Sandro Veronesi Strega-díjas regénye: A kolibri

Bogár Erika írása

sandro-veronesi-a-kolibri

2020-ban Sandro Veronesi író, újságíró, esszéista A kolibri című regénye nyerte el az olasz Strega-díjat (Premio Strega) és a legjobb külföldi regénynek járó francia France Inter / Le Point elismerést is. A legrangosabb olasz irodalmi kitüntetést évente adományozzák a legjobb olasz nyelvű szépirodalmi műnek, melyet bármely nemzetiségű szerző írt, és amely az előző év május elseje és az adott év április 30-adika között jelent meg Olaszországban.

A díj ötlete Maria Belloncitól származott, aki férjével, Goffredo Belloncival 1944-ben irodalmi szalont indított római otthonukban. A vasárnapi összejöveteleken – mely az Amici della domenica (Vasárnap barátai) néven vált ismertté – írók, művészek és az olasz kulturális élet legjelentősebb alakjai vettek részt. Maria Bellonci és társai azzal a céllal alapították a díjat, hogy a háború utáni Olaszországban segítsék a kulturális és az irodalmi élet újraindulását. Guido Alberti védnökségének köszönhetően kapta meg a kitüntetés a STREGA ALBERTI BENEVENTO S.P.A. likőrgyár nevét.

A Strega-díjat először 1947-ben adták át, és napjainkban is az Amici della domenica négyszáz fős választó testülete ítéli oda. 2014-ben alapították a Premio Strega Europeo-t, melynek díjazottját öt olyan külföldi író közül választják, akiknek a regénye olasz fordításban megjelent, és jelentős nemzeti elismerést nyertek hazájukban. 2017-ben a jelöltek között volt Krasznahorkai László Sátántangó című munkája is. A Strega Giovani-díjat olaszországi és külföldi középiskolák több mint ötszáz diákjából álló zsűri ítéli oda. A Strega Ragazze e Ragazzi díjat pedig három korcsoportban, az Olaszországban kiadott gyermekirodalmi könyvek legjobbjai kaphatják.

Sandro Veronesi 1959. április elsején született Firenzében, építészmérnökként diplomázott. Számos díjat nyert hazájában és külföldön, 2006-ban egyszer már megkapta a Strega-díjat is Caos calmo című regényéért. Filmforgatókönyveket írt és több televízió csatornának dolgozott íróként, szerkesztőként, műsorvezetőként. Több mint tízezer darabos könyvtárát vezetéknevek szerint rendszerezte. 2015-ben Umberto Ecóval, Elisabetta Sgarbival, Furio Colombóval, Edoardo Nesivel és másokkal együtt megalapította a milánói La nave di Teseo kiadót. Sokoldalúságát mutatja, hogy A költők üvegháza című alkotását a Fattoria di Celle parkban, Santomatóban 2018. március 21-én avatták fel.

A kolibri – mely magyar nyelven a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg 2021-ben – több elemet tartalmaz írója saját életéből. A térben és időben is sok szálon futó családtörténet főhőse Marco Carrera szemészorvos. A regény elején a felesége pszichoanalitikusa, Daniele Carradori keresi fel, hogy ezzel megakadályozzon egy feltételezett tragédiát. A beszélgetés mindkét férfi sorsát megváltoztatja, és Carradori később is feltűnik Marco életének legfontosabb mozzanatainál. Első felbukkanása után a történet két irányba ágazik el, a múlt és a jövő felé. Megismerjük Marco szüleit, testvéreit, a feleségét, a szerelmét, a gyermekét, unokáját és fiatalkori barátját, aki a pszchioanalitikushoz hasonlóan sorsszerűen, fontos pillanatokban válik újra és újra a történet részesévé.

A Veronesi által gyakran használt fogalmak, mint a gyász, tragédia, sorsszerűség, boldogtalanság, és néhány jelentős tárgy (repülőgép, fénykép, vasútmodell, könyvsorozat) a kolibrivel szimbólumrendszert alkotva szövik át a sorokat. Kemény, negatív töltetű szavak válnak kulcsfontosságúvá, a regényt mégis inkább gyengéd szomorúság és érzékenység hatja át. „Ha viszont megpróbálja kitölteni az ürességet, és nem számít, hogy sikerül-e vagy sem, elég, ha megpróbálja, akkor ezt az erőfeszítést közvetíti neki, és ez az erőfeszítés egyszerűen maga az élet.

A Kolibri becenév és a főszereplőt bemutató jelkép is egyben, mely többrétegű kapcsolatban áll a főhős külsejével és személyiségével. „Képes vagy megállni a világban és az időben, képes vagy megállítani a világot és az időt magad körül, időnként képes vagy egyenesen visszaforgatni is az időt, és rátalálni az elveszett pillanatokra, úgy, ahogyan a kolibri képes hátrafelé repülni.

A regény számos, sokszínű, egymással időnként szemben álló szereplőt vonultat fel, és a történet építésében, továbbvitelében sokat jelent ezen karakterek jól összehangolt rendszere. A történetvezetés eszközei ugyancsak változatosak. A tér és az idő különböző síkjait mágikus realizmust idéző hurkok és visszacsatolások kapcsolják össze. A harmadik személyű narráción kívül e-mailek, hagyományos, írott levelek, sms-üzenetek váltakoznak. A személyes hangú, bensőséges részekkel az olvasó közel kerülhet a szereplőkhöz, különösen Marcóhoz, gyermekkorától végigkövetve egy érdekes, érzékeny ember életét.

A Strega-díjat 2021-ben – amikor a döntős jelöltek között ott volt a magyar származású Edith Bruck Il pane perduto (Az elveszett kenyér) című könyve – Emanuele Trevi Due vite (Két élet) című kötete kapta, 2022-ben pedig Mario Desiati Spatriati című regénye.

Bogár Erika

Forrás: premiostrega.it, en.wikipedia.org, sandroveronesi.it, fondazionebellonci.it, strega.it, konyvesmagazin.hu, kulter.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.10.19