Elhunyt Korcsmáros György, a Győri Nemzeti Színház egykori igazgatója


korcsmaros-gyorgy

2022. október 25-én elhunyt Korcsmáros György Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes művész, a Győri Nemzeti Színház egykori igazgatója. 15 évig vezette a győri teátrumot, amely alatt a színház a közönség körében országosan ismertté és elismertté vált.

Korcsmáros György Budapesten született 1952. október 26-án. A Pinceszínház amatőr színészeként kezdte pályáját. Várkonyi Zoltán osztályában 1978-ban színész, Zsámbéki Gábor osztályában 1982-ben rendezői diplomát szerzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. 1978-1979 között a Vígszínház, 1981-1982 között a Budapesti Gyermekszínház tagja volt (igazgatóhelyettesként is). 1982 és 1985 között a Madách Színházban dolgozott mindkét minőségében. 1985 és 1989 között az Arany János Színház, 1989 és 1990 között a Rock Színház főrendezője volt, 1990-től 1992-ig a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatvezetőjeként dolgozott.

1992-től 2007-ig a Győri Nemzeti Színházat vezette. A prózai darabok (például Három nővér, Éjjeli menedékhely, Az oroszlán télen, Doktor Zsivágó, Rómeó és Júlia, Bolond vasárnap, Büszkeség és balítélet, A hattyú, Nana) mellett nagy sikerrel rendezett musicaleket (többek között Hair, Hotel Menthol, Nyomorultak, Hegedűs a háztetőn, Veronai fiúk, Miss Saigon, Webber, Chicago) és operát is (Turandot).

Különböző posztokon összesen 22 éven át dolgozott színházi vezetőként, rendezőként pedig azt az elvet vallotta, hogy meg kell teremteni a hangulatot ahhoz, hogy a színész jól érezze magát a színpadon. 150-nél is több rendezés szerepel a neve mellett, nemegyszer színészként is látható volt a különböző darabokban. Íróként részt vett – többek között – a Valahol Európában, a Hotel Menthol, a Szép nyári nap, a Kőszívű ember fiai című produkciókban. Gyakorlatilag „minden műfajban kipróbálta magát”, és saját megerősítése szerint ez fedi is a valóságot.

Neve számos színpadi mű és adaptáció, film- és szinkronszerep mellett televíziós sorozat szerzőjeként is említést érdemel. Az 1999-ben készített, Komédiások című széria, amelyet a Győri Nemzeti Színházban és a városban forgattak, országszerte ismertté tette a győri teátrumot. A 9 epizód olyan színészeket vonultatott fel, mint Bujtor István, Kern András, Zenthe Ferenc, Tordy Géza, Vass Gábor, Rátóti Zoltán, Pásztor Erzsi, Nemcsák Károly, mellettük pedig a győri színház népszerű művészei szerepeltek: Tóth Tahi Máté, Sipka lászló, Szilágyi István, Maszlay István, Janisch Éva.

1999 és 2007 között a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének az elnöke volt, sokat tett azért, hogy segítse a színházak közti kommunikációt, az érdekérvényesítést. 1994-ben Jászai Mari-díjat kapott munkásságáért, 2010-ben pedig Magyarország Érdemes Művésze lett.

Korcsmáros Györgyöt a 70. születésnapja előtt néhány órával érte a halál. Nyugodjék békében!

Szilvási Krisztián

Forrás: wikipédia, port.hu, szinhaz.online

A fotót a Győri Nemzeti Színház engedélyével tesszük közzé.

2022.10.26