Könyvünnep újratöltve – Idén is várja az érdeklődőket a Győri Könyvszalon

Interjú a főszervezővel, dr. Horváth Sándor Domonkossal

21_gyori_konyvszalon_cimlap

Kezdjük mindjárt egy jó hírrel: idén is lesz városunkban könyvünnep, sőt hamarosan „elstartol”. Ez lesz a XXI. Győri Könyvszalon. Nem titok, hogy a legnagyobb vidéki könyvfesztivál jelzővel büszkélkedő rendezvény sok újdonsággal és a megszokott értékrenddel, de új helyszínen várja a könyvbarátokat. Dr. Horváth Sándor Domonkost, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóját ennek kapcsán kérdeztem.

A Könyvszalon története során többször költözött. Vannak, akik még emlékeznek a megyeháza melletti, vagy később a Bisinger sétányon felállított „sátras” ünnepre. Majd nagy váltás következett, és a lehetőségek körét is jócskán színesítette, amikor a Győri Nemzeti Színház épületét vehették birtokba a „könyvesek”. Az idei évben az intézmény legrégibb, ikonikus épülete, a Baross úton található Kisfaludy Károly Könyvtár lesz az otthona a programoknak. Milyen pluszt adhat ez hozzá a könyvünnep hangulatához?

Idén a rezsiárak emelkedése új helyzetet teremtett. A Győri Nemzeti Színház november havi, háromnapi rezsijének kifizetése, egyéb hátráltató körülmények, pontosabban az intézmény pénzügyi működési nehézségei azt a megoldást diktálták, hogy a könyvfesztivált a korábbinál jóval szerényebb körülmények között rendezzük meg. A helyszín változásával kiesnek a nagyszínpadi produkciók, jellemzően zenei előadások, illetve a korábbi kamaraszínházi, vájtfülűeknek szervezett produkciók is. A korábbi években jelenlévő 30-35 könyvkiadó számára sem tudunk helyet biztosítani, szóval a megszokott könyves kavalkád, könyvvásár – a testvérvárosok inspiráló jelenlétével – alighanem egy ideig szeretett emlékeink közé kerül. Ugyanakkor a három nap folyamán félszáznál több könyvbemutatót szervezünk, és ez is figyelemre méltó irodalmi esemény. Hálás vagyok a sorsnak, hogy az „elmaradt” tábla kihelyezése helyett legalább erre sor kerülhet.

A megnyitóünnepség és az Alkotói Díj átadása Vári Fábián László költőnek szintén egy patinás helyszínen, a Városháza dísztermében kerül megrendezésre. Mit lehet erről tudni?

A megnyitó nyilvános, a laudációt dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Napló főszerkesztője olvassa fel, az ünnepi műsorban közreműködik a Rezeda Népzenei Együttes, Jáger András színművész és a Hangraforgó együttes. A megnyitón való részvétel regisztrációhoz kötött. November 10-től lehet jelentkezni a regisztracio@gyorikonyvtar.hu e-mail-címen.

Kikkel találkozhatnak az érdeklődők a három nap alatt? Megtalálják-e majd az ide látogatók a „megszokott” kiadók képviselőit? Lesznek-e új bemutatkozók?

Több kiadóval is találkozhatunk a programokon, akik a Könyvszalonon eddig is rendszeresen részt vettek. A Móra Kiadó, a Magyar Napló, a Scolar, a Kálvin vagy a Boook Kiadó könyvei évről évre megjelennek a Szalon kínálatában, most is több szerzőjükkel érkeznek. Jön például Király Farkas, Reisinger Attila, Zsille Gábor, Gerlóczy Márton, Tisza Kata, Berényi Anna, Cserháti Tamara, Herczeg Szonja, Turczi István, Petrik Adrien, Benedek Szabolcs, Jenei Gyula, Méhes Károly, Závada Péter és még sokan mások.

Hangulatkép 2019-ből

Programokból nem lesz hiány! Mire számíthatnak az újdonságra éhesek, a lokálpatrióták, vagy a legkisebbek, a gyerekek?

Összesen 58 programunk lesz, a gyerekeket külön helyszínnel és programokkal várjuk. Az I. emeleti Mesesarokban, illetve az agora lépcsőin, részben a Gyermekkönyvtár, részben a Generációk Háza munkatársainak szervezésében kreatív foglalkozások, interaktív könyvbemutatók, zenés programok és mesék szórakoztatják majd a legkisebbeket. Néhány név a műsorból: M. Kácsor Zoltán, Zalka Csenge Virág, Kovács Attila (alias Holden Rose), Szabó-Nyulász Melinda, Töreky Zsuzsi, Csermák Zsuzska és Karcsu Petra, Farnadi Tamara, Füzi Rozi.

Sok-sok helyi szerzővel is találkozhatnak a hozzánk érkezők, és a megszokott alkotói csoportok idei „termése” is terítékre kerül, például a Műhely, a Jeles Pedagógusok vagy a Győri Antológia Közösség kötetei. Természetesen a társintézmények, így a Rómer Flóris Múzeum, a Városi Levéltár, a Magyar Történeti Társulat, a Szent Mór Bencés Perjelség kiadványait is megtalálják az érdeklődők. Az egyéni alkotókat nehéz lenne mind felsorolni, csak néhány név a meghívottak közül: Havas Juli, Perger Éva, Gősi Vali, Győri Andor és a már említettek.

Évfordulókhoz kapcsolódó programokat is felfedezhetünk a palettán. Melyek ezek? Milyen jellegű műsorok várhatóak?

A Petőfi 200 jegyében nagy költőnkre emlékezve három programot ajánlhatunk: Berényi Anna kötetbemutatóját és Osztovits Szabolcs „Sors, nyiss nekem tért” című műsorát, illetve Győrbe érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum által elindított Petőfi-busz vándorkiállítása, amely szombaton és vasárnap 10.00 és 18.00 között a Vársház téren állomásozik majd. Tamási Áron születésének 125. évfordulójáról a Magyar Művészeti Akadémia kiadványaival emlékezünk meg.

Hol tájékozódhatnak az érdeklődők a részletes programokról?

A Győri Könyvszalon honlapja már él, ott minden információt megtalálnak, mint ahogy a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér honlapján is. Valamint hamarosan érkezik a nyomdából a hagyományos műsorfüzet, hogy segítse a tájékozódást és a válogatást.


A XXI. Győri Könyvszalon 2022. november 18. és 20. között az idén is színes programokkal várja a könyvbarátokat! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

SzaSzi
Címlapfotó: Vadócz Dávid

2022.11.05