Csipkerózsika, Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi, meg még sokan mások

A Vaskakas Bábszínház 2022/23-as évadnyitó ülése

vaskakas-babszinhaz

Szeptember 5-én nyitotta meg a 2022/23-as évadát a győri Vaskakas Bábszínház. Idén 5 új bemutatóval készül a társulat három játszóhelyen és számos külső helyszínen, külföldi meghívásnak is eleget téve.

A több mint 400 főt befogadó Vaskakas Bábszínház Bartók terme az idei évadban két bemutatóval várja a közönséget. A két nagytermi premier keretbe foglalja az évadot, az első vasárnapi matiné a Csipkerózsika című előadás bemutatója, a színházi évadot pedig Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi története zárja.

A klasszikus Csipkerózsika egy merész feldolgozásának lehetünk részesei október 2-án, vasárnap a bemutatón, Tárnoki Márk rendezésében: a mese Rózsa királykisasszony százéves álmát az opera műfajában álmodja, Brandenburg Ádám zeneszerző és a Győri Filharmonikus Zenekar három művészének közreműködésével. Rózsika megküzd a sárkánnyal, felnő, és megtapasztalja az igazság és hazugság kettősségét, akárcsak az álom és a valóság furcsa kapcsolatát. „Vajon akarjuk-e tudni a jövőt? És ha megtudjuk, van-e jogunk elhallgatni?” ‒ teszi fel a kérdést Hajós Zsuzsa, a darab írója. A készülő előadásban a Vaskakas Bábszínház művészein – Kocsis Rozi, Rab Viki, Ragán Edit, Szúkenyik Tamás, Vitányi-Juhász István – kívül két vendégszínész is színpadra lép, így Rózsa királykisasszony szerepében Bajor Lilit láthatjuk, míg Győzőt, a királyfit Kenéz Ágoston alakítja. A színpadi látványt Kuti Letícia grandiózus díszlet- és jelmeztervei varázsolják teljessé.

vaskakas-babszinhaz

Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi Vaskakas Bábszínházbeli történetének az egyik legismertebb, azonos című magyar népmese szolgál alapul. Májusban Markó Róbert rendezésében, Gimesi Dóra szövegkönyvével és a Vaskakasban már jól ismert, bolgár Svila Velichkova (Münchausen báró kalandjai, Óz, A dzsungel könyve) látványtervező által készített díszletben lehetünk tanúi az égi-földi szerelem minden nehézségének és csodájának.

A kamarateremben szintén két új előadást mutatunk be az idén. Decembertől a nagysikerű Emlékfoltozók után újra Máté Angi meséket tűz műsorára a Vaskakas Bábszínház. Az Erdélyben élő kiváló írónő Volt egyszer egy című kötetének három meséje kerül elő Bánky Sára és Ragán Edit, a társulat színművészeinek bőröndjeiből. Varjas Zsófia számtalan kofferbe álmodta meg a történetek szereplőit. A mikrovilágot Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas) rendező állítja színpadra Volt egyszer egy kert címmel.

2023 márciusában a Gyigyimóka, avagy mese a meséről című darab premierje hívja közönségét a Vaskakas Bábszínház kamaratermébe. A szintén Bartal Kiss Rita által rendezett és tervezett bábos előadás számos nép tréfás népmeséjét kelti életre sok-sok humorral. A szövegkönyvért Markó Róbert, míg a zenéért Rab Viki, a bábszínház zenei vezetője a felelős. Garantált a jókedv a 4 év felettiek számára!

vaskakas-babszinhaz

A legkisebbekről sem feledkeztünk meg! A Vaskakas a 2008/2009-es évad óta játszik a 0-4 éves korosztálynak. Az Aprók Színháza október 1-én Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) Ki lakik az asztal alatt? című előadásával hívja játszani bunkijába az asztal alattiak népét. „És mi, túl okos felnőttek, mi, az asztalon könyöklők, csak irigyen nézzük őket, mert nem férünk az asztal alá” – fogalmaz a dramaturg-rendező.

A külföldi turnénk szintén a legkisebbeknek szól. A Vaskakas Bábszínház 2018-tól részt vesz a Cseperedő Programban, melynek keretében Aprók Színházi előadásokkal utaznak felvidéki óvodákba és bölcsődékbe.

Három színművésszel bővül a Vaskakas Bábszínház csapata. A széttáncolt cipellők Höcögőjeként, vendégművészként már megismert Bánky Sárát; Dunai Júliát, a Pom Pom meséinek új főszereplőjét, Picúrt; valamint a kaposvári egyetem végzős hallgatóját, Urszinyi Ádámot köszönthetjük a Vaskakas Társulatában (a fenti képen balról jobbra).

vaskakas-babszinhaz

Kocsis Rozi bábművész, igazgató az évadnyitó társulati ülésen köszöntette az új munkatársakat, és új igazgatói ciklusának kezdetén a csapatépítés fontosságáról is beszélt. A bábszínház évadának feladatai közül kiemelte, hogy reményeink szerint ismét folytatódik a Lázár Ervin Program, a hagyományos programjainkon túl (Mikulás a Vaskakasban, Bábszínházi Világnap) részesei lehetünk az I. Színházi Olimpiának, amelynek keretében alkalmunk nyílik külföldi előadást is vendégül látni.

A bizonytalan gazdasági helyzetben is fontos megtartani és tovább építeni kapcsolatainkat eddigi és leendő nézőinkkel, ezt szolgálják hétvégi előadásaink és bérletrendszerünk, mindazok a gesztusok, amelyektől a Vaskakas otthonos hellyé vált a győri gyerekek, családok körében.

Az első sajtó-nyilvános eseményt szeptember 10-én, szombaton 10 órától rendezi a bábszínház: a nagy sikerű Vaskakas Titkos Társaság (VTT) jutalom piknikét szervezi meg a Radó-szigetre. A VTT egy olyan kezdeményezés, melyben a résztvevő gyerekek színházi tapasztalatot, kulisszatitkokat, a társulattal közös emlékeket, élményeket szerezhetnek. Betekintést nyerhetnek a bábparaván mögé is. A részvételhez más dolguk sincs, mint karkötőket gyűjteni az aktuális évad adott bemutató előadásain, ami idén nem más, mint a Csipkerózsika, a Pom Pom meséi, a Gyigyimóka, avagy mese a meséről, valamint a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi.

A Vaskakas Bábszínház idén különleges játékra hívja nézőit: a „Közönség Kedvence” választás egy egész évadon átívelő szavazás. A voksát akárki leteheti, felnőttektől a gyerekekig, az egyénileg érkező matiné nézőktől a bérletes iskolai csoportokig. A közönségszavazás eredményét az évad végének közeledtével összesítve hirdeti ki a bábszínház.

Vaskakas Bábszínház

2022.09.07