Julia Roberts amerikai filmszínésznő 55 éves

Bogár Erika írása

julia-roberts

Ma pontosan 55 évvel ezelőtt, 1967. október 28-án született Julia Roberts Oscar- és többszörös Golden Globe-díjas színésznő, akinek 1990 óta folyamatosan a lábai előtt hever Hollywood. Méltán, elvégre ki más, ha nem ő a Micsoda nő!

A gesztusok, testtartás, mimika, hanglejtés, vagyis a művészi eszközök egysége szükséges ahhoz, hogy egy színész autentikus karaktert teremtsen a szerepéből. Julia Robertsnek mindehhez még megadatott megkapó, egyedi mosolya is, mely a filmjei legfontosabb pillanataiban villan fel, például a Sztárom a párom (Notting Hill) egyik jelenetében, amikor Anna azt mondja Williamnek: „Csak egy lány vagyok, aki itt áll egy fiú előtt, és arra kéri, hogy szeresse.” Változatos műfajú filmekben láthattuk már eddigi karrierje során: romantikus vígjátékban, drámában, thrillerben és akciófilmben egyaránt. Alakításaiért pedig számos díjat és jelölést kapott.

A Micsoda nő (Pretty Woman, 1990) indította el a siker útján, Vivian szerepéért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Partnerei, Richard Gere Legjobb férfi főszereplőként és Héctor Elizondo Legjobb férfi mellékszereplőként szintén a Golden Globe-díj jelöltjei között voltak 1991-ben. Az előző évben Julia Roberts már átvehette a Golden Globe-díjat a Legjobb női mellékszereplő kategóriában, az Acélmagnóliák (Steel Magnolias, 1989) című filmben nyújtott alakításáért. A Herbert Ross rendezte film alapja Robert Harling, a forgatókönyvíró saját színdarabja volt, melyben a húga tragikus történetét írta meg különböző életkorú és társadalmi helyzetű nők egymást támogató barátságát is bemutatva. A főszerepeket Dolly Parton, Sally Field, Darryl Hannah, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis játszották Roberts mellett.

Az Egy ágyban az ellenséggel (Sleeping with the Enemy, 1991) című thriller a kritikusok negatív értékelései ellenére népszerű lett, és a mozik nagy sikerrel játszották. A film Nancy Price regényéből készült, főhőse egy bántalmazott fiatal nő – Julia Roberts által megszemélyesítve –, aki megszervezi saját menekülését, és új életet kezd. Férje (Patrick Bergin) azonban a nyomába ered, veszélyeztetve a nő új párjának (Kevin Anderson) életét is. Ugyancsak egy okos és bátor nőről, a szövevényes politikai bűnügybe keveredett Darby Shaw-ról szóló könyvadaptáció A Pelikán ügyirat (The Pelican Brief, 1993), John Grisham azonos című művéből. A filmet Alan J. Pakula rendezte, és Denzel Washington alakította benne a Darbyt segítő újságírót.

Az Álljon meg a nászmenet (My Best Friend’s Wedding, 1997) bár romantikus film, egyáltalán nem szokványos. Ahogyan az Acélmagnóliák tragikus történetében helye van a nevetésnek és a vidámságnak, ez film a szerelmes mesék toposzaival szakít. Julianne rájön, hogy ő bizony szerelmes a legjobb barátjába, aki azonban épp nősülni készül, a lány pedig kétségbeesett lépéseket tesz, hogy meghiúsítsa a tervezett esküvőt. Ez alkalommal Dermot Mulroney, Cameron Diaz és Rupert Everett voltak Julia Roberts partnerei. Az Oltári nő (Runaway Bride, 1999) romantikus vígjátékban már Julia alakította a menyasszonyt, társa pedig újra Richard Gere volt, ám kezdetben nem a vőlegény szerepében, mert a főszereplő lány épp megszökött az oltár elől. A Sztárom a párom (Notting Hill 1999) Hugh Granttel Roberts jutalomjátékának is tekinthető. Egy ismert filmsztárt alakít, aki beleszeret egy kedves, könyvesbolt tulajdonos fiatalemberbe, majd megismerkedik szimpatikus és érdekes barátaival is.

Elizabeth Gilbert önéletrajzi ihletésű regényéből készült 2010-ben az Ízek, imák, szerelmek (Eat Pray Love). Hősnője menekül kiüresedett házassága és a hétköznapok elől. Változásra vágyva elutazik Olaszországba, majd békét és harmóniát keresve egy ashramba, Indiába. Útkeresése közben aztán új szerelmet is talál. A Valentin nap (Valentine’s Day, 2010) más jellegű romantikus történet. Epizódszerűen, gyorsan váltakozó jelenetekben, sajátos összefonódásokkal mutatja be több szerelmes pár és család történetét. Julia Roberts egy szabadságra hazatérő katonát alakít. Az Ízek, imák, szerelmekben Javier Bardem volt a partnere, a Valentin napban pedig számos ismert színész tűnt fel mellette, többek között Bradley Cooper, Patrick Dempsey, Héctor Elizondo, Jamie Foxx, Jennifer Garner, Anne Hathaway, Ashton Kutcher, Shirley MacLaine, Kathy Bates.

Az Erin Brockovich: Zűrös természet (2000), amely Oscar-díjat, Arany Glóbuszt, BAFTA-díjat és Screen Actors Guild-díjat is hozott Julia Robertsnek, megtörtént események alapján készült, az Egyesült Államok egyik legnagyobb, sikeres környezetvédelmi kártérítési peréről szól. A film – Steven Soderbergh rendezésében – a valódi Erin Brockovich népszerűségét is növelte, aki azóta is folyamatosan fellép a környezetkárosítás ellen. Egy profi tolvajbanda ténykedését követi nyomon a Tripla vagy semmi (Ocean's Eleven, 2001) akció vígjáték (és annak folytatásai) Brad Pitt-tel, Andy Garciával, Matt Damonnal és George Clooney-val, utóbbival ezen kívül több más filmet is forgatott Julia Roberts.

A színésznő 2013-ban a Hollywood Film Festival Legjobb mellékszereplőnek járó díját vehette át a John Wells rendezte Augusztus Oklahomában (August: Osage County) című fekete-komédiában Meryl Streep, Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch, Juliette Lewis, Dermot Mulroney és mások mellett nyújtott alakításáért. 2016-ban a Jodie Foster rendezésében készült Pénzes cápa (Money Monster) című thrillerben szerepelt, újra George Clooney-val.

A fiatalabb korosztálynak szóló filmek készítésében is részt vállalt, ezek közé tartozik Az igazi csoda (Wonder, 2017). Az R. J. Palacio Csodácska című ifjúsági regényéből készült film egy arcdeformitással élő, kiskamaszként közösségbe kerülő fiú, August (Jacob Tremblay) és családja életét mutatja be. Julia és Owen Wilson játszották a szülőket.

Jelenleg legújabb romantikus vígjátéka fut a magyar mozikban Beugró a Paradicsomba (Ticket to Paradise, 2022) címmel, partnere ismét George Clooney. Több éve elvált, továbbra is rendezetlen viszonyban lévő házaspárt alakítanak, akik a lányuk érdekében megpróbálnak összefogni. Kettőjük alakítása mellett a Balin játszódó film képi világa a kiemelkedő, mely Ole Bratt Birkeland operatőr munkáját dicséri.
 
Julia Roberts életének fontos része a családja: férjével, Danny Moder operatőrrel húsz éve élnek együtt, három gyermeket nevelnek.

Bogár Erika

Forrás: femina.hu, en.wikipedia.org, elle.hu, ekultura.hu, hu.alrm.pt, moravcsikandi.cafeblog.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.10.28