Tomorrowland – A világ legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja

Hát ez csúcs! 48. rész ‒ Szilvási Krisztián írása

tomorrowland

Aki (finoman fogalmazva) nem szereti, valószínűleg marginális alműfajnak tekinti – ha egyáltalán hajlandó elfogadni, hogy „ez is zene”. Pedig az EDM, az Electronic Dance Music (elektronikus tánczene) globális szinten 7 milliárd dollárt is meghaladó gazdasági értéket jelent. Mindennek pedig éves „ünnepe”, a világ legnagyobb ilyen jellegű fesztiválja a Tomorrowland, közel félmillió résztvevővel.

Az Electronic Dance Music térhódítása folyamatosan, megállíthatatlanul növekvő tendenciát mutat, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a többi zenei (al)műfaj rovására. Az elmúlt években a mérések szerint óriási hatást gyakorolt üzleti szinten a világ minden szegmensében, egy 2018-as statisztika szerint például egyetlen éven belül 12 százalékos növekedést mutatott. Nem csoda hát, hogy ezen zenei stílus köré is fesztiválok tucatjait szervezik évente. Közülük a legnagyobb a Belgiumban évente megrendezésre kerülő Tomorrowland, amelynek résztvevői a 2005-ös 9 ezerről 2019-re 400 ezerre duzzadtak. Nézzük meg kicsit részletesebben ennek a genezisnek a döbbenetes evolúcióját!

tomorrowland

Boom egy közel 20 ezres kisváros Antwerpen kerületében és tartományában, amelynek – egész évben beépítetlen – De Schorre nevű szabadidőparkja 2005-ben adott otthont először a fesztiválnak, közel 10 ezer bulizóval. Egy évvel később már harmadával több látogatót fogadtak nyolc színpaddal és még több látványossággal. 2007-ben kétnaposra bővült a zenei összejövetel, és a rajongók – elérve a 20 ezres létszámot – immár tömegestül érkeztek Hollandiából, Franciaországból, Németországból és az Egyesült Királyságból is. 2008-ban 50 ezresre duzzadt a Tomorrowland, egy évvel később – először a történetében – minden jegy elfogyott, 2010-ben pedig nagyjából a világ összes A-listás DJ-je fellépett a rendezvényen. A DreamVille-nek elnevezett kempingben 25 ezer ember töltötte együtt az éjszakát. 2011-ben, a hatalmas kereslet miatt egy harmadik nappal bővült a fesztivál, a 180 ezer jegyet kevesebb mint egy nap alatt elkapkodták.

Miután 2012-ben először nyerte el a legjobb zenei eseménynek járó International Dance Music Awardot Miamiban, a Tomorrowland hivatalosan is a világ legglobálisabb fesztiváljává vált. A honlapját bő kétmillióan látogatták meg a jegyek reményében, tízszer annyian, mint ahány a rendelkezésre állt. 2013-ban a résztvevők már 200 különböző nemzetiséget(!) tettek ki. 2015-ben közel 200 ezer ember volt szem- és fültanúja az epikus volumenű előadásoknak és a hatalmas tűzijátéknak. A Belgian National Orchestra elhozta „Az egység szimfóniáját”, a népszerű elektronikus számok és a klasszikus zene élő keverékét. 2017-ben már 2 hétvégén keresztül zajlott a fesztivál, összesen több mint 400 ezer látogatóval. 2019-ben a 15. évforduló alkalmából Dimitri Vegas & Like Mike, a The Chainsmokers, Martin Garrix, a Lost Frequencies, Armin van Buuren, Afrojack és sok más hihetetlen művész lépett fel. 2020-ban és 2021-ben a Covid-járvány sajnos eltörölte az éves fesztivált, amely így a digitális világba vezette a rajongókat a Tomorrowland Around the World első kiadásával. 2022. július 15. és 31. között azonban a jövő, amit Tomorrowlandnek hívnak, szerencsére megállíthatlanul folytatódott…

tomorrowland

A fesztivál központi eleme a Nagyszínpad, amely a 2005-ös debütálás óta folyamatosan fejlődött és bővült, mára pedig a világ összes fesztiváljának legnagyobb és legjobban kidolgozott színpadává vált. 2009-től az adott év témája alapján tervezik. Jelenleg összesen 17 színpadot vonultat fel a fesztivál: Atmosphere (fény- és lézershow egy hatalmas cirkuszi sátorban); Cage (a keményebb stílusoknak); Casa Corona (egy bár „színpad” a vízparton); Core (messzebb, a környező erdő egy részén); Freedom (kétszintes, nyitott raktár kialakítású); Garden of Madness (hivatalosan a sztárpáros Dimitri Vegas & Like Mike színpada, víz fölé épült szökőkutakkal, kör alakú); Harbour House (egy kicsi, ház alakú színpad a víz felett buborék- és füstgépekkel); Kara Savi (közepes méretű, kagyló alakú színpad homokos „táncparkettel”); Leaf (apró házi színpad a tavon átvezető sétányon); Lotus (egy füves amfiteátrum betonozott táncparkettel és füves teraszokkal); L’Orangerie (egy másik, víz fölé épített, félkör alakú színpad fém táncparkettel, ólomüveg tetővel); Q-Dance (szintén a keményebb stílusoknak); Rave Cave (a legkisebb színpad, egy híd alatti alagútból alakították át); Rose Garden (vízbe nyúló, félkör alakú színpad egy óriási mechanikus sárkánnyal, amely folyamatosan mozog és füstöt okádik); Youphoria (egy meglehetősen nagy színpad, a DJ-pultból kinövő óriásgombákkal); plusz a Nagyszínpad.

A Tomorrowland népszerűségét tökéletesen jelzi, hogy a meghirdetésük után általában kevesebb, mint 1 óra alatt elfogynak rá a jegyek! 2019-ben például 2 milliónál többen szerettek volna belépőhöz jutni, köztük olyan országokból is, mint Észak-Korea, Afganisztán vagy Szíria. A résztvevők átlagéletkora akkor 27 év volt, köztük a legidősebb egy 83 éves helyi lakos, aki a kezdetek óta látogatja. A Tomorrowlandnek jelenleg közel 30 hivatalos partnere van (Pepsi, Budweiser, Brussels Airlines… stb., utóbbi külön csomagokat is kínál, amely tartalmazza a repülőjegyet, a szállodai foglalást és a belépőjegyet), ezek a cégek különböző promóciós tevékenységeket is végeznek. 2011 óta filmre is rögzítik a fesztivált, a felvételek (koncertek, DJ-összeállítások, interjúk, kulisszák mögötti részek) rendre felkerülnek a hivatalos YouTube-csatornájára, amelynek már 10 milliónál is több feliratkozója van, közel 2 milliárd megtekintéssel. A filmes stáb körülbelül 200 vágóból, producerből és operatőrből áll.

A 2013-as Tomorrowland 70 millió eurót hozott a belga gazdaságnak, amelyből 19 millió eurót a Belgiumon kívül élők költöttek el. 2016-ban a fesztivál 100 millió eurót termelt, és 700 embert foglalkoztatott teljes munkaidőben. Egy évvel később, 2017-ben már 12 ezer embert foglalkoztatott a fesztivál, ezt 2019-ben tovább bővítették 15 ezerre. A 2x2 hétvégés programsorozat jelenleg – nem hivatalos hírek szerint – több mint 20 millió eurós profitot termel ki, a „gyártási költségeket” azonban szigorúan titokban tartják.

tomorrowland

A Tomorrowland néhány évvel ezelőtt elindította a Unite-sorozatot, amely közvetlenül köt össze távoli helyszíneket: a fő színpadon zajló koncertekkel egy időben más országok zenészei lépnek fel saját helyi színpadokon. A műholdas kapcsolat a belgiumi fő színpaddal így lehetőséget teremt „fesztiválélményt” átélni azoknak is, akik nem tudtak eljutni az adott évben Boomba. Manapság pedig már spin-off fesztiválok is léteznek: a Tomorrowland Winter (Alpe d’Huez, Isère, Franciaország) márciusban és a Tomorrowland Brasil (Itu, São Paulo, Brazília) júliusban. (2013 és 2015 között volt TomorrowWorld is az USA-ban, Chattahoochee Hills-en.)

A Tomorrowland & DreamVille-ben az életet ünnepeljük. Egyesítjük a szíveket a világ minden tájáról. Egy világ, egy szív. Mivel tudjuk, hogy a szív a legerősebb energiaforrás a világon, képesek vagyunk megteremteni az erőt, hogy jobbá tegyük ezt a világot. Több szeretet, több boldogság.

Szilvási Krisztián

Forrás: edmfestivalinsider.com, en.wikipedia.org, tomorrowland.com

A képek a flickr.com és a Wikimedia Commons gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép; 16. kép; 17. kép; 18. kép; 19. kép; 20. kép; 21. kép; 22. kép; 23. kép; 24. kép; 25. kép; 26. kép; 27. kép; 28. kép; 29. kép; 30. kép; 31. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói
20. rész: Minden idők legtöbb Grammy-díjasai
21. rész: Európa legrégebbi fahídja: a Kappelbrücke
22. rész: Mural das Etnias ‒ A világ (egykori) legnagyobb utcai graffiti műalkotása
23. rész: Amikor a felsepretlen padló divat volt
24. rész: A világ legjobb könnyűzenei énekesei
25. rész: Burj Khalifa: A világ legmagasabb épülete
26. rész: Menjünk vendégségbe a Nádasdyakhoz!
27. rész: A könnyűzene történetének legjobb gitárosai
28. rész: A Föld legtisztább tava
29. rész: A könnyűzene történetének legjobb dobosai
30. rész: A világ leglátogatottabb temetője
31. rész: A világ legmagasabb hídja
32. rész: Vikingek öröksége: a heddali fakatedrális
33. rész: A világ (alighanem) legkeskenyebb ajtaja
34. rész: A világ legrégebbi színháza
35. rész: A világ legrégebbi hordozható órája
36. rész: A világ legrégebbi állatkertje
37. rész: A világ legnagyobb működő vízkereke
38. rész: A világ legkisebb Bibliája

39. rész: A világ legrégebbi társasjátéka
40. rész: Közép-Európa legszebb malma
41. rész: A világ legrégebbi épülete

42. rész: A világ legnagyobb madárszobra
43. rész: A világ legrégebb ideje működő filmszínháza
44. rész: Nouadhibou-öböl – A világ legnagyobb hajóroncs temetője
45. rész: A világ legrégebbi csillagtérképei
46. rész: Minden idők legrégebben játszó rockzenekarai
47. rész: A világ legrégebbi egyetemei

2022.09.16