Képi reflexiók

Virág Lajos fotókiállítása a győri könyvtár Ménfőcsanaki Művelődési Házában

kepi-reflexiok-virag-lajos-kiallitas

A fényképen mindig két ember van. A fényképész és a néző.” (Ansel Adams) Vannak napok, események, amelyek megállásra késztetik az embert. Ilyen volt Virág Lajos Képi reflexiók című fotókiállításának a megnyitója is szeptember 5-én a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Művelődési Házában.

Összegzés és ünneplés is egyben, amikor az alkotó a közönség elé lép a műveivel, a nézők számára pedig azért, mert szembesülhetnek a művészet, a fotóművészet izgalmasságával, az alkotó művei általi feltárulkozásával. A kiállítás egyben a Magyar Fotográfia Napja előtti tisztelgés is, mivel 1840. augusztus 29-én Vállas Antal Magyarországon először bemutatta a Magyar Tudós Társaság ülésén, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon (ez lett az első dagerrotípia hazánkban).

A kiállításmegnyitóra összejött érdeklődők Nagy Vilmos intézményvezető köszöntése után Kövi Szabolcs alkalomhoz illő zenéjét élvezhették, majd Stanka Renáta szavalatában gyönyörködhettek. Csizmadia István festőművész megnyitóbeszédében pedig áttekintette az évezredek óta velünk élő képek szerepét a korai időktől a festészetig, majd a fotózásig.

Az ember a kezdeti időszaktól képekkel kommunikált, gondoljunk a barlangrajzokra, ezekkel az Istenekkel és a társakkal teremtett kapcsolatot. Később a templomok falán megjelent képek az olvasni nem tudókat segítve magyarázták a Biblia történéseit. Nem valós képet már a 9-10. század fordulóján meg tudtak jeleníteni, ennek a rögzítése azonban még sokáig váratott magára, az előhívott felvétel fixálásának a módszerét pedig csak a 19. század közepén oldották meg.

A valóság nehezen megfogható, nem tőlünk függő fogalom, a fénykép elválaszt minket a világtól, a képek fikciók, nem a valóságot mutatják be. A fényképezőgép geometrikusan lát, de mi a pszichénken keresztül, a képek által látjuk meg a dolgokat, ám ehhez szükségünk van a képzelőerőnkre.

Feltehetjük a kérdést: mi tesz emlékezetessé egy képet? Erre nehéz egyszerű választ találni, de a legtovább fennmaradó képek jelentéktelen dolgokat ábrázolnak, az erejük inkább a kompozícióban rejlik. A képkészítés (ez a festészetre és a fotózásra is vonatkozik) azon alapul, hogy valamit képesek vagyunk valami másnak látni; különleges képességünk, hogy vonalakban, alakzatokban, foltokban alakokat lássunk.

A kiállított képeket nézve felvetődhet, hogy mi tesz érdekessé egy képet. Olyan alapvető elemek találhatók rajtuk, mint a mozgás ábrázolása, a fény, az árnyék, a kompozíció, az arányok, a színek és a méret. A fotós eszköztára számtalan lehetőséget kínál a fentiek alkalmazásával a mondanivaló megjelenítésére. Az itt látható képeken tetten érhetők ezek az alapelemek, ezért a kiállítást így szemléljék, és keressék a képeken rejlő finomságokat és izgalmas részleteket!

Virág Lajos kiállítása október 7-ig tekinthető meg, a művelődési ház nyitvatartási idejében.

Virág Lajos
Fotók: V. Bognár Imre Tivadar

2022.09.08