűjtötte idén, és a felkészülését bemutató Egy mindenkiért című dokumentumfilm a sportfilmek VB-jén is eséllyel indult, ahol végül elnyerte a fődíjat, a fesztiválon részt nem vevő országok 7 filmes, televíziós, média, sport és kultúra képviselőjéből álló nemzetközi zsűri Guirlande d’Honneur díját, a „sport film és televíziós Oscart”!

egy-mindenkiert-szilagyi-aron-film

Olyan filmet akartunk készíteni Áronnal, amely felér egy sportteljesítménnyel. Köszönöm a magyar vívó társadalomnak, a stábnak és az összes támogatónknak, hogy velünk voltak ebben a maratoni vállalásban” – nyilatkozta a rendező, Muhi András Pires korábban a filmről, amely elnyerte a Magyar Mozgókép Díjat, és nemrég a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm díját is. Az alkotást a 2021-es AIPS Sport Media Awardson, azaz a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség seregszemléjén az év legjobbjai között díjazták Dohában.

Az Egy mindenkiért exkluzív élsportolói és magánéleti szituációkban mutatja meg a háromszoros olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó Szilágyi Áront, aki a budapesti világbajnokság fokozhatatlan izgalmait követően, a koronavírus-járvánnyal megterhelve érkezik meg a tokiói olimpiára, ahol végül történelmet ír. Muhi András Pires 5 év alatt, több mint 100 forgatási napon át, közel 600 óra nyersanyagot forgatott Szilágyi Áronnal és a magyar kardválogatottal a kulisszák mögött.

egy-mindenkiert-szilagyi-aron-film

Különleges film született. Lebilincselő történet, valódi érzelmek, látványos akciók, miközben rengeteget meg lehet tudni belőle a sportágról, és persze rólam is. A filmnek „hollywoodi” dramaturgiát írt a sors, végletekig kiélezett pillanatok formálják a cselekményt – árulta el a film főszereplője, Szilágyi Áron. ‒ Sosem az volt a cél, hogy én mint „hős” szimpatikusabb legyek, hanem hogy a film legyen minél izgalmasabb, sodróbb és igazabb.

Az Egy mindenkiért az ELF Pictures és a Bulb Cinema koprodukciójában készült 2016 és 2021 között, a Nemzeti Filmintézet, a Future FM és a Generali támogatásával, a Strongaa-val és a Romis Mozival együttműködésben. Az alkotás megtekinthető a FILMIO kínálatában, és eredeti zenéje, melyet Kalotás Csaba jegyez Áron címmel, hallgatható a Spotify-on.

Nemzeti Filmintézet

2022.11.15