A szabadság foka: Mohai Tamás új lemezt készített


mohai-tamas

Mohai Tamás, a hazai rock-, dzsessz- és bluesszíntér kiemelkedő gitárosa, dalszerzője Mohaing néven jegyzi A szabadság foka című új anyagát, amelynek bemutatója november 10-én volt a fővárosi Analog Music Hallban.

Egy időben kicsit többet foglalkoztam a kelleténél azzal, amire nincs befolyásom, viszont körülvesz a mindennapokban, és ez rá is nyomta a bélyegét a döntéseimre. Most már úgy látom, felette kell ennek állni, ahogy az Élet az élet felett című dalban is éneklem” ‒ mondta el Mohai Tamás az MTI-nek adott interjúban.

A jellegzetes hosszú ősz szakállt viselő gitáros a nyolcvanas évek közepén a székesfehérvári Faxni együttessel vált ismertté, majd számos más formációban, például a Török Ádám és a RABB-ban, a Háborúban, a KFT-ben, a Boom Boomban, a Berki Tamás Bandben vagy a Tomistarsban gitározott és énekelt.

A zenész rockzenei énjét előtérbe helyező A szabadság fokát egy öttagú zenekar vezetőjeként készítette, csapatában mellette Török Péter (gitár), Jud Harmony (ének), Kiss G. László (basszusgitár) és Mohai Szabolcs (dob) szerepel. „A 2015-ben az 50. születésnapom alkalmából kiadott, összegző jellegű tripla CD-men, amelyen legalább két tucat új dal volt, Jud Harmony és Szabolcs, az unokaöcsém már hallható, az akkori anyag bemutató koncertjén pedig Török Ádám fia, Péter is közreműködött.

Mint kifejtette, gondolkodását és ennek zenei kifejeződését tekintve sok mindenben visszatért ahhoz a Mohai Tamáshoz, aki 1990 környékén a Faxni együttes frontembere volt. „Rájöttem, hogy 50 felett új dolgokat keresni emelt óraszámban nem érdemes, bejártam azt a kört, ami rám lehetett jellemző. Örülök, ha azt mondják, hogy a kirándulások során nem veszítettem el önmagam.

A szabadság foka tizenkét dala az elmúlt időszakban született, markáns kivétel a Karnevál című szám, amely a Faxni első, 1983-as demóján szerepelt. Ennek végén hallható, hogy „az ikszedik sikertelen kísérlet után sem adom fel”.

Ez a sor nem szerepelt az eredeti dalban, most írtam hozzá. Időnként megesnek ilyen késői utánírások, az 1989-ben megjelent első Faxni-album, a Tizedik történet nyitódala, a Budapest felé késnek a vonatok is kapott néhány éve egy új versszakot, amiből kiderül, hogy már Budapest felől is késnek a vonatok” ‒ idézte fel Mohai Tamás. Hozzátette: induláskor Bródy, Dusán, Bereményi és Dévényi Ádám szövegei hatottak elsősorban rá.

A Mohai Tamás Banddel szeretnénk turnézni, további lemezeket készíteni. Ugyanakkor vannak terveim a dzsessz világában is, van a tarsolyomban négy-öt friss kompozíció. Számomra ez összefolyik: amikor rockot játszom, akkor is dzsesszt játszom, és fordítva, miközben az egész egy bluesos valami lesz” ‒ mondta végül Mohai Tamás az MTI-nek.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.11.11