Tom Sawyer kalandjai

Premier a Győri Nemzeti Színházban – Bári Edit írása

tom-sawyer-kalandjai-gyori-szinhaz

A Győri Nemzeti Színház Hegedűs Ildikó rendezésében igazi ifjúsági klasszikust állított színpadra, amely 2022. október 8-tól a Kisfaludy Teremben látható. Tom Sawyer kalandjai a világirodalom egyik örökzöld alkotása, amely a korabeli amerikai kisváros és a kamaszvilág mindennapjait mutatja be. Mindenkiről szól, tehát mindenkinek szól.

St. Petersburg a Mississippi partján fekvő kisváros, ahol Tom és barátja, Huckleberry folyamatosan gondoskodnak arról, hogy csínytevésekkel színesítsék mindennapjaikat, lehetőleg elkerülve az iskolát. Na természetesen így az értük aggódó felnőttek élete sem unalmas.

Tomról, az árva gyerekről (Karácsony Gergely) nagynénje, Polly néni (Bende Ildikó) gondoskodik, aki megpróbálja szorgos munkára, tanulásra fogni húga fiát. Tom azonban sokkal szívesebben csavarog barátjával, a szintén árva Huckkal (Kurucz Dániel).

Ártatlan huncutságok, csínytevések sorának lehetünk tanúi, melyeknek persze mindig megvannak a következményei. Tom szerint „Minden munka, amit meg kell tenni, és minden szórakozás, amit önként vállal az ember.

Ám egyszer csak kezdetét veszik a nagy kalandok: a fiúk a temetőben tanúi lesznek egy holttest kihantolásának és egy gyilkosságnak. A barátok megesküsznek, hogy egy szót sem szólnak a történtekről senkinek, ám amikor a gyilkossággal az ártatlan Pottert (Ungvári István) vádolják, viaskodni kezd bennük a félelem és a lelkiismeret. Viszont nem lenne igazi kalandregény (és előadás) Mark Twain szerzeménye, ha a végére minden kusza szál ki nem egyenesedne.

A győri színművészek pazar játékába szinte észrevétlenül vonódik be a néző, s miközben felhőtlenül élvezhető a színpadon folyó játék, valahol ott mélyen az emberben mégiscsak motoszkál a mélyebb tartalom. Hiszen a kezdetben mihaszna, iskolakerülő, csavargó, agyafúrt, leleményes fiú és barátai tanúságtételt tesznek bátorságról, igazságról, valamint mindazon értékekről, melyek túlmutatnak látszatvilágunkon.

Az alapvetően ifjúságnak szánt regény és előadás kissé varázslatos világot tár az ifjú nézők elé, ugyanakkor az idősebb korosztály számára nosztalgikus élményt nyújt, amelyet a fergeteges színészi alakítások koronáznak meg, és teszik teljessé a befogadás élményét.

A Tom Sawyer kalandjai teljes színlapja a Győri Nemzeti Színház honlapján olvasható.

Bári Edit
Fotók: O. Jakócs Péter

2022.10.13