Október 15. ‒ A kézmosás világnapja

Sulyok Attiláné írása

kezmosas

Minden év október 15-ét – több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF kezdeményezésére – A kézmosás világnapjává nyilvánították, először 2008-ban szervezték meg. Eredetileg a kisgyerekek és iskolások számára szerették volna felhívni a fontosságát.

Üzenete minden felnőttnek és gyermeknek szól, de elsősorban az óvodákba, iskolákba, kórházakba és idősotthonokba próbálják eljuttatni. Azzal a céllal hozták létre, hogy ösztönözzék a higiéniai szabályok betartását, tudatosítsák a kézmosás kedvező hatásait a betegségek megelőzésében, az alapvető higiéniai körülmények betartásának fontosságát hirdessék. A világon évente 3 és fél millió gyermek életét követelik a helyes kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések. Ezt a hatalmas számot egyszerű módon, a szappanos kézmosással jelentősen csökkenteni lehet. A kézmosás feltétele természetesen a biztonságos ivóvízellátás és a szennyvíz szakszerű elvezetése, valamint annak tisztítása. A fejlett országokban éjjel-nappal működnek a víziközmű szolgáltatók, de rengeteg olyan hely van a világon, ahol sajnos még nem létezik például szennyvízelvezetés és -tisztítás.

Az októberi világnap kiegészíti az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) több hasonló kezdeményezését. Minden év május 5-én A kézhigiéné világnapját ünneplik, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolt 2009-ben. Ez a dátum a két kéz öt-öt ujját jelképezi: az ötödik hónap az egyik kéz öt ujját, az ötödike pedig a másik kéz öt ujját jelképezi. A COVID-19 világjárvány alatt indították el a globális „Kézhigiéné mindenkinek” elnevezésű programot. A célja az, hogy még a legszegényebb országokban is elérhetővé váljanak az egészségvédelem alapvető feltételei: mindenki számára hozzáférhető legyen otthonában a víz és a szappan, valamint a kézmosást be kell építeni a mindennapi életbe.

kezmosas

Ez a nap felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára. Magyar iskolák 2009-ben csatlakoztak először ehhez a kezdeményezéshez. A helyes módszerek megtanítása már fiatal korban azt eredményezi, hogy később is természetessé és igénnyé válik ez a mozdulatsor. Annak ellenére, hogy mindenki tisztában van a rendszeres kézmosás szükségességével, mégsem alakult ki minden emberben, hogy bizonyos körülmények között kezet kell mosni. Nagyobb tömegben sokkal könnyebben terjednek a fertőzések, elegendő egy köhögés vagy tüsszentés. Nagyon fontos, hogy bárhol vagyunk, gyakran mossuk meg a kezünket. Különösen veszélyt hordozó helyek a tömegközlekedési eszközök, a nyilvános vécék, az uszoda, a koncert, a mozi, a színház, az étterem.

Fontos, hogy kézmosáskor teljesen beszappanozzuk a kezünket, ne maradjanak ki az ujjbegyek, a hüvelykujj és a tenyér sem. Elegendő időt, legalább 20-30 másodpercet szánjunk rá. Mindig kezet kell mosni ételkészítés, étkezés előtt és után, mosdóhasználat előtt és után, illetve az orrfújás befejeztével. Így kell tenni természetesen akkor is, amikor hazaérünk valahonnan, ezenkívül háziállatok megérintése, simogatása után. A helyzettől és a lehetőségektől függően mindig használjunk szappant vagy kézfertőtlenítőt. Tanácsos fertőtleníteni a kezünket olyankor, amikor a velünk egy háztartásban élők közül valaki fertőző betegségben szenved, vagy amikor fertőzésveszélynek kitett emberekkel (immunhiányos betegek) érintkezünk.

kezmosas

A mindennapos szappanos kézmosás hozzájárul egy társadalom ellenálló képességéhez. A világnap egyik célja az általános kézhigiénia segítése az egészségügyi intézményekben, a kórházakban és idősotthonokban, de a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban is. Rendszeres és alapos kézmosással minimálisra csökkenthető a fertőző betegségek terjedése. A WHO szerint a fertőző betegségek 80%-a kézfogással és a különböző felületek érintésével terjed. A szappanos kézmosás akár 99,9%-kal csökkenti a baktériumok és vírusok számát a kezeken. A koronavírus-járvány idején az egész világ rádöbbenhetett arra, milyen fontos a rendszeres kézmosás.

Semmelweis Ignác magyar orvos sokat tett a kézmosás elterjesztéséért. Nem véletlenül vált „az anyák megmentőjévé”. Felismerte, hogy a gyermekágyi lázat maguk az orvosok okozzák azzal, hogy boncolás után kézfertőtlenítés nélkül mennek át a szülészeti osztályra, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálják a várandós nőket. Kötelezte az orvosokat és az ápolókat a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, majd kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást (ez könyékig, körömkefével végrehajtott, negyedórás művelet volt). Intézkedései eleinte rendkívül népszerűtlenek voltak, de rövid idő alatt eredményt hoztak. E világnap célja az is, hogy felhívják az egészségügyi dolgozók figyelmét a helyes kézhigiénés gyakorlatra. A jól elvégzett kézmosás és kézfertőtlenítés életeket menthet: az előírások betartásával a kórházi eredetű fertőzések nagy részét meg lehet előzni.

Sulyok Attiláné

Források: sterillium.info, holnaputan.hu, nevezetesnapok.hu

A képek a flickr.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2022.10.15