Szent László Napok

A Lovagkirály ünnepe Győrben

Június 27. és 29. között Szent Lászlóé a főszerep, hiszen szent királyunk személye az itt őrzött hermával egyértelműen Győrhöz köthető.  Neve napján az önkormányzat minden évben díszközgyűléssel tiszteleg lovagkirályunk előtt, a püspökség pedig évről évre szentmisével és körmenettel ünnepli a magyar történelem nagy alakját. 

A ránk hagyott örökség a közelmúltig elsősorban egyházi szempontból volt jelentős városunkban. Az utóbbi években nagyszabású fesztivál, a Szent László Napok is megrendezésre kerül ebben az időszakban. A nagy tömegeket vonzó rendezvénysorozat a kort megidéző időutazás három helyszínen: a belvárosi utcákon, a Káptalandombon és az Aranyparton. Szakrális és világi hangulatok, az udvari kultúra jellegzetes rituáléi - lovagi torna, legendák, misztériumok – váltakoznak a programban. A fesztivál koncepciója, hogy bemutassa a történelmi kort, a középkort, valamint a király alakját, aki a magyar történelemben összekapcsolódik a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmával. A meghívott produkciók többségét korhű díszletvilág veszi körül és erőteljes látványosságot jelent.

A rendezvény egyik kiemelt eseménye a több mint 300 fős lovagkort idéző kosztümös felvonulás, melyen lovasok, íjászok, zenészek és hagyományőrző lovagrendek vesznek részt. A rendezvény fő helyszínén: az Aranyparton kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, gyermekprogramok várják a közönséget. A helyszínen felépített jurtáknál megtekinthetik hogyan éltek, aludtak, főztek a kor harcosai, kipróbálhatják a fegyvereket, íjakat, kardokat.

Részletes program: http://mufegyor.hu/hu/esemenyek/szent-laszlo-napok-a-lovagkiraly-unnepe-gyorben

2014.06.23