Francis Ford Coppola nekiáll a Megalopolisznak, Kenneth Branagh újra Poirot lesz, John Waters 18 év után tér vissza a kamera mögé

Három filmes hír a nagyvilágból

francis-ford-coppola-kenneth-baranagh-john-waters

Francis Ford Coppola kiválasztotta Megalopolis című új filmjének szereplőgárdáját, a forgatás még az ősszel elkezdődik Georgiában – írta Deadline.com.

A szereplőgárdának az Oscar-díjas Dustin Hoffmanon kívül Chloe Fineman, Isabelle Kusman, D.B. Sweeney és Bailey Ives is tagja. A Megalopolis főszereplői Adam Driver, Forest Whitaker és a Trónok harcából ismert Nathalie Emmanuel lesznek. A filmben Jon Voight, Laurence Fishburne, Talia Shire, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman, Grace Vanderwaal, Kathryn Hunter, Aubrey Plaza és James Remar is feltűnik.

Francis Ford Coppola több mint húsz évig érlelte magában a Megalopolist, és a csaknem 100 millió dolláros költségvetés nagy részét ő állja. A film történetéről annyit tudni, hogy a közeljövőben fog játszódni egy katasztrófát követően. Róma sorsa kísért egy modern világban, amely képtelen megoldani társadalmi problémáit a politikai ambíciók, a zsenialitás és az ellentétes érdekek epikus történetében. Coppola a Deadline-nak adott interjújában elmondta: nem aggódik a pénz miatt, az a célja, hogy olyan filmeket alkosson, amelyek évtizedek múlva is vonzzák a nézőket. A Megalopolisszal egy olyan filmet akar létrehozni, amelyről halála után is beszélnek, és amely arra ösztönzi az embereket, hogy elgondolkodjanak arról, miként tehetnék jobbá a társadalmat és az életüket.

Kenneth Branagh újabb Agatha Christie krimiből készít filmet: Poirot ezúttal Velencében nyomoz. A 20th Century Fox stúdió közleménye szerint az A Haunting in Venice című produkcióban Branagh alakítja Hercule Poirot belga detektívet, a további szerepekben pedig Tina Fey, Jamie Dornan, Michelle Yeoh, Kyle Allen, Camille Cottin, Jude Hill, Ali Khan, Emma Laird, Kelly Reilly, valamint Riccardo Scamarico is látható. A második világháború után Velencében játszódó halloweeni krimiben a már visszavonult Poirot részt vesz egy szeánszon, ám az egyik vendéget megölik, és az egykori mesterdetektív ismét nyomozni kezd, hogy kiderítse, ki volt a gyilkos – számolt be róla a Variety.com.

Branagh elmondta, hogy a film az írónő egy kevéssé ismert krimije nyomán készül. A brit színész-rendező korábban a Gyilkosság az Orient expresszen és a Halál a Níluson című Christie-regényeket is adaptálta. A Hauting in Venice forgatókönyvét Michael Green írta, a film producere Judy Hofflund, Ridley Scott, Simon Kinberg és Mark Gordon, executive producere pedig Louise Killin és James Prichard. A forgatás novemberben kezdődik, a felvételek a londoni Pinewood Stúdióban és velencei helyszíneken is folynak majd. A produkciót jövőre mutatják be a mozik.

John Waters 18 éves kihagyás után ismét rendez: a legendás kultfilmes idén megjelent Liarmouth: A Feel-Bad Romance című regényét adaptálja – számolt be róla a Variety.com. A Rózsaszín flamingók (1972), a Poliészter (1981) és a Hajlakk (1988) című kultfilmek rendezője utoljára 2004-ben a Szégyen és gyalázat című filmet forgatta. A 76 éves független filmes elmondta, hogy a Liarmouth a legőrültebb dolog, amit valaha írt, és elég sokkoló ahhoz, hogy ismét visszatérjen a filmezéshez. „Izgatottan várom a filmes szakmához való visszatérést, remélhetőleg világszerte örömöt nyújthatok a kalandvágyó mozinézőknek” – idézte a hollywoodi szaklap.

A regény egy család három női generációját mutatja be, akik egymás életére törnek. A legidősebb Adora, aki háziállatokat plasztikáz engedély nélkül működő állatorvosi praxisában, a lánya, Marsha beteges tolvaj és embergyűlölő, ő a címben szereplő „liarmouth” (hazug), és a legfiatalabb Poppy, Marsha lánya, akinek trambulinparkja van Baltimore külvárosában. Az elmúlt 18 évben Waters hátralépett a filmezéstől, de közben egy sor nem-fikciós könyve jelent meg, előadásokat tartott és több filmben és tévéműsorban szerepelt. 2019-ben Arany Leopárd-életműdíjat kapott a Locarnói Filmfesztiválon.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2022.10.22