A nyugat-balkáni migrációs helyzetkép egy órában

Vargha Márk és Párducz Árpád előadása a győri MCC-ben

vargha-mark-parducz-arpad-gyori-mcc

A nemzetközi migráció sok szempontból megközelíthető társadalmi folyamat, mely az elmúlt években figyelmünk homlokterébe került, hiszen 2015-től kezdődően fokozatosan növekedett a hazánkra nehezedő migrációs nyomás. E migrációs folyamatokat vizsgálhatjuk politikai, társadalmi, szociológiai aspektusból, illetve földrajzi, történelmi megközelítésből is.

Mi az oka, hogy a világ egyes régióiból milliók indulnak el a „teljes ismeretlenség” irányába? Melyek a legintenzívebb kibocsátó térségei a Földnek? Milyen társadalmi motivációk és gazdasági megfontolások állhatnak a migráció hátterében? Hogyan alakulhat a nemzetközi migrációs helyzet a következő évtizedekben? E kérdések mentén tárták fel a migrációs folyamatok tendenciáit a Migrációkutató Intézet munkatársai, Vargha Márk és Párducz Árpád szeptember 21-én a győri MCC-ben. A rendkívül aktuális téma sokakat megmozgatott, hiszen az előadás nagyszámú közönség jelenlétében zajlott le.

vargha-mark-parducz-arpad-gyori-mcc

Bár az elmúlt évek során a Covid-19 pandémia, valamint az idén februárban kirobbant orosz-ukrán háború elterelte figyelmünket a nemzetközi migrációs nyomásról, azonban továbbra is milliók kelnek útra évente, akik jelentős része Európa felé veszi az irányt. A szakértők elmondták, hogy a fő kibocsátó térségek továbbra is a közel-keleti régió, valamint a Száhel-övezet, de „becsatlakozott” Egyiptom, Tunézia és 2021 augusztusa óta Afganisztán is. A migrációs folyosók között továbbra is dominál a nyugat-balkáni tranzitútvonal, amely több „forrásból” táplálkozva Görögország irányából zúdítja rá Közép-Európára a menekülők százezreit.

Ezen az útvonalon is az embercsempészek törvénytelen módszerei és „gyűjtőakciói” teszik lehetővé, hogy a menekültek mindenüket odaadva eljussanak Magyarország és Horvátország déli határaihoz, hogy bebocsátásukat kérjék az Európai Unióba. E folyamat eredménye, hogy Szerbia Vajdaság tartományában több százezer menekült torlódott fel a bebocsátásra várva, akik semmilyen tartózkodási és letelepedési engedéllyel nem rendelkeznek. E vajdasági városokban (Szabadka, Újvidék, Kikinda) a helyzet odáig fokozódott, hogy a helyi hatóságok és a migrációs csoportok között egyre gyakoribbak az összecsapások és egyre intenzívebb a helyi lakosságra nehezedő nyomás. Az illegális embercsempészek mellett e folyamat fő okozói az ambivalens európai migrációs politika, az Európai Unióban érvényesülő eltérő álláspontok és érdekek.

vargha-mark-parducz-arpad-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2022. szeptember 26-án, 17 órakor kerül sor a következő előadásra, melynek címe Kommunista egyházüldözés a Kárpát-medencében. Az előadó a Nemzeti Emlékezet Bizottság munkatársa, Arató György történész lesz.

2022.09.27