Emlékkiállítás Baross Gábor tiszteletére

A megnyitón jártunk – SzaSzi tudósítása

baross-cimlap

2022. szeptember 8-án, csütörtökön délelőtt emlékkiállítás nyílt a győri vasútállomás utascsarnokában. Az Arany János Művelődési Ház (VOKE) és a Győri Forgalmi Csomóponti Főnökség közös szervezésében létrejött tárlat Baross Gábor életútját és legfontosabb intézkedéseit mutatja be a paravánokon.

Több mint egy éve indult el egy kezdeményezés MÁV ART Galéria néven, amelynek legfőbb célja, hogy az utazó közönséghez egészen közel hozza a művészetet. Tavaly – a magyar vasúti közlekedés megindulásának 175. évfordulója alkalmából – került felavatásra a forgalmas, nyüzsgő csarnok bal szárnyában a Baross Gábor-emlékfal. Ezúttal a jobb szárnyban követhetik nyomon az érdeklődők a „vasminiszter” életútját, tevékenységét, különösen a városunkhoz kapcsolódó munkásságát. A dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusáról a megnyitón Bana József, Győr Megyei Jogú Város Levéltárának nyugalmazott igazgatója beszélt a hallgatóságnak.

Méltatásából megtudhattuk, hogy szigorú, következetes egyénisége miatt kapta a „vas” jelzőt. Rendkívüli munkabírását mutatja, hogy egyszerre több tárca munkájában is részt vett, vezető pozíciót töltött be. Legjelentősebb reformja a vasúti személyszállításban az ún. zónatarifa-rendszer bevezetése volt, amely a sok vasúttársaság díjszabásait egységesítette, és a távoli utazásokat olcsóbbá tette. Számos más újítás, fejlesztés fűződik a nevéhez. Győriként négy alkalommal volt városi képviselő, és egy olyan időszakban képviselte a város érdekeit, amikor az éppen recessziótól szenvedett. Baross Gábor nem ismert lehetetlent, rendkívüli fejlesztésekbe fogott: vasút, közraktár, Rába-szabályozás – csak hogy a jelentősebbeket említsük. Hatalmas tiszteletet vívott ki magának, az ellenzék sem támadta javaslatait. Síremléke szülőföldjén, Ilavában található, de Győr sem feledkezett meg róla. Már életében a város díszpolgárává fogadták, utat, hidat neveztek el róla. Kossuth után a legtöbben őt kísérték el utolsó útjára 1892-ben, éppen 130 éve.

A kiállításon több helyi vonatkozású, ritka dokumentum másolata is szerepel.

A tárlat ingyenes látogatható 2023. január 8-ig a győri vasútállomás utascsarnokában.

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2022.09.09