Megjelenik a Guns N’ Roses Use Your Illusion c. albuma

ZENE a napon: 1991. szeptember 17. – tmoni írása

guns-n-roses-use-your-illusion

1991-ben a mai napon, szeptember 17-én jelent meg a Guns N’ Roses (1985-) amerikai hard rock együttes Use Your Illusion című harmadik (és negyedik) stúdióalbuma, melyet méltán nevezhetünk az elszabadult kreativitás hangjának.

Igazából két lemezről van szó (Use Your Illusion I. és Use Your Illusion II.), melyek egyszerre kerültek piacra (ilyet előttük még soha senki nem csinált, mert gazdaságilag igen kockázatosnak tartották), de külön-külön borítóban, ezért nem nevezik őket dupla korongnak. Mindenesetre az biztos, hogy fordulópontot jelentettek a zenekar hangzásvilágában, amennyiben blues, klasszikus, punk és country elemek kerültek a zenei anyagba. Axl Rose (1962) például több dalban is zongorán játszik, és az előadásmód is teátrálisabb, progresszívebb lett. A You Ain’t the First-ben pedig egyáltalán nincsen elektromos gitár (csak akusztikus), viszont felbukkan benne némi folk rock hatás.

Ezen az albumon kapott helyett a Don’t Cry (két különböző szöveggel), a November Rain és az Estranged, melyet a rajongók egy trilógiának tekintenek. Több dal még jóval korábban íródott, csak nem került fel a debütáló Appetite for Destruction-ra. Ezek a Back Off Bitch, a Bad Obsession, a Don’t Cry, a November Rain, a The Garden, valamint a Paul McCartney-féle Live and Let Die feldolgozása. Érdekes módon több extra hosszú számmal állt elő a zenekar, ami egyáltalán nem volt általános abban az időben. A Coma több mint 10, az Estranged több mint 9 perces, az ikonikus November Rain és a Locomotive majdnem 9, a Breakdown 7, és további hét 5 percnél hosszabb dal született.

Ezeken a korongokon hallhatjuk először a Guns N’ Roses-t hattagú zenekarként, hiszen itt játszik először az egykori The Cult dobos Matt Sorum (1960) – ő Steven Adlert (1965) váltotta, akit heroinfüggősége miatt kirúgtak a csapatból –, valamint Dizzy Reed (1963) billentyűs.

A lemezeken nemcsak Axl hangja hallható (a vokálokon kívül), hiszen a Dust N’ Bones, a You Ain’t The First, a 14 Years és a Double Talkin’ Jive című dalokban a banda ritmusgitárosa, Izzy Stradlin (1962) énekel, a So Fine-ban pedig a basszusgitáros, Duff McKagan (1964). Az albumokról 8 kislemez jelent meg: a Don’t Cry, a Live and Let Die, a November Rain, a You Could Be Mine, a Knockin’ on Heaven’s Door, a Yesterdays, a Civil War és az Estranged.

Mindkét Use Your Illusion borítóján Raffaello (1483-1520) Athéni iskola című festményének egy „pop-artosított” részlete látható (az észt-amerikai festő, Mark Kostabi munkája), csak a színük különböző. A pirosban és sárgában pompázó I. a keményebb, már-már dühösebb hangzásvilágot jelzi, míg a kék-bíbor II. a könnyedebb, bluesosabb hangot jeleníti meg.

A Back Off Bitch c. számban Izzy Stradlin egy hosszabb gitárszólót játszik, a Double Talkin’ Jive-ben pedig egy rövid akusztikusat, ami azért érdekes, mert a zenekarnak egyértelműen Slash a szólókirálya. A Don’t Damn Me, valamint a Shotgun Blues soha nem hangzott el élőben (nem tudni, miért), és a Coma is csak négyszer, mivel Axl nehezen tudta elénekelni, annak ellenére, hogy neki van a legnagyobb hangterjedelme a világon: több mint öt oktáv.

Általánosságban elmondható, hogy a II. album jobban fókuszál politikai témákra, hiszen itt szerepel a Civil War, a legismertebb Bob Dylan-feldolgozás, a Knockin’ on Heaven’s Door és a z erőszakkal foglalkozó Get in the Ring.

Ebben az igazán grandiózus zenei anyagban az együttes tagjain (Axl Rose – ének és háttérvokál, zongora, szintetizátor, akusztikus gitár, ütőhangszerek; Slash – szólógitár, ritmusgitár, akusztikus gitár, 6 húros basszusgitár, „music box”; Izzy Stradlin – ritmusgitár, szólógitár, akusztikus gitár, ének és háttérvokál, ütőhangszerek; Duff McKagan – basszusgitár, háttérvokál; Matt Sorum – dob, ütőhangszerek, háttévokál; Dizzy Reed – billentyű, zongora, orgona, háttérvokál) kívül közreműködött Shannon Hoon (ének, háttévokál, kórus), Johann Langlie (dob, billentyű és hangeffektus), Michael Monroe (harmonika és szaxofon), Reba Shaw (háttérvokál), Stuart Bailey (háttérvokál), Jon Thautwein (duda), Matthew McKagan (duda), Rachel West (duda), Robert Clark (duda), Tim Doyle (tambourine), Alice Cooper (ének), West Arkeen (akusztikus gitár), Bruce Foster (hangeffektus), Steven Adler (dob), The Water (háttérvokál) és Howard Teman (zongora). A producer és a hangmérnök Mike Clink volt.

1991. szeptember 17-én került a boltokba a Use Your Illusion első és második része. A rockvilág soha nem látott még olyan hisztériát, mint ami a két új anyag megjelenését kísérte: minden magazin címoldalán a Guns N’Roses szerepelt, mindenhonnan az első kislemezdal, a You Could Be Mine, valamint a második single, a Don’t Cry szólt, mindenki róluk beszélt. És ez így is volt rendjén, hiszen a bemutatkozó albumhoz képest egy sokkal színesebb zenei világ tárult fel a hallgatók előtt. Az epikus témák új dimenziókat nyitottak, hiszen ezek a hosszú és komplex hangszerelésű szerzemények igazán monumentális alkotások. Ráadásul a két korongon együtt sincs igazán sok töltelék dal, a maga változatosságában úgy egységes és nagyszerű az egész, ahogy van. Az Axl bonyolult lelkivilágából fakadó szövevényes számok (November Rain, Coma, Estranged, Don’t Cry, Civil War) mellett simán elfértek Izzy lazább témái (Dust N’ Bones, You Ain’t The First, 14 Years) és a punkos intenzitású, gyorsabb tempójú dalok (Right Next Door To Hell, Perfect Crime, Garden Of Eden, Shotgun Blues) egyaránt. És tökéletesen illeszkedik közéjük a szenvedélyes Yesterdays, a fél-lírai So Fine, a blues’n’roll Bad Obsession, valamint Axl és Alice Cooper (1948) démoni duettje, a The Garden, benne Slash egyik fenomenális szólójával. Nem véletlen hát, hogy a két lemez a világ összes országában a toplisták első két helyére került (előtte ezt egyetlen előadó sem volt képes elérni), s ma is éppen olyan maximális teljesítménynek számít, mint megjelenésekor. Az időtlen ikerlemezek fénye sosem fog megkopni.

Tracklist:

Use Your Illusion I.:
01. Right Next Door to Hell
02. Dust N’ Bone
03. Live and Let Die 
04. Don’t Cry (original)
05. Perfect Crime
06. You Ain’t the First
07. Bad Obsession
08. Back Off Bitch
09. Double Talkin’ Jive
10. November Rain
11. The Garden
12. Garden of Eden
13. Don’t Damn Me
14. Bad Apples
15. Dead Horse
16. Coma

Use Your Illusion II.:
01. Civil War
02. 14 Years
03. Yesterdays
04. Knockin’ on Heaven’s Door
05. Get in the Ring
06. Shotgun Blues 
07. Breakdown
08. Pretty Tied Up 
09. Locomotive
10. So Fine
11. Estranged
12. You Could Be Mine
13. Don’t Cry (alternate lyrics)
14. My World

tmoni

Forrás: angol és magyar Wikipédia, Shock! Magazin, Todi koncertutazások, Ultimate Classic Rock, Rockvilág, Triple M, Loudwire

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezéseivel: 1. videó; 2. videó; 3. videó; 4. videó; 5. videó.

2022.09.17