Egynapos csúcstúra: Schneeberg

tmoni írása

schneeberg

Schneeberg a magyar határhoz legközelebbi (Soprontól 60 km) igazi alpesi óriás, a Bécsi-Alpok gyöngyszeme, melyet kora ősztől késő tavaszig hó borít. Legmagasabb pontja a 2076 méteres Klosterwappen, de több különböző nehézségű és hosszúságú útvonal mellett dönthet a túrázó. Az eredmény a választástól független: csodás „séta a felhők fölött”, kristálytiszta levegőn.

Mindenkinek ajánlható ez a fantasztikus élménnyel kecsegtető hegyi túra, családoknak, gyerekeknek is, sőt azok is élvezhetik, akik nem tapasztalt túrázók, vagy nem érzik magukat a topon fizikai állóképesség tekintetében. Vannak teljesíthető útvonalak bárki számára. Egy biztos: megéri. Aki szereti a természetet, értékeli szépségeit, egy csodás napot tölthet el a Schneebergen – csak egy kicsit több ruhát kell magára vennie, mint amit a tengerszint szerinti időjárás indokol.

schneeberg-hegy

Az Alpok legkeletibb kétezrese egy hatalmas mészkő sziklapiramis meredek oldalfalakkal és széles platóval Alsó-Ausztriában, mely a tőle délnyugatra található Rax-hegységgel (legmagasabb pontja a 2007 méter magas Heukuppe) együtt alkotja a Schneeberg-Rax csoportot. Innen ered az a forrásvíz, ami mindenféle szivattyú nélkül, 36 óra alatt jut el Bécsbe egy 1873-ban épült, 120 km hosszú vízvezetékrendszeren (I. Wiener Hochquellewasserleitung) keresztül, hogy a fővárosiaknak Európában egyedülálló módon hegyi kristályvíz folyjon a csapból. Megjegyzem: a történelmi vezeték mentén egy 4-5 órás turistaút vezet. Az egész régió természetvédelmi terület, és a csúcsról az egész Alpok nagyszerű látványa tárul elénk.

A Bécsi-Alpok legextrémebb domborzatú térségében bármit megtehetünk, mindenki találhat magának megfelelő utat: felkapaszkodhatunk egy sziklaösvényen, gerinctúrázhatunk, megpihenhetünk egy menedékházban, leereszkedhetünk egy kapaszkodókkal és létrákkal biztosított, vad mészkőszurdok mélyére (Weichtalklamm-túra), vagy feljuthatunk fogaskerekűvel 1800 méterig, és onnan sétálhatunk tovább enyhébb és/vagy meredekebb útvonalakon. De mehetünk libegővel is (indulás Losenheimből) az 1235 méteren található Edelweiss turistaházig, és onnan „támadhatjuk meg” a csúcsot. Ez a kétségkívül izgalmas Fadensteig-túra azonban csak gyakorlott túrázóknak ajánlható jó szívvel, hiszen 800 m szintkülönbséget kell leküzdeni nagyon is rövid távon.

De ha a Szalamandrának nevezett fogaskerekűt választjuk, nem kell sziklát másznunk, teljesen biztonságos módon élvezhetjük a magashegyi környezetet, viszonylag kényelmes utakon járhatjuk be a hegytetőt és a gerincet, s feljuthatunk – akár gyerekekkel is – a csúcsra. Az 1897 óta működő Schneebergbahn Puchbergből indul, és 40 perc alatt ér fel az 1792 m magasságban fekvő állomásra, a Berghaus Hochschneebergre. Az egész út során fantasztikus látványban gyönyörködhetünk, és még alagút is van. A vonatok április végétől október végéig közlekednek minden nap. Az állomás mellett van Alsó-Ausztria legmagasabban fekvő játszótere (Kinder Bergwelt) a kicsiknek, és a sziklafal szélén található az 1901-ben Jugendstil stílusban, Erzsébet királynő emlékére épült Elisabethkirchlein.

schneeberg

A piros jelzésű út megkerüli az 1888 méter magas, csúcskereszttel koronázott Waxriegelt, enyhén emelkedve elér egy kisebb nyerget, majd lefelé haladva egy hüttéhez, az 1810 méteren elhelyezkedő Damböckhaushoz vezet. Innen a Hochschneeberg két jellegzetes csúcsa felé halad tovább az alpesi mezőn, és itt már igazán felfelé visz. Meredekebb szakaszok is előfordulnak, és már szeptember végén hófalak között mászkálhatunk. A saját tempójában bárki eljuthat a 2049 méteres sziklafal tetején épült Fischerhüttéhez, a térség legmagasabban fekvő menedékházához, ahol megpihenhet, felmelegedhet és ehet-ihat. Innen már csak pár lépés a Schneeberg északi csúcsa, a Kaiserstein (2061 m), ahonnan a kilátás lélegzetelállító: egészen Bécsig (70 km) el lehet látni jó időben.

schneeberg

A Fischerhüttétől egy rövid út vezet a gerincen át a másik, egy kicsit még magasabb oromra, a Klosterwappenre, ahonnan teljes körpanoráma tárul elénk az egész Wienerwald középhegységre és a Bécsi-Alpok megannyi csúcsára. Visszafelé mehetünk a sárga jelzésű úton – ha bírjuk a meredek lejtőket –, mely a Damböckhausnál tér vissza a piroshoz. Ez a könnyű, 7 km-es gyalogtúra magashegyi környezetben (280 m szintkülönbség), mely nagyjából 3 óra alatt megjárható, a 300 km hosszú Wiener Alpenbogen útvonal része.

Schneeberg

Ha a fogaskerekűvel visszatérünk Puchbergbe, biztosan marad még időnk, hogy megnézzük a kis fürdőváros szépséges tavát, mely az állomás közelében található, s csintalan halrajok cikáznak kristálytiszta vizében, melyeket meg is etethetünk. Vízi madarak is élnek a tóban. Vagy meglátogathatjuk a településtől 5 km-re található, 12. században épült várromot, ami nem is annyira romos. Kívülről bármikor megtekinthető, de bejutni csak előzetes időpont-egyeztetéssel lehet. A várnak magyar vonatkozásai is vannak, amennyiben 1488-ban Mátyás király (1443-1490) elfoglalta, s a 16. század elejéig a korona fennhatósága alá tartozott.

De megnézhetjük a Sebastian-vízesést is, mely a Puchbergtől 3 km-re található Sonnleiten parkolójától negyedórányira zubog. Kényelmes erdei séta, vigyázni csak közvetlenül a víznél kell, ahol a sziklák csúszósak. De természetesen van túraútvonal is, így gyalog is mehetünk (a városközpontból 4 km). Szemet gyönyörködtető látvány, ahogy a víz kivájta magának az útját az idők során. A bátrabbak felmászhatnak a köveken keresztül egészen a vízfátyolig. Kár kihagyni. Érdekes módon az erdei levegő ugyanolyan kristálytiszta, mint a hegyi, mégis más…

sebastian-vizeses

Természetesen az említetteken kívül más turistautak is vannak a Schneebergre, mint például a Ferdinand-Mayer-Weg, de az egész hegy minden oldalát pókhálószerűen szövik át a túraútvonalak, amelyek között még olyan is van, ami csak mászófelszereléssel járható, de A-B nehézségű via ferraták (olyan hegyi utak amelyeken előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást) is akadnak. És akik nem vágynak a legmagasabb hegy tetejére, választhatják például az 1213 méter magas Schober csúcsot, ahonnan gyönyörűséges panorámában gyönyörködhetnek. Mindent összevetve több mint 80 km kiránduló út várja a természetjárókat.

tmoni

Forrás: Turista Magazin, kirandulastippek.hu, Trekhunt, Schneebergbahn, Élmény nektek, Hetedhétország, magyar és német Wikipédia, Ausztriainfo, Cafeblog

A cikkben szerepel kettő kép, amelyek a Wikimedia Commons és a flickr.com gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: a cikkben lévő 2. kép; a cikkben lévő utolsó kép.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezésével: 1. videó; 2. videó; 3. videó.

2022.10.26