Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

Könyvkritika

elle-cosimano-finlay-donovan-olni-tudna

Vannak olyan könyvek, amelyekről már az első néhány oldal után biztosan tudom, hogy szeretni fogom. Elle Cosimano regénye pont ilyen. A fülszöveg és az első bekezdés elolvasását követően számomra világos volt, hogy ez a regény nagyon nagy valószínűséggel nem tud csalódást okozni nekem. Már az első sorok eredeti, sziporkázó humorról árulkodnak, és a lendület kitart a végéig. Cosimano jó mesélő, és érdekes történetet mond el. Nagyszerű bemutatkozás a magyar olvasók előtt.

A szerző a könyv végén, a köszönetnyilvánításban meséli el, hogy a regény ötlete 2017-ben született, amikor egy „szűk határidejű, rendkívül véres” regényén dolgozott, és néhány kollégájával egy étteremben beszéltek át pár jelenetet. A szomszéd asztaloktól furcsa pillantásokat lövelltek feléjük az emberek, és este azon szórakozott a társaság, hogy szerencsére senki sem értette félre a beszélgetésüket. Finlay Donovan sztorija pont így kezdődik. A romantikus krimik írója az ügynökével ebédel, és a következő regényéről beszélgetnek, a szomszédos asztalnál ülő nő pedig félreérti a szituációt, és azt hiszi, hogy Fin bérgyilkos. Egy óvatlan pillanatban cetlit hagy Fin asztalán, amelyen van egy név, egy cím, egy telefonszám és ötvenezer dollár ígérete. Később a telefonban is elmondja: azt szeretné, ha Fin eltenné láb alól a férjét („Ahogy szokta. Ahogy ott bent mondta.”), és ő ötvenezret fizet érte. Mielőtt még Fin megmagyarázhatná, hogy ő egy regényt akar írni, egy regényben akarja elintézni a rosszfiút, „amire a helyes csaj kifejezi a háláját”, és ő a kiadójától remél ezért tizenötezret (angolul könnyedén félreérthető: fifteen – fifty), a nő már leteszi. Marad a cetlivel a kezében, és a csábító gondolat beeszi magát az agya tekervényeibe.

Fin kétgyermekes anyuka, túl egy váláson, kifizetetlen számlákkal, alkotói válságban, a közelgő csőd fenyegető árnyékában. Naponta tucatnyi akadály gördül az útjába, amelyek csak nehezítik az életét, és amelyektől néha úgy érzi, hogy ölni tudna – de ezt a kifejezést természetesen átvitt értelemben használja, igazából nem lenne képes egy emberi lényt megölni, még akkor sem, ha ötvenezer dollárt kapna érte. A kíváncsiság viszont előre hajtja, és meg akarja tudni, ki az a fickó, akinek a fejére ekkora vérdíjat tűzött ki a felesége. A gyerekeket rábízza a nővérére (aki egyébként rendőr, csak hogy pikánsabb legyen a sztori), álruhába bújik, és elmegy a bárba, hogy meglesse a pasast. Onnantól az események visszafordíthatatlan irányt vesznek. Anélkül, hogy túl sokat elárulnék a cselekményről, annyit elmondhatok: egy hullával az autójában ér haza, amelynek eltüntetésében a bébiszittere segédkezik, a pénzen pedig osztoznak. Van viszont egyéb hozadéka is az „akciónak”: egy újabb ajánlat, illetve maga a várva várt ihlet. Az események egy múzsa csókjával hatnak Finre, és kissé átformálva a sztorit meg a karaktereket, írni kezdi azt, ami vele történik.

A Finlay Donovan ölni tudna egy vicces és őszinte regény arról, hogy milyen az, amikor a krimiszerző azzal szembesül, hogy egy gyilkosság más a való életben, mint a könyvek lapjain, de emellett a szerző számos témát érint. Megmutatja, milyen egy kétgyermekes, frissen elvált anya élete, ha szakmai téren válságban van, ha az ex-férj új nőjéhez képest minden értelemben hátrányban érzi magát, ha a sors felvillantja az új szerelem ígéretét, de neki hazudni kell, különben… Figyelem! Sem a felsorolt témák, sem a kötet rózsaszínű borítója ne tévesszen meg senkit! A Finlay Donovan ölni tudna nem feltétlenül csajos regény!

Cosimano regényében benne van a műfaj összes kliséje, de valamennyi jó helyen és jókor elhelyezve. A kiszámítható fordulatokra nehéz rossz szemmel nézni. Az írónő hamisítatlan humora ráadásul tompítja ezeknek a banális közhelyeknek az élét, és a jeleneteket úgy építi fel, hogy minden egyes ismert mozzanat egy bizonyos szemszögből vizsgálva poénként hat, szinte már várja az olvasó, és az fájna, ha elmaradna. Már-már törvényszerű, hogy a nyomozó egy jóképű szingli, akárcsak a sármos, fiatal bárpultos, és Fin hazugságot hazugsággal leplezve lavírozik a történések közepette, egyszerre több vasat is tűzben tartva; elmaradhatatlan, hogy a legrosszabbkor és mintegy bombahírként szivárog ki Fin készülő regényének szinopszisa, ami kísértetiesen hasonlít a valós eseményekre, ezáltal egyszerre több értelemben is rossz fényben tüntetve fel őt. Cosimano viszont egyrészt a helyén kezeli az összes ilyen jelenetet, másrészt úgy tesz, mintha cinkosan kikacsintana az olvasóra, és ettől önmaga paródiája lesz a regény.

Jó hír, hogy Elle Cosimano Finlay Donovan kalandjait (eddig) újabb két regényben szőtte tovább. Az …ölni tudna itthon jó fogadtatásban részesült, 2022 júniusában már az utánnyomást várták az olvasók; ez remélhetőleg azt is jelenti, hogy a széria további részei is megjelennek majd magyarul. Cosimanónak egyébként ez volt az első felnőtteknek írt könyve. Előtte hat ifjúsági regényt publikált, esszéi pedig a The Huffington Postban és a Time magazinban jelentek meg. A 9-12 éves korosztályhoz szóló Nearly Gone című ifjúsági regényével több díjat nyert, és 2015-ben a legjobb Young Adult kategóriában az Edgar-díjra is jelölték. 2017-ben a Holding Smoke című regényével felkerült a Bram Stoker-díjra jelöltek listájára. Férjével és két fiával jelenleg Virginiában él.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2022.09.08