Orgonahangverseny a Zene világnapján Pannonhalmán


zene-vilagnap-orgona-pannonhalma

Szeptember 30-án, pénteken 19 órakor a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikájában a Zene világnapja alkalmából orgonahangversenyre kerül sor Szabó Imre érsekújvári születésű orgonaművész előadásában.

Egy kiváló orgonaművész, hat zeneszerző, több mint 3000 síp és ezeréves falak. A hagyományokhoz hűen a Zene világnapja alkalmából idén is orgonahangversenyt tart a Pannonhalmi Főapátság a Szent Márton-bazilikában. A szlovákiai orgonaművészet egyik kiemelkedő alakja, a nemzetközi zenei életben is elismert Szabó Imre játéka hív elmélyülésre.

A műsor:
• Johann Sebastian Bach: a-moll prelúdium a fúga, BWV 543
• Liszt Ferenc: Andante religioso „Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” variációk
• Antalffy-Zsiross Dezső: Játékos faunok – Scherzo (A. Böcklin nyomán)
• Alexandre Guilmant: Lamento, op. 90
• Koloss István: Res severa verum gaudium, IV. Mosso
• Charles-Marie Widor: 7. (a-moll) szimfónia, op. 42/3 V. Lento, VI. Finale

Szabó Imre érsekújvári születésű orgonaművész, aki hazai fellépései mellett Magyarországon (esztergomi bazilika, pécsi székesegyház), Csehországban (Prága, Szent Vitus-székesegyház), Németországban, Franciaországban (Párizs, Cathédrale Notre-Dame; Toulouse, Basilique, Saint-Sernin-), Angliában, Svédországban, Svájcban (Kathedrale St. Gallen), Ausztriában, Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában, Örményországban, Lettországban adott hangversenyeket. Vendégszerepelt több hazai és nemzetközi orgonafesztiválon.

Repertoárjában fontos helyet foglalnak el J. S. Bach, Liszt Ferenc és a francia romantikus orgonairodalom alkotásai. Szakértőként részt vesz orgonák építésének és restaurálásának munkálataiban. Kezdeményezője és művészeti vezetője a pozsonyi Szlovák Rádió már hagyományos orgonahangversenyeinek. 1988 és 2003 között a pozsonyi Konzervatórium, 1995-től a pozsonyi Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskola orgonatanára, docense.

Jegyek 1500,- (diák és nyugdíjas), valamint 3000,- (felnőtt) áron kaphatók a főapátság weboldalán.

2022.09.23