A Balaton-felvidék szépségei: a Folly Arborétum

Sulyok Attiláné írása

folly-arboretum

Magyarország legszebb tájai közé tartozik a Balaton északi partja: a Tihanyi-félsziget, a Káli- és a Tapolcai-medence gyönyörű vidék. A Badacsony mellett, az Örsi-hegy oldalában fekszik a Balaton-felvidék népszerű kirándulóhelye, a Folly Arborétum.

A hegyről jól lehet látni a túloldali Fonyód kettős dombját, a Badacsonyt, de nem csak a kilátás miatt érdemes ide jönni, hiszen itt találjuk az arborétum híres gyűjteményét is. A hatalmas örökzöldek között sétálva hol az Alpokban, hol a Tátrában érezhetjük magunkat. „Az arborétum olyan, mint egy ékszerdoboz, kicsi, de minden darabja kincset ér” – mondta látogatásakor a dendrológia elismert szakembere, Johann Krüssmann. A Folly Arborétumban közel 120 éve gondozzák a mérsékelt övi fenyőket, ciprusokat, cédrusokat, és nagy szeretettel, sok programmal várják a természet kedvelőit egész évben. A kertet napjainkban már az alapító család negyedik generációja ápolja és szépítgeti rengeteg munkával. „A Folly nem csak egy arborétum, sokkal több ennél. Büszkék vagyunk arra, hogy a folyamatosan fejlődő Folly olyan ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált, amely az európai magánkertek által képviselt élvonalhoz tartozik” ‒ mondta a parkról Folly Réka.

folly-arboretum

A szőlők fölött meghúzódó sziklás, köves „Öreg Arborétum” a dédnagyapának köszönhető. Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette ide az első örökzöldeket az 1900-as évek elején, ez a mai kert magja. Akkor még Európa-szerte ritka déli fenyőcsemetéket hozatott, elsősorban a mediterrán éghajlatról származó és más földrészek hasonló adottságú területeinek növényeit ültette el. Felvette a kapcsolatot külföldi faiskolákkal. Mintegy 100 növény telepítése során 60 m³ követ termeltek ki a kézzel ásott ültetőgödrökből. A szükséges vizet faedényekben, szamárháton szállították fel a Balatonból. Figyelmet fordítottak arra, hogy olyan növényeket telepítsenek, melyeknek megfelel a tó klímája. Mivel akkoriban Magyarországon még ismeretlen fajokat hoztak ide, nem sejtették a fák várható méretét. A kezdeti kerttervezés hiánya miatt elég sűrű jelenleg az arborétum magja, ott találhatók csak tisztások, ahol a növények az aszályos időszakban kipusztultak. Akkoriban alig fél hektár volt az arborétum területe, napjainkban azonban már öt hektárra emelkedett; mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje, valamint több ezer virágzó évelő található itt.

Miután az első világháborúban fiatalon elhunyt Folly Gyula, a két világháború között megállt a fejlesztés. Az alapító ugyancsak Gyula nevű közgazdász fia a második világháború után látott csak neki a folytatásnak. Nehéz esztendők, államosítás jött, ennek ellenére gyarapodott az állomány. Folly Gyula újra egzótákat, idegen éghajlatú, ritka növényeket hozott. Az 1960-as, 70-es években került sor a cédrus és ciprusfajták telepítésére. Az 1970-es évektől már az unoka, az agrármérnök ifj. Folly Gyula fejlesztette tovább a kertet, díszfaiskolát létesített, melynek bevételéből biztosította az arborétum fenntartási költségeit. Nyugat-európai gyűjtőútjáról száz „új” növényfajtát hozott. Később visszavásárolta az elvett területeket, így újra az eredeti birtokos, a Folly család tulajdonába került, és megnyitotta a kertet a nyilvánosság előtt.

1997-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területté nyilvánította az arborétumot. Ifj. Folly Gyula halála óta már a negyedik generáció, Folly Réka és családja viszi tovább a hagyományokat. Az utóbbi időben sokat fejlődött a borászat, és az arborétum egyre inkább látogatóbaráttá vált. A fáradhatatlan munka eredménye a 2017-ben, tanösvény kategóriában elnyert „Az év ökoturisztikai létesítménye” díj. 2019 tavaszán pedig megnyílt a család egykori lakóházában az étterem és a látogatóközpont.

folly-arboretum

Az arborétum ma három különböző korú növénypopulációt tartalmaz. A legidősebb telepített fák 100-115 évesek. A második világháború után telepítettek 55-70 évesek, az utolsó generáció növényeinek kora pedig néhány évtől 40 évig terjed. Földünkön mintegy ezer nyitvatermő faj él, ebből 600 a mérsékelt övi faj, ezek közül 155 nyitvatermő faj él az arborétumban. Emellett 160 zárvatermő faj található itt, fák és cserjék, illetve borókából sincs hiány. Az arborétum elsősorban a fenyőfélékről nevezetes. A botnádligetbe beépült fémcsúszda felett indul egy kanyargós pallósor, mely egy mamutfenyőligeten át az Öreg-arborétum régi fenyőfáihoz vezet. Tanösvényein sétálva számos ritka fenyőt láthatunk: Óriás mamutfenyő, Tengerparti mamutfenyő, Amerikai sárgafenyő, Kaukázusi és görög jegenyefenyő, Duglászfenyő, Balkáni páncélfenyő és Feketefenyő. Az Óriástobozú kaliforniai fenyő Európában az elsők között került ide (a képen lent). Ma az eredeti fa magjaiból nevelt két fiatalabb, de már hatalmas méretű fa látható itt. Ez az északi félgömb legnehezebb tobozú fenyője: „termése” (valójában elszáradt, fásodott termős virágzat) elérheti a 45 cm-es hosszúságot és az 5 kg-os súlyt is.

A Folly Arborétum sokáig volt a cédrus telepítések kezdeményezője. A világ mind a 25 ciprus faja helyet talált a parkban, így a valódi mediterrán ciprusokon kívül az arizónai ciprus is. A ritkábban látható fajok közül találkozhatunk az amerikai fajtákkal, az ázsiai Kashmir, a Himalájai ciprus és a könnyező ciprussal is. Séta közben sokat megtudhatunk az arborétum fáiról a közérthető kis táblákról.

folly-arboretum

A park botanikai értékein kívül tájképi, földtani értékei is fontosak. Az arborétum természetvédelmi jelentőségét a permi vöröshomokkő kibúvás és az eredeti tölgyerdő is emeli. Alsó része enyhén lejt, az Öreg-arborétumban és fölötte a tölgyerdőben a lejtő meredekebb. A kontinentális, a mediterrán és az atlanti légáramlatok a Balaton nyugati térségében váltakozva érvényesülnek. A helyi klíma kedvező: előnyös a tó nagy vízfelületének hatása, másrészt a környező hegyek körülölelik, védik a fenyőkertet. A délnek néző domboldal jobban felmelegszik. A hűvösebb klímát igénylő fajok részére ez a hely napjainkban már túl meleg. A „hosszútűs fenyők” (répafenyő) jól viselik a száraz körülményeket.

Bár az arborétum kicsi, értékei nemzetközi szinten ismertek. Oktatási célokra is használják, valamint területén rendszeresen folytatnak nemesítési kísérleteket és ökológiai megfigyeléseket. A park a hozzá tartozó faiskolával, szőlővel, borászattal és étteremmel egységet alkot. A család fűszernövényeket is termeszt és faiskolát üzemeltet, ahol különböző méretű, saját szaporítású facsemetéket és cserjéket vásárolhatnak a látogatók.

folly-arboretum

A borászat alapítása az üknagyapához köthető. A badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz hűen elsősorban fehérborokkal foglalkoznak, főleg a környékre jellemző fajtákat részesítik előnyben: szürkebarát, muskotály, budai zöld, rajnai és olaszrizling. Az ősz a szüret időszaka, a 10 hektár területen másfél hónapig szedik a szőlőt. A feldolgozás során különböző módszereket alkalmaznak. Az olaszrizlingből háromfajta bort készítenek (a szürkebarát házasításával): Olaszrizling, Cédrus, Boróka fehér. Évente 40.000 palack Folly bort állítanak elő. A borospalackok nemrég új címkét kaptak, az arborétum jellegzetes növényei jelennek meg rajtuk, így a például Rajnai rizlinget a páfrányfenyő, az Olaszrizlinget az andalúziai jegenyefenyő fotója díszíti.

A borok számos elismerést nyertek hazai és nemzetközi versenyeken. A legrangosabb magyarországi borversenyen a Folly 2019-es Rajnai rizlingje arany minősítést kapott, borászatuk is a legjobbak között végzett. 2021-ben a Mozdulj Balaton Borversenyen lett aranyérmes a Boróka rozé bor. A Rajnai rizling, az Olaszrizling, a Cédrus, a Kéknyelű, valamint a Boróka fehér 2022-ben is elnyerték a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Termék Védjegyet. Rendszeresen tartanak borkóstolókat az arborétum éttermében, ahol helyi alapanyagokból készült fogásokkal, finom szörpökkel, süteményekkel és Folly borokkal várják a kedves vendégeket. Ha az étteremben szeretnénk ebédelni vagy vacsorázni, akkor belépőjegy váltására van szükség, külön nem lehet látogatni. A szépen felújított, 160 éves épület egykor a Folly család lakóháza volt, 2019 óta színvonalas étterem és egy látogatóközpont, rendezvényterem is működik itt.

folly-arboretum

Az arborétum a hegyoldalban fekszik, a bejáratnál kapott térkép segít eligazodni a sétautakkal átszőtt, teraszos terepen. Ahogy egyre feljebb kanyargunk az ösvényeken, úgy egyre tágul a balatoni panoráma, melyet leginkább a különleges alakú kilátótoronyból élvezhetünk (a fenti képen). Fából készült, és a fenyőtobozok csavarvonalas felépítését idézi. Csodálatos látvány tárul innen a „tanúhegyekre” és a Balaton irányába. Itt már igazi erdőben érezhetjük magunkat. Ezen a részen hatalmas, esővizet felfogó tartályok is állnak, ahonnan a növényeket öntözik. A balatoni panorámáért rajongók számára a nemrég elkészült Panorámaterasz is kitűnő pihenőhely. A Folly Arborétumban ősztől tavaszig rendszeresen vezetett sétákon is részt vehetnek a látogatók.

A gyönyörű kert egész évben nyitva tart, és különleges játszótere miatt is kihagyhatatlan balatoni kirándulás. A nagy nyitott térség a gyakori rendezvények központi területe, ahol a főleg fából készült, egyedi játékok élménydús, vidám kikapcsolódást ígérnek a kisebb-nagyobb gyerekek számára: óriáscsúszda, mókuskerék, drótkötélpálya, balatoni panorámás óriáshinta és más különleges hinták, kötélalagút, csőcsúszda. Ha a gyerekek elfáradnak a játék során, akkor saját készítésű, kézműves szörpöket ajánlanak nekik olyan különlegességekkel, mint például a fenyőrügyszörp vagy a gyömbérszörp. Előbbit az arborétum jellegzetes fenyőinek hajtásaiból főzik. A népszerű Folly Szörpöket kézzel készítik friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül.

folly-arboretum

Novemberben is csodaszép az arborétum: a fák a sárga, a vörös és a rozsdabarna ezernyi árnyalatába öltöznek. A Márton-napi liba-lakomát, a gasztroélményt is össze lehet kötni kerti sétával. A természetkedvelő családokat ilyenkor várják a Folly Kincsei kincskereső játékra. 2020-ban hirdették meg először a „Fogadj örökbe egy Folly fát!” kampányt azzal a céllal, hogy erősítsék az emberek természet iránti szeretetét, és megmutassák, hogy egy növény nevelése felelősséggel jár. A befolyó összegeket az arborétum növényeinek gondozásával kapcsolatos költségek fedezésére fordítják.

Napjainkban egyre több vendég fedezi fel ezt a badacsonyi édenkertet. Az Arborétum bejárása nagyjából két órát vesz igénybe, de sokkal több időt, akár egy napot is el lehet itt tölteni. Végül néhány látogató bejegyzését idézném: „Az ezerarcú hely, ahonnan a leggyönyörűbb a kilátás a Badacsonyra és a Balatonra.”; „Béke, nyugalom, madárcsicsergés, a kabócák zenéje, mindez méltóságteljes, bölcs örökzöldek ölelésében.”; „Jó borok, balatoni panoráma, nyugalom – szerintem nem kell ennél több a feltöltődéshez.” Ha szeretnék felkeresni ezt a szép és vendégszerető helyet, akkor Badacsonyörs felett, az Örsi-hegy déli lejtőin, a Kápolnavölgyi úton találják. Weblapján pedig minden információ megtalálható vele kapcsolatban.

Sulyok Attiláné

Források: kirandulastippek.hu, folly.hu, badacsony.com, utazom.com

2022.11.10