A Magyar Népmese Hete Ménfőcsanakon

2022. október 3-7. ‒ Sulyok Attiláné írása

 

magyar-nepmese-hete-menfocsanak2022-ben a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola közös szervezésében került megrendezésre – az Országos Könyvtári Napok keretében – a Magyar Népmese Hete, immár 17. alkalommal, azonban ezúttal új helyszínen, a Bezerédj-kastély helyett az iskolában. Ahogyan 2006 óta mindig, idén is változatos programokkal vártuk az érdeklődőket.

Benedek Elek születésnapja minden évben a Magyar Népmese Napja. A meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon különleges figyelemmel fordulnak a népmesék felé. „A mesék földje ez – csuda-e, ha szép csendesen mesemondóvá nő a gyermek?” ‒ vallotta a „nagy mesemondó”. A mesék, mesemondások ideje szerencsére soha nem jár le. Mindig szükség volt, van és lesz rájuk, hiszen mindenki vágyik a varázslatra. A meseolvasásnak számos pozitív hatása van a gyermek fejlődésére: gyarapszik a szókincse, javulnak a kommunikációs képességei, a rajzkészsége, a kreativitása. A fantáziája is nagy fejlődést mutat a történetek hatására, hiszen mindent elképzel, nem pedig készen kapja, mint egy (rajz)film esetében. A meséken felnövő gyermekek sokkal könnyebben tanulnak meg olvasni is. Vekerdy Tamás szerint akiknek mesélnek, másfél évvel előzik meg kortársaikat. A jó mesehallgatókból lesznek aztán az örömmel olvasó gyerekek.

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

A Mesehét első napján, október 3-án díjaztuk a Benedek Elek meseillusztrációs rajzpályázatra érkezett legszebb alkotásokat, melyek kiállításra is kerültek az iskola aulájában (1-13. kép). A beérkezett műveket Lappints Csaba tanár, Bődiné Kóbor Erika és Feketéné Vida Veronika tanítók értékelték. Szilbekné Cseh Györgyi, az iskola igazgatója adta át a legügyesebb alkotóknak a megérdemelt jutalmakat: az okleveleket és a könyveket.

Négy kategóriában értek el helyezéseket a gyerekek

1-2. osztályosok
1. hely: Manhercz Mia Illa
2. hely: Ferenczy Zsófia
3. hely: Csanda Lorina
3. hely: Vizler Hanna

3-4. osztályosok
1. hely: Szabó Patrícia
2. hely: Németh-Potocska Luca
2. hely: Urgyán Máté
3. hely: Régi Maja

5-6. osztályosok
1. hely: Kelemen Rege Zselyke
2. hely: Vidák Krisztián
3. hely: Joó Máté

7-8. osztályosok
1. hely: Hanich Vivien
2. hely: Cseri Bálint
3. hely: Laffer Adél

A Mesehét első napján még Dobay-Nagy Annamária tanító vezetésével az elsősök „Meselabirintust” is játszhattak (14-19. kép).

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

Október 4-én, kedden mesemondó versenyen vettek részt a Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola legjobb mesemondói az 1-6. osztályos tanulók közül (20-42. kép). Idén a zsűri tagjai Pappné Herold Rozália és Vorigin Lászlóné Kati néni voltak, akik hosszú éveken át az iskolában tanítottak, ők Pusztainé Perczel Petronella könyvtárossal kiegészülve értékelték a kis mesemondókat. A versenyen a következő gyermekek bizonyultak a legügyesebbeknek:

Az első helyezettek korcsoportonként: Pintér Dániel, Fomumbod Amira, Nagy Marcell, Timár Izabella, Kasza Laura. Második helyezést ért el: Árvai Alina, Terdik Babett, Sebestyén Lia, Balogh Nikolett, Árvai Lilien, Kovács Lilla. Harmadik helyezettek: Ferenczy Zsófia, Kovács Petra, Herczeg Léna, Fazekas Dávid, Somogyi Fanni.

Két napon át, szerdán és pénteken „Meserétest” tartottunk az iskolában, ahol alsó tagozatos kisdiákok mesélték el egymásnak kedvenc meséiket (43-44. kép).

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

Október 7-én M. Kácsor Zoltán meseíróval Dínómdánomba, a dínók földjére tehettek egy különleges „utazást” a harmadikosok (45-50. kép). Nagy élményt nyújtott számukra egy igazi íróval való találkozás, aki három osztálynak is bemutatta a Zabaszauruszok sorozatát. A meseíró rendhagyó irodalomórákat és játékos foglalkozásokat tart országszerte kisiskolásoknak és óvodásoknak. Népszerű meseregény sorozatán kívül sorra jelennek meg a könyvei, immár a 18. köteténél tart.

Október 3. és 7. között, a mesés hét programjain összesen mintegy 550 mese iránt érdeklődő gyermek vehetett részt a Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskolában. Sok szeretettel várjuk a Mesehét rendezvényein jövőre is az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt!

Sulyok Attiláné
Fotók: Sulyok Attiláné, Tóth Katalin

2022.10.14