Kojot négy lelke

Megjelent a Nyócker! rendezője, Gauder Áron új filmjének előzetese

kojot-negy-lelke-film

Új mozifilmmel jelentkezik Gauder Áron, a nagy sikerű Nyócker! rendezője. A Kojot négy lelke című egész estés animációs filmben az indiánok varázslatos teremtéstörténetét a mitikus Kojot kalandjain keresztül ismerhetjük meg.

Gauder Áron új alkotása a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Salamon király kalandjait és a Lengemeséket is jegyző Cinemon Entertainment gyártásában készült, és 100 alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye. A Bereményi Géza és Gauder Áron forgatókönyvéből készült Kojot négy lelke című film állatokkal benépesített, folyton alakuló világában az indiánok mitikus figurája, a bajkeverő Kojot harcát láthatjuk a harmóniára törekvő Teremtő Öreggel.

Egy letűnt világ bölcsességét meséli el a film: bemutatja az indiánok gondolkodását és önzetlen kapcsolatát a természettel, és emlékeztet arra, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, és mindannyiunknak meg kell találnunk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában. A természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcse és bölcsessége közel áll a modern környezetvédő és zöld mozgalmakhoz. A film ezt a gazdag, varázslatos és erőteljes tudást frissen és újszerűen kívánja vászonra vinni.

A filmterv előtt Gauder Áron és a Cinemon Entertainment két rövidfilmet készített indián mesék alapján, a Kojot és a Szikla, valamint a Kojot és a sápadtarcú jelentős nemzetközi fesztiválsikereket értek el, világszerte számos díjat gyűjtöttek be, többek között Annecy-ban, az ottawai, a hirosimai, a Los Angeles-i és az Anima Mundi animációs fesztiválokon.

A mozifilm producere Temple Réka, a rajzokat maga a rendező, Gauder Áron készítette, az animációs rendező Baumgartner Zsolt volt, a film zenéit autentikus indián dalokból állították össze. A Kojot négy lelke főszereplőinek Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda és Széles Tamás kölcsönözte a hangját. A további szerepekben Vida Bálintot, Vida Sárát, Scherer Pétert, Bolla Róbertet, Kautzky Armandot, Előd Álmost, Debreczeny Csabát, Vida Pétert, Schneider Zoltánt, Kis-Kovács Lucát és Faragó Andrást hallhatjuk.

A filmet 2023. március 16-tól vetítik a magyar mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

Fotó: Cinemon Entertainment
Nemzeti Filmintézet

2022.11.06