A halált választja, nehogy a családjában kárt tegyen

A mű mögött

robert-schumann

A fuldokló, haldokló ember előtt állítólag néhány másodperc alatt lepereg az élete. Nem tudhatjuk, hogy a 44 éves Robert Schumann agyában mi játszódott le, miután öngyilkossági szándékkal a Rajnába vetette magát és a hullámok elnyelték. Ám ha netán felidézte addigi éveit a fuldoklás nyomasztó pillanataiban, bizony nem unalmas időkre tekinthetett vissza

Életét már gyermekkorában meghatározta az a szenvedély, amellyel a művészetekhez vonzódott. A kis Robert nemcsak a zongorán gyakorolt teljes elkötelezettséggel – könyvkereskedő apjának köszönhetően az irodalom szépsége legalább annyira lenyűgözte, mint a zene. Kamaszkorában sorra olvasta a görög drámákat, imádta Byront, fiókjában pedig szorgalmasan gyűltek saját elbeszélései. Bár végül a zongoraművészi pályára esett a választása, íráskészségének kétségtelenül hasznát vette a későbbiekben, amikor az általa alapított zenei lapba publikált. A Neue Zeitschrift für Musik elnevezésű folyóirat jelentős alapköveket tett le a művészi értékek képviseletében: Schumann minden féltékenység nélkül méltatta benne az új tehetségeket, őszinte és frappáns kritikákat írt.

robert-schumann-samtliche-werke

Egyik darabjának régi kottája (Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár PDM)

Az önmegvalósítás mellett azonban legalább ekkorra hévvel vetette bele magát az élet élvezeteibe. Hajszolta a nőket, képtelen volt ellenállni az alkoholnak, ám a viharos szórakozással teli napokat egyik pillanatról a másikra depresszív időszakok követték. Bár zongoraművészi törekvéseit kézsérülése miatt fel kellett adnia, az élet több területen is bőséggel kárpótolta. Például útjába vezérelte Clara Wiecket, aki már tizenévesen visszavonhatatlanul beleszeretett az apja tanítványaként megismert zeneszerzőbe. Schumann szenvedélyes természete ezúttal sem tűrt korlátokat: az atyai tiltakozás ellenére 1840-ben oltár elé vezette a fiatal lányt. Az esküvő napjával pedig egy fantasztikus szövetség vette kezdetét kettejük között, amely a férj zeneszerzői vénájára is pozitívan hatott. Friss házasként szinte ontotta magából a romantikus zongoraműveket. Az évek során nyolcgyermekes anyává váló Clara sem adta fel zongoraművészi pályafutását, így minden tekintetben méltó társnak bizonyult. Olyannyira, hogy sikerei néha túlszárnyalták a közönség elismeréséért küzdő Schumann eredményeit. És bár a férj szakmai féltékenysége olykor árnyékot vetett házasságukra, ők ketten mégis minden gonddal meg tudtak küzdeni.

robert-schumann-esti-dalok

Esti dalok gordonkára és zongorára (Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár PDM)

Házukban alapvetően vidám élet folyt. Schumann rajongó törődéssel vette körül nejét és gyermekeit, s őszinte szeretettel fogadta barátságába az olyan feltörő tehetségeket, mint például a fiatal Johannes Brahms, aki a család barátjaként idővel mindennapjaik részese lett. Az idillt azonban egyre gyakrabban törték meg a férj betegségei és szorongásai. A fiatalon szerzett szifilisz idegrendszeri tünetei nem ismertek könyörületet, s mind súlyosabban gyűrték maguk alá Schumann tudatát. Gyakran fóbiák, halálfélelem és számtalan kellemetlen fizikai kín terhével sújtva alkotott. Végül 1854-re hallucinációi olyan aggodalommal töltötték el, hogy úgy döntött, inkább a halált választja, minthogy valamelyik rohama közben családjában kárt tegyen.

robert-schumann-clara-wieck

Nem akarta megölni (cultura.hu)

A Rajna vize azonban nem nyújthatott számára békés hullámsírt – megmentették, s ezután saját akaratából elmegyógyintézetbe vonult. Clarát, aki bármit megtett volna szerelme gyógyulásáért, az orvosok eltiltották a látogatástól, otthon kellett hát várnia a vágyott javulást. Ez azonban nem következett be. 1856. július 27-én az asszony értesítést kapott, hogy felkeresheti férjét – de már csak egy búcsú erejéig. Két nappal később Robert Schumann végleg elköszönt az árnyékvilágtól, Clara pedig élete végéig hűséggel őrizte emlékét és életművét. Amikor évtizedekkel később a sors őt magát is halálos ágyára kényszerítette, utolsó kérése az volt, hogy szeretett férje Fisz-dúr románcát hadd hallgassa meg.

Címlapkép: Az arc a lélek tükre (kulturpara.hu)

Kecskés Nikoletta
Forrás: forumhungaricum.hu

2022.10.31