A Magyar Géniusz kincsei a Rómer Flóris Múzeumban

A sajtótájékoztatón jártunk – SzaSzi tudósítása

magyar-geniusz-kincsei-romer-muzeum

67 múzeum 154 „kincse” közös tárlaton képviseli a Kárpát-medencei magyar örökséget, amely Kecskemét, Gyula és Debrecen után Győrbe érkezett. A Magyar Géniusz Program keretében megvalósuló vándorkiállítás munkálataiba 2022. október 19-én a sajtó munkatársai bepillanthattak a helyszínen, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotájában, majd sajtótájékoztató keretében értesülhettek a nagyszabású projekt részleteiről.

Kossuth bőröndje, soproni szavazóláda, Vasarely képe, Csontváry festménye, Szerencsi csokoládé, Gárdonyi naplója, komáromi nemzetőrcsákó, nyíregyházi hadizászló, váci kriptalelet, Mikszáth pipaszurkálója, szombathelyi aranydiadém – csak néhány „kincs” azok közül, amelyek jól jelzik, hogy milyen pótolhatatlan értékeket őriznek vidéki múzeumaink. A reprezentatív műtárgyak a Magyar Géniusz Programnak köszönhetően közös kiállítótérbe költözve mutatkoznak be az ország hat városában, október 30-tól Győrben.

Székely Zoltán, a Rómer Múzeum igazgatója elmondta, hogy a tárlat rendkívül nagyszabású, a pályázatnak köszönhetően jelentősen átalakultak, megújultak az Esterházy-palota terei, lehetőség nyílt arra, hogy a nyitvatartás korlátozása ellenére 2022. december 31-ig tárt kapukkal fogadják az érdeklődőket. Kísérő kiállításként a földszinti aulában a „győri géniuszok”, a genius loci, vagyis a város története szempontjából meghatározó vagy érdekes személyiségek válogatott tárgyait is megtekinthetik a látogatók. Néhány név a felsorolásból: Schima Bandi, Mulartz Henrik, Petz Aladár, Schaller István, Schwarzenberg Adolf, Zechmeister Károly, Rómer Flóris.

A vándorkiállítás-sorozat a Petőfi 200 emlékév keretében, kormányzati támogatásból valósul meg, melyet a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinál. Csapláros Andrea, az MVMSZ elnöke, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója elmondta, hogy a projekttel hatalmas lehetőséget kaptak a vidék kincseinek bemutatására. Beszélt a szövetség munkájáról, hogy főleg mint szervező, véleményező erő képesek komolyan fellépni, köszönhetően annak, hogy nem egyéni tagság van, hanem szervezetekkel működnek együtt. A 120, köztük több országos jelentőségű taggal bíró szervezetben 2019 óta olyan határon túliak is részt vállalnak, amelyek valamilyen magyar örökséget őriznek, bemutatnak. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Géniusz Programnak köszönhetően Magyarországon 38 állandó és 26 időszaki kiállítás tud megújulni, valamint 39 tudományos munka valósulhat meg. Sok kisebb vidéki múzeum számára ez óriási támogatást jelent, amelyből akár az infrastruktúra fejlesztésére is jut.

Dr. Végh Katalin, a Magyar Géniusz Program főkurátora monumentális vállalkozásnak nevezte mind a programot, mind az útjára indított vándorkiállítást. A hatalmas tereket igénylő vállalkozást minden egyes helyszínen „újratervezik” a kurátoroknak, látványtervezőknek köszönhetően, végig szem előtt tartva a célt, hogy a Kárpát-medencei múzeumok által felajánlott egyetlen, de reprezentatív műtárgy hűen mutassa meg a sokszínű vidéki muzeológiát. A válogatást tehát nem a tárgyak értéke diktálta elsősorban. A Magyar Géniusz Programot rendkívüli történelmi lehetőségnek nevezte, amely ráirányítja a figyelmet arra a tényre, hogy a vidéki múzeumok a magyar kultúra megtartói, a magyar történelmi tudat letéteményesei, a helyi identitás hordozói, mind egyedi, pótolhatatlan értékek őrzői.

A 2023. december 31-ig futó program utolsó állomása a Magyar Nemzeti Múzeum lesz. Győrben a Magyar Géniusz kincsei Egy ismerős érzés, ami visszavár címmel, október 30-án nyitja tereit az Esterházy-palotában, és 2022. december 31-ig látható.

Részletek a Rómer Flóris Múzeum honlapján olvashatók.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2022.10.20