2585

„Tündérsípok” a Zsinagógában

XXII. Furulyafesztivál, 2015. február 18.

Táncdallal, Johann Joseph Fux menüettjével kezdődött az idei, tizenkettedik alkalommal megrendezett Furulyafesztivál. A felkészítő tanárokból verbuválódott alkalmi együttes a régi korok udvari zenéjéből adott rövid ízelítőt. A hangulatos bevezetőt Borsi Róbert önkormányzati képviselő köszöntője követte, aki elismeréssel szólt arról a munkáról, melyet a pedagógusok a zenei nevelés terén tesznek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az itt felvonuló produkciók a szorgalomról és a kitartásról is szólnak, hiszen e nélkül még az oly egyszerűnek tartott furulyázás sem sajátítható el.

Borsi Róbert szavait követően vagy 150 furulya szólalt meg egyszerre. Szép hagyomány, hogy a Furulyafesztivál résztvevői betanulnak egy kisebb repertoárt, és ezekkel a dalokkal kezdik, illetve fejezik be találkozójukat. Az ódon zsinagóga falai között gyönyörűen csengtek-bongtak a kezdő ének, a Kelj fel juhász... hangjai. Ezt követően került sor a produkciókra.

A dalok szárnyán bejártuk a világot. Hallhattunk népdalokat Magyarország különféle tájairól, Oroszországból, Lengyelhonból, német, osztrák és skót földről. Dúdoltunk angol karácsonyi éneket, rajzfilmek főcímdalát, a Santa Lucíát; megszólaltak a rég idők zenéi és klasszikusok is.

Örültünk az új generációnak: az ovis apróságoknak; a kisiskolások feszült figyelmének, a nagyobbak komoly hangszeres tudásának. A rendezvény egyik csúcspontja volt, amikor a Waldorfosok jóvoltából megismerkedtünk egy mifelénk szokatlan hangszer, a spacedrum zengő-bongó hangjával is. A fesztivál másfél órája alatt jó volt megtapasztalni, hogy a furulya összehozta a gyerekeket, a különféle hangszereket és intézményeket is.

A műsor végeztével a szervezők virággal köszönték meg a felkészítő tanárok odaadó munkáját, a gyerekek pedig emléklapot kaptak. Ezt követően mindenki elővette hangszerét, s közösen elfújtak egy kis népdalcsokrot. A német paraszttánc hangjai még a levegőben úsztak, amikor kifelé indult a furulyások népes csapata.

A fesztiválon tizennégy csoport mutatta be tudását, nevük a fellépés sorrendjében:
Bartók Óvoda Ciripelő Zenei Tehetség Műhely
Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola, Kálvária út
Kodály Zoltán Általános Iskola
Gárdonyi Géza Általános Iskola, Győr
Metrum Furulyaműhely, Lébényi Általános Iskola és AMI
Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola
Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános iskola és Óvoda
Fundamentum Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és AMI
Kazinczy Ferenc Gimnázium
Szabadhegyi Magyar-Német Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola és Középiskola
Forrás Waldorf Iskola, Győr
Széchenyi István Általános Iskola és AMI, Mosonszentmiklós
Jászai Mari Általános Iskola, Ászár
Lébényi Általános Iskola és AMI

Berente Erika
Fotók: Berente Erika, Kiss Géza

2015.02.20