A világsztár haver a szomszédból

Dave Grohl: A történetmondó – könyvkritika

dave-grohl-a-tortenetmondo

Könnyű szeretni Dave Grohl könyvét. A történetmondó ugyanis pont olyan, mint amikor mesélni kezd egy cimbora, aki eleget élt már ahhoz, hogy tele legyen mindenféle könnyezve röhögős, vagy épp szívbemarkoló, komolyan elgondolkodtató sztorival.

Aki hallott már elég szófordulatot ahhoz, hogy több mint szórakoztató legyen a stílusa, de van elég intelligenciája és humora ahhoz is, hogy magán tudjon nevetni, ha épp úgy jön ki a lépés. A Foo Fighers frontembere – meg persze sokaknak ma is „az a srác a Nirvanából” – rendelkezik mindezzel, és ha egy hozzá hasonlóan munkamániás arcra rászakad a karantén, meg némi szabadidő ahhoz, hogy elmeséljen pár történetet, abból nagy valószínűséggel olyan könyv születik, amit nehezen tesz majd le az olvasó.

A történetmondó ezzel együtt nem feltétlenül tipikus rockzenei önéletrajz, és nem véletlenül vezettem fel úgy, ahogy. Grohl ugyanis nem kötötte magát ahhoz az elváráshoz, hogy mindenképp minden részletre kitérjen a kötetben. Sokkal inkább olyan érzés olvasni a fejezeteket, mintha egy saját élményeken alapú novelláskötetet forgatnánk, visszatérő és néhol sajnos vissza nem térő szereplőkkel, a hozzájuk köthető emlékek és gondolatok felidézésével.

A szerző természetes, nem hatásvadász módon látványosra hangolt őszinteséggel ír mindenről, a gyerekkorától és első underground koncertélményétől az akarata ellenére egy nemzedék ikonjává vált, meghatározó – és belegondolni is furcsa, általa összesen három és fél évig ismert! – zenésztárs elvesztésén át a lányos apukaként szerzett tapasztalatiig, vagy épp azokig az élményekig, amikor nemegyszer gyerekkori példaképeivel zenélhetett. Ez a megközelítés pedig könnyen átélhetővé és azonosulhatóvá teszi a történeteket, még akkor is, ha valószínűleg az olvasók közül jó eséllyel senkinek nem adatik meg hasonlóan kalandos fejezetekben bővelkedő életút, legalábbis ebből a szempontból. Dave Grohl mégis úgy meséli el ezeket, mint a jófej szomszéd srác, aki sört is hoz magával, ha be kell emelni a mama könyvszekrényét az erkélyről tavaszi nagytakarítás után.

A magyar változatot Pritz Péternek köszönhetjük, aki rengeteg hasonló kiadvánnyal a háta mögött az egyik legavatottabb hazai fordítónak számít ebben a műfajban. És hogy miért, arra ez a kiadvány is jó példa: kiváló arányérzékkel megírt, stílusos szöveget olvashatunk, ami úgy interpretálja hitelesen a szerző gondolatait, hogy közben a szubkultúrára itthon is jellemző szófordulatok a megfelelő hangulatról is gondoskodnak, anélkül, hogy a magyarítás átesne a ló túlsó oldalára. Így aztán nem csoda, hogy megfelelő hangulatban és időzítéssel néhány óra alatt végigolvasható a képmelléklettel együtt közel 330 oldalas könyv.

Amit minden túlzás nélkül nevezhetünk akár kortárs, önéletrajzi ihletésű tényirodalomnak is, hiszen itt valóban a főhős gondolatait olvashatjuk első kézből, jelentősebb kozmetikázás és külső közreműködés nélkül. De mi mást is várhatnánk attól, aki a saját zenekarának első lemezét tulajdonképpen egyedül pakolta össze, mindössze egy hét leforgása alatt?

Kovács Attila
Forrás: langolo.hu

2022.10.26