Pannonhalmi Levendulahetek


Június 27. és július 13. között zajlanak majd a Pannonhalmi Levendulahetek eseményei a bencés apátságban. Naponta várják a családokat, alkotó kedvű felnőtteket, kicsiket és nagyokat a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében. A rendezvényekkel egy időben a VIATOR Apátsági étterem különféle, csak ebben az időben kínált gyógynövényes specialitásokkal várja a vendégeket.

A levendula virágzás időpontjához igazított Levendulahetek nem csak a Főapátság ezeréves gyógyászati hagyományaira alapozott rendezvény, de egyedi színfolt az ország fesztiváljainak sorában. A bencés gyógyászati hagyományokat, a térségben őshonos gyógynövényekhez kapcsolódó kulturális kincset bemutató programok a több száz éve azonos helyen termesztett gyógynövények ültetvényei által körülölelt bemutató gyógynövénykertben és gyógynövényházban kerülnek megrendezésre.

11 és 16 óra között önállóan és ingyenesen látogatható a gyógynövénykert és a levendula-lepárló műhely, a betakarítás idején (időjárástól függően) nyomon követhető az aratás és feldolgozás. A Gyógynövényházban tablók mutatják be a hagyományos kolostori gyógynövényeket, ezek hatásait és a kolostori gyógyászatot. Megvásárolhatók az apátság gyógynövényes termékei, valamint gyógynövényes méz kóstolható, gyógynövénytea és levendulaszörp fogyasztható.

11.00 és 13.00 órai kezdettel egyéni érdeklődőknek az apátsági levendulatermesztés történetének, a levendula felhasználásának ismertetése. Ezt interaktív kézműves foglalkozás követi, melynek keretében illatos zsákocskát készíthetünk (500 Ft/db), illetve levendulaolajjal töltött üvegcsét díszíthetünk (1200 Ft/db). A saját kezűleg készített, illetve díszített termékek természetesen hazavihetők.

Június 28-án nyílt nap a Pannonhalmi Arborétumban és Gyógynövénykertben.

A progamokat koncertek színesítik:  június 27-én 19.30 órakor Apnoé zenekar, ingyenes népzenei koncertje,  július 11-én 19.30 órakor pedig Ferenczi György és a Rackajam koncert a Gyógynövénykertben. Belépő: 2000 Ft/fő (Esőhelyszín: biomassza fűtőmű)

Július 12-én Pannonhalmi Levendulaszüret 13.00 órai kezdettel, egyéni érdeklődőknek az apátsági levendulatermesztés történetének, a levendula felhasználásának ismertetése, a levendulaaratás és az illóolaj készítés folyamatának nyomon követése, interaktív foglalkozások. Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján, délelőtti időpontban fogadunk!

Regisztráció és jegyvásárlás a Tricollis Foglalási Központban.

Telefon: 06 96 570 191

E-mail: info@osb.hu

2014.06.22