Kulturális műemlékek nagytakarítása 1. rész

Szilvási Krisztián írása

A háztartásban évente többnyire kétszer szánjuk rá magunkat egy igazán alapos nagytakarításra: egyszer tavasszal, egyszer pedig valamikor ősszel-télen. És bizony rettegünk a feladattól, az erőfeszítésektől, az alapos takarítás nehézségeitől. De belegondoltunk-e valaha, hogy nemcsak saját házunkat-lakásunkat kell végigsikálni ahhoz, hogy nyugodt lélekkel, szemmel, közérzettel éljünk a mindennapokban?

Hiszen hogyan nézne ki például az Eiffel-torony szmogtól koszosan, a Big Ben nagyórája pókhálókkal körbefonva, vagy éppen a Rushmore-hegy emlékműve megfeketedett foltokkal? Talán meglepő, de a világ nevezetes építészeti, művészeti objektumait is tisztítani kell, méghozzá rendszeres időközönként, hogy azt nyújthassák, amelyek valójában: az évtizedek-évszázadok látványos, értékálló, büszkén feszítő emberi produktumai. Lássuk hát egy szubjektív 10-es lista első felvonását a legismertebb műemlékek, szobrok, nevezetességek tisztítási-takarítási kihívásairól!

1. Az Eiffel-torony

 A 124 éves Öreg Hölgy tisztítása nem egyszerű feladat, nemcsak magassága, hanem szerkezete miatt sem. Kimondott előírás van arra, hogy minden évben nagytakarítani kell, méghozzá 4 tonna törlőrongy, 25 ezer szemeteszsák, 10 ezer adag mosószer és 105 liter fémtisztító oldat segítségével. Minden hetedik évben pedig kézzel újrafestik Gustave Eiffel 1889-es Világkiállításra felhúzott építményét ólommentes, három árnyalatú barna festékkel (a legsötétebb kerül alulra). Az újrafestés közel 60 tonna festéket igényel, és mintegy 18 hónapot vesz igénybe. A festés valahogy így néz ki, itt pedig egy rövid híradórészlet látható 1946-ból a torony tisztításáról.

2. Oroszlánszívű Richárd lovas szobra

 Nem rendszeres takarítás, hanem nagyrestauráció. A Richard Coeur de Lion szobor, avagy Oroszlánszívű Richárd lovasszobra Carlo Marochetti báró alkotása, ma a londoni Old Palace Yard-on (a Westminster-palota falain kívül) áll, szemben a Westminster Abbey-vel. A szobor - amelyen Richárd király lóháton feszít páncélingben, kardját a levegőbe tartván - a legelső, 1851-es (londoni) világkiállításra készült agyagból, hogy aztán adományoknak köszönhetően 1856-ban nyerje el végső formáját, és kerülhessen ki a nyilvánosság (szeme) elé. Nem a mai helyén állt eredetileg, látható volt például a Márvány-diadalív (Marble Arch) tetején is, az Old Palace Yard-ra 1933-ban került, ahol a második világháború idején sérüléseket szenvedett. A 2009-es átfogó restauráció folyamán eltávolították róla a szennyeződéseket és a 150 éves fekete viaszbevonatot, átfestették sötétbarnára, és tiszta viasszal kezelték le az újabb szennyeződések ellen, valamint az időjárási ártalmaktól való megóvás érdekében.

3. A Big Ben Óratornya

 London (egyik) jelképe, a Parlament északkeleti részén, a Bridge Street felőli oldalon álló Big Ben 96 méter magas Óratornyának rendszeres tisztítása több mint kihívás. Óriási feladat. A torony mind a négy oldalán található 1-1 óralap, amelyek számlapjai egyenként 7 méter átmérőjűek, és 312 ablaktáblából állnak össze. A percmutató 4,2 méter hosszú és 100 kg súlyú, az óramutató 2,74 méteres és 300 kg súlyú. Az óra pedig nem állhat meg, amíg a munkások rajta dolgoznak! Éppen ezért a tisztítószerek köteleken lógnak a torony tetejéről, hogy még véletlenül se akadjanak el a percenként nagyjából 30 centimétert mozduló percmutatókban. Az alábbi képen a Big Ben 2007-es tisztítása látható.

4. A Szabadság-szobor

Ha van szobor, amelyet (talán) mindenki ismer a világon, ez az. Az amerikai Szabadság-szobor (vagy Lady Liberty) New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A talajtól (a talapzattal együtt) a fáklya tetejéig 93 méter magas, 204 tonna súlyú, rézből készült építményt Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a nettó 46 méter magas szobor belső szerkezetének mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte.

Az 1930-as évektől kezdve a Szabadság-szobor legalább évente egyszer átesett egy szimpla nagymosáson, de nem dörzsöléses sikáláson, mivel a rajta lévő zöld patina biztonságban tartja a réz anyagát. 1974 novemberében került sor az emlékmű egy nagyszabású (meg)tisztítására, készülvén az USA bicentenáriumi ünnepségsorozatára, ám az erős szél rendesen megnehezítette a munkálatokat (a fáklya több mint 15 centiméternyit ingott ki a helyéről). 1986-ban a szobor belsejét is megtisztították, ám a felhasznált szódabikarbóna kiszivárgott kívülre is, csíkokat hagyván Lady Liberty bal arcán és jobb karján. Hála Eiffel vázrendszerének, a 128 éves szobor eddig minden komolyabb sérülést elkerült, de továbbra is folyamatban van egy, az egész szigetre kiterjedő restauráció terve, amelynek becsült költsége meghaladja a 60 millió dollárt is. Az alábbi videón a Szabadság-szobor 1930-as évekbeli, jubileumi tisztításáról látható egy rövid kis film.

 5. A Lincoln-szobor

 A Henry Bacon tervezte Lincoln-emlékmű épülete Washington National Mall nevű parkjában, az amerikai törvényhozás székhelyéhez közel áll. Az Egyesült Államok 16. elnöke, Abraham Lincoln emlékére építették a 20. század elején. Az épület központi csarnokában, két oszlopsor között kapott helyet Abraham Lincoln hatalmas ülőszobra, Daniel Chester French 1922-ban kihelyezett, 4 évig készült alkotása. A szobor eredetileg csak 3 méter magas volt, de végül tovább „bővítették”, hogy elnyerje végleges, tetőtől talpig 5,8 méteres magasságát (ha Lincoln felállna a helyéről, egészen 8 és fél méterre lenne a földtől a feje búbja). Érdekes különben, hogy a szobor szélessége megegyezik a magasságával. A georgiai fehér márványból készült alkotás - súlya 159 tonna, ezért 28 darabban kellett a helyére szállítani - egy hosszúkás, 3 méter magas, tennessee-i márvány talapzaton nyugszik. A Lincoln-emlékmű szobra évente kétszer kap alapos mosást egy nagynyomású tömlő segítségével.

Szilvási Krisztián

Forrás: mentalfloss.com

A képek a http://www.everystockphoto.com szabad felhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A képek felhasználása a licenszfeltételek (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/) alapján forrásmegjelöléshez kötött. A felhasznált képek forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a http://www.everystockphoto.com oldalán található.

2013.10.04