Látogatás a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Bogár Erika írása

budapesti-nemzetkozi-konyvfesztival

Többször elhalasztott időpont után a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2022. szeptember 29-én ismét a Millenárison fogadta a látogatókat. Hol szakadó esőben, hol szikrázó napsütésben, a Parkban, a Fogadóban, az Üvegcsarnokban, az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban várta a könyvbarátokat százharminc kiállító, mintegy százötven program, több mint negyven külföldi és közel négyszáz dedikáló szerző.

Több mint három évvel ezelőtt, 2019 tavaszán rendezte meg a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a főszervező, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Millenáris Parkban. Nem sokkal később felmerült, hogy a rendezvénynek esetleg költöznie kell a helyszínről. A könyvbarátok érdeklődve várták a híreket, hol lesz legközelebb a könyves találkozó, megmarad-e a régi hangulat, hogyan jutnak el az új helyszínre a vidékről érkezők. Akkor még senki nem gondolta, hogy azért telik majd el két esztendő a Millenárison a könyvek csodája nélkül, mert abban a két évben a minket körülvevő felborult világban nem is lesz Könyvfesztivál.

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító nyitotta meg. A díszvendég ország, Szlovákia képviseletében Görözdi Judit irodalomtörténész, a Szlovák Tudományos Akadémia Világirodalmi Intézetének igazgatója mondott beszédet. A stand, illetve az ottani programok a Bázis – Magyar Művészeti és Irodalmi Egyesület Szlovákiában szervezésében jöttek létre.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gál Katalin elnök adták át a Budapest Nagydíjat Budapest Főváros Önkormányzata, illetve a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése nevében a fesztivál díszvendégének, Szvetlana Alekszijevicsnek. A Nobel-díjas belarusz írót, újságírót Háy János József Attila-díjas író, költő méltatta. Szvetlana Alekszijevics Ukrajnában született, édesanyja ukrán származású, apja fehérorosz. Fehéroroszországban nőtt fel, oknyomozó újságíróként dolgozott, és politikai okok miatt a 2000-es évek elején menekülni kényszerült hazájából, több mint tíz év múlva tért vissza Minszkbe. 2015-ben kapta meg az Irodalmi Nobel-díjat „többszólamú írásaiért, amelyekben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet”. Regényei főtémája a háború emberi viselkedésre és lélekre gyakorolt hatása, illetve az egyén és a hatalom viszonya, ezek bemutatásához az író és az oknyomozó újságíró eszköztárát is felhasználja.

Délután fél hatkor nyílt meg a Millenáris parkban a Bölcső a hegyek között – Tamási Áron125 című szabadtéri kiállítás. A könyvfesztivál keretei között rendezték meg pénteken az Európai Első Könyvesek Fesztiválját is, az Európa Pontban. Az írótalálkozó témái voltak: A növekvő Kelet-Nyugat távolság; Múltfeldolgozás az irodalomban és a művészetben; A másság mint kihívás; Egyenlőtlenségek a társadalomban és a családban; Az író mint kutató.

Szombat délelőtt az elmúlt évekhez képest valamivel kevesebb kültéri stand közé érkeztem a borús, nem sok jót ígérő őszi időben. Az eső miatt nem is pakolt ki még minden kiállító, amelyik igen, ott átlátszó fóliák védték a könyveket a pulton. A korábbi években itt járva már tudtam, hogy az impozáns épületek rengeteg standot rejtenek, így konkrét könyveket, kiadókat és programokat keresve célszerű tervet készíteni. Ebben nagy segítséget nyújtott most is a könyvfesztivál prospektusa és a számozott standok listáját is tartalmazó térkép, melyeket a kiállítóknál is megtalálhattak a látogatók. Az épületekben már kellemes idő fogadott, és később odakint előbújt a nap, majd ismét jött egy kis eső.

Ismerősökkel találkozva megnéztük egymás újonnan beszerzett könyveit, majd mindenki szaladt tovább a következő standhoz, az épp kezdődő könyvbemutatóra vagy beszélgetésre. A népszerű szerzők előtt hosszú sorok kígyóztak, a könyvnézegetésbe pedig könnyen belefeledkezett az ember. A Magyar Könyvtárosok Egyesületének standjánál a roll-upon örömmel fedeztem fel a 2021. évi Fitz József-könyvdíj kitüntetettjei között a Győri képeskönyvet, Galambos Krisztina, Orbánné dr. Horváth Márta és Szabó Béla közös munkáját.

A könyvfesztiválra jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Böszörményi Gyula A hullaházi skandalum című kötete, az Ambrózy báró esetei sorozat hetedik része. A Fogadó felső szintjén kialakított kis emlékhely előtt róhatták le tiszteletüket a látogatók a nemrég elhunyt író előtt. Elektromos mécsesekkel és kosárkába helyezett személyes üzenetekkel búcsúztak tőle rajongói és tisztelői. A Gyerek(b)irodalom az Üvegcsarnokban kapott helyet, itt a könyvek mellett a legkisebbeket várták változatos programokkal.

Vasárnap adták át a II. Kerületi Önkormányzat Budai-díját az oktatást, nevelést legjobban segítő könyvért és digitális kiadványért. Grecsó Krisztián Pletykaanyu című könyvének hangoskönyv változata, illetve Carol Vorderman a Segíts a gyerekednek sorozatban megjelent Tanulási technikák lépésről lépésre című nyomtatott kötete lett a két díjazott.

A könyvfesztivál október 2-án, vasárnap este zárult. Honlapjáról már a nyitás előtt kiderült, hogy miközben a szervezők a mostani programokkal várták az érdeklődő irodalom- és könyvbarátokat, már megkezdték az előkészületeket a következő évi rendezvényre is, ahol a díszvendég ország Hollandia lesz.

Bogár Erika

Forrás: origo.hu, facebook.com, bookfestival.hu, facebook.com

2022.10.04