Megnyitották a Via Transilvanica turistaútvonalat


via-transilvanica

Október nyolcadikán hivatalosan is megnyitották az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható, 1400 kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat – közölte az útvonalat kiépítő Tasuleasa Social Egyesület.

Az útvonal kiépítésével az egyesület a faluturizmust kívánja fejleszteni. Amint az MTI-hez eljuttatott közleményben áll: „Hozzáférést kíván biztosítani az utazóknak az érintett helyi közösségekhez és történeteikhez, hogy ezáltal is segítse a fenntartható és felelősségteljes fejlődésüket.” A megnyitóünnepséget a gyulafehérvári várban tartották, amelyre az útvonal által érintett régiók képviselőit és a külföldi gyalogos turistaútvonalak képviselőit hívták meg.

A túraútvonal Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át. Kiépítésén az elmúlt négy évben több mint tízezer önkéntes dolgozott tíz megye négyszáz településén. A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg. Székely Anna, a Tasuleasa Social Egyesület ügyvezetője elmondta: a kilométerkövek mindegyikét egyedi módon faragták ki amatőr vagy híres kőfaragók az egyesület nyári táboraiban. A faragásnál a helyi motívumokra is igyekeztek tekintettel lenni. Székelyföldön például sok tulipános motívum került a kilométerkövekre, de sok esetben a kőfaragók fantáziája érvényesült.

Székely Anna elmondta: mindenkinek, aki a Via Transilvanica bármelyik szakaszán elindul, azt ajánlja, hogy az út honlapjáról töltse le az útikalauzt, amelyet ő maga írt, bejárván a Via Transilvanica teljes útvonalát. „A kalauz arra is választ ad, hogy mit kell magunkkal vinnünk, hogyan kell olvasnunk a kijelzéseket, hogyan kell a kutyáktól, medvéktől távol tartanunk magunkat, hol, milyen telefonszámon foglalhatunk szállást, hogyan osszuk be az időnket” – részletezte.

Gazda Árpád
Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.10.11