Felvidéki szemmel

Fotókiállítás és könyvbemutató a győri Múzeumházban

felvideki-szemmel-muzeumhaz

2022. szeptember 13-án délután Karaffa Attilának, Dunaszerdahely alpolgármesterének nyílt érdekes fotókiállítása a Múzeumházban (Bécsi kapu tér 4.) azon apropóból következően, hogy Dunaszerdahely Győr testvérvárosa, így mindkét település megosztja egymás között szellemi és kulturális kincseit is.

A Felvidéki szemmel nevet viselő tárlat gazdag merítést mutat az alpolgármester fotóiból, melyek a magyarságot, a külhoni és az anyaországi magyarok összetartozását fejezik ki.

Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrász- és éremművész, a Múzeumház tulajdonosa üdvözölte a megjelenteket. Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy bár nagyon nehéz a külhonban élő magyarság sorsa, roppant erős a határon túli nemzet magyarságtudata. „Ez a kiállítás a magyarság sokszínűségét mutatja be, illetve azt, hogyan gondolkodik egy határon túli magyar a világról, milyen a világlátása képekben.

Az első kiállításom 33 éves koromban valósult meg Dunaszerdahelyen, minden második évben ezt követően új tárlatom nyílt – mondta Karaffa Attila. ‒ A győri egy válogatás ezekből. Nagyon örülök, hogy Győrben lehet kiállításom, ez a legközelebbi városom, immár testvérváros is. Nagyon jó érzés, hogy eljöhettem, bemutatkozhattam, hiszen nagyon sok dunaszerdahelyi átjön Győrbe, kötődnek ide a felvidéki emberek.

A kiállításon a fotók mellett Karaffa Attila könyvét is bemutatták, melyek a legkiválóbb fotókat tartalmazzák rövid, érzelemdús írásokkal. A kiállításhoz készült kiegészítő kötetet Rajkovics Péter, a Perfects Rt. igazgatója támogatta, aki a megnyitón elmondta, Karaffa Attila képeivel nemcsak megörökíti a pillanatot az örökkévalóságnak, hanem ezzel gondolatokat és érzéseket is tud átadni a közösségeknek.

A kulturális eseményt énekével színesítette Rajkovics Haizok Melinda, Felvidéken ismert énekes, műsorvezető. A megnyitón részt vett Szeles Szabolcs alpolgármester is.

A műsor végén javasoltam a megjelent nobilitásoknak, nem szabad úgy elmenni Győr ezen ikonikus helyéről, hogy ne álljanak meg egy közös fotóra Győr szívénél. Ötletemet egyetértéssel fogadták, így valószínűleg életre szóló közös élménnyel távozhattak.

Molnár György művészetbarát
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2022.09.16