Filozófia és optimizmus

Interaktív bemutató a XXI. Győri Könyvszalonon

Mi adhat okot optimizmusra a kialakult világhelyzetben? Milyen gondolkodásmód segítheti az optimizmus magjainak elültetését és hosszú távú megerősítését? A kérdések megválaszolásához a szerző, Delia Steinberg Guzmán a bölcsesség szeretetét, azaz a filozófiát hívja segítségül, hogy rávilágíthassunk nehézségeink gyökerére és értelmére.

A könyvbemutatón a pesszimizmustól az optimizmusig vezető út lépéseiről gondolkodhatnak a résztvevők. A Filozófia és optimizmus című kiadványt interaktív módon lesz lehetőség alaposabban megismerni, hiszen bárki kérdést intézhet „hozzá”, az előadók közvetítésével. Rövid ízelítővel, néhány kérdéssel és válasszal szeretnénk invitálni a kedves érdeklődőket a programra.

Mit jelent a filozófiai optimizmus?

Az optimizmus az élet értelmének ismeretét jelentette Platón – a majdnem ezer évig fennálló Akadémia alapítója – és az alexandriai iskola filozófusai, köztük Plótinosz számára is. Azt, hogy az élet nem más, mint növekedés, fejlődés, a cél felé vezető ciklusok követése.

Miért annyira elterjedt ma a pesszimizmus?

Több oka is van. Az egyik a materializmus. Ha a létezést teljes mértékben anyagi természetűnek tekintjük, ha a boldogsághoz mindig kézzelfogható dolgokra van szükségünk, akkor folyton szorongani fogunk, hiszen mindezek anyagi természetüknél fogva mulandóak.

Mire van szükségünk ahhoz, hogy a nehézségeink ellenére is megőrizhessük az optimizmusunkat?

Vannak anyagi, lelki és mentális szintű tényezők. Például nagyon meghatározó, hogyan viszonyulunk a fájdalomhoz. A keleti filozófusok a tudatosítás eszközének tekintették, amely segíti a fejlődésünket. Ahhoz, hogy ne lehessen úrrá rajtunk a pesszimizmus, érdemes megerősítenünk az önbizalmunkat is. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy tudatosítsuk saját gondolatainkat és érzelmeinket – még akkor is, ha ehhez le kell nyelnünk a keserű pirulát, hogy szembenézünk azzal, milyenek is vagyunk valójában.
Másrészt, ha megfigyeljük, rájövünk, hogy lelkiállapotaink mennyire változékonyak. De ez nincs hatással önbizalmunk alapjára, igazi Énünkre.
Az optimizmushoz vezető lépésekről pénteken délután beszélgetünk bővebben a Győri Könyvszalonon. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A Filozófia és optimizmus, az Új Akropolisz Kiadó Fortuna Füzetek sorozatának 11. része. Interaktív bemutatójára 2022. november 18-án pénteken, 17 órakor kerül sor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában. Közreműködik: Solymos Éva és Szabados Éva, a FILO-Pont Győr előadói.

A szerzőről

Delia Steinberg Guzmán az Új Akropolisz Filozófiai Iskola tiszteletbeli elnöke. 17 évesen végzett zongoratanárként a Buenos Aires-i Nemzeti Konzervatóriumban. Majd a Buenos Aires-i Egyetemen filozófiadiplomát szerzett, de számos más területen is továbbképezte magát. Az Új Akropoliszban többek között filozófiatörténetet, erkölcsfilozófiát, szimbolizmust, pszichológiát és metafizikai esztétikát tanít.

Több mint harminc könyve és kézikönyve jelent már meg a gyakorlati filozófia, az ókori civilizációk, az asztrológia és további témakörökben. Néhány ezek közül ízelítőül:

Szabadság és kötöttség (Madrid, 2002)
A jellem és a csillagok (Madrid, 2002)
Az élet a halál után (Madrid, 2002)
Mája játékai (Madrid, 1. kiadás: 1980, 2. kiadás: 1982)
A mindennapok hőse (Madrid, 1. kiadás: 1996, 2. kiadás: 2002)
Az önismeret iránytűje (Madrid, 2004)
Gondolkodjunk és érezzünk... de hogyan? (Madrid, 2005)

Az utolsó négy könyv magyarul is olvasható.

Szabados Éva

2022.11.07