A színésznő szerelmei és Nyúl úr

A mű mögött

kiss-manyi

Amikor az ágyúból kilőtt Kiss Manyi a cirkusz tetőponyvája felé száguldott, szó szerint vehette a kifejezést, miszerint a szerelemtől szárnyat kap az ember. Pedig egy évvel korábban, a szegedi színház reményteljes színésznőjeként még valószínűleg nem hitte volna, hogy egy olasz illuzionista kedvéért felrúgja az egész életét, és hivatást vált.

Ám amikor Alfredo Uferinivel megpillantották egymást, a nyelvi akadályok és a szülői tiltakozás ellenére is mindketten biztosak voltak abban, hogy a romantikus érzelmeket hivatalos friggyel kell megpecsételniük. A cirkuszdinasztia feje – egyúttal a vőlegény szigorú atyja – erősen aggódott, hogy szerelemtől elvakult utódja nemleges válasz esetén elhagyja a porondot, így végül beleegyezett az esküvőbe. Azt azonban kikötötte, hogy az új menyecskének tevőlegesen is részt kell vennie a családi vállalkozásban. Így történhetett, hogy Kiss Manyi egy időre élő ágyúgolyóként kereste a kenyerét és a boldogságot. Idővel azonban vagy a színpadra vágyott vissza, vagy a hitvesi kötelékből lett elege, egy biztos, amikor a társulat Amerikába indult, elbúcsúzott az ő Frédijétől. Budapestre érkezve aztán komoly kihívással kellett szembenéznie. Nevét színházi berkekben szinte elfeledték, a megélhetés nehéznek bizonyult, és kisebb szerepekkel is csak idővel találták meg. Kitartása azonban meghozta gyümölcsét, 1936-os fővárosi fellépése a Szakítani nehéz című darabban már valódi sikert aratott, és ezután csak felfelé vezetett az út.

kiss-manyi

Alakja egy meghívón (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet CC BY-NC-ND)

Miközben csillagként ragyogott színpadon és a filmvásznon, magánéletében egy kedves és nyugodt fészekben nyert feltöltődést, az Árnyas út 18. szám alatti budai villában. Itt mintha imádott dívából a gyermek Manyivá lényegült volna át. Két kedvenc papagája, Jancsi és Juliska, imádott kecskéje, Bimbula, nyula és cicája társaságában pihente ki a szerepléssel járó feszültséget. A bérelt villa tágas kertjében kiválóan lehetett álmodozni a hatalmas fenyők alatt, akár egy férfi öleléséről is. A sors hamarosan megvalósította az álmokat gróf Károlyi István megjelenésével, csakhogy a happy end sajnos elmaradt. A 21 éves ifjú, fiatal kora ellenére, akkorra már egész Európát és Ázsiát is bejárta – mesélte a románcról Kiss Albert, a színésznő unokaöccse. Károlyi gróf irodalom és színházrajongó lévén bejelentette, hogy színházat nyit Pesten. Manyika is jelen volt a színház megnyitásánál. Károlyi személyében nem mecénást, hanem vonzó férfit látott. Rajongásig megszerették egymást. Károlyi anyja, Daisy mama azonban közéjük állt, nem akart fiának csélcsap színésznőt.

kiss-manyi

1939-ben, a Színházi Magazin címlapján (Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum CC BY-NC-ND)

Ez a csalódás örök sebet ejtett Manyi szívén, bár a következő években újabb mély érzelem kerítette hatalmába, amelynek tárgya Bakonyi János katonatiszt volt. A fronton ismerték meg egymást, ahol a Tábori Színház tagjaként Manyi két hónapig énekelte közkedvelt dalait, miközben a vonzó és szellemes férfi levette a lábáról. A háború azonban nem kedvezett a romantikának. Végül 1945-ben Bakonyi szinte saját szellemeként, lefogyva, megviselten jelent meg az Árnyas út 18. előtt, hogy a továbbiakban a rejtélyes Nyúl úrként vegyen részt szerelme életében. Az ismerősöknek kertészként és gépkocsivezetőként bemutatott férfi Kiss Albert szerint béke és harmónia helyett kiszámíthatatlanságot és feszültséget vitt a mindennapokba. A pár kapcsolata meglehetősen viharosnak bizonyult, a hűség nem számított elvárásnak köztük, Nyúl úr pedig lelkifurdalás nélkül költötte Manyi pénzét, amiből meglehetősen sok konfliktus származott.

kiss-manyi

Keleti Márton filmjében (Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum CC BY-NC-ND)

Hogy Manyika lelkileg mennyit szenvedett, sejtettem. Az Isten óvjon az olyan magánélettől, mint amilyen az övé volt. Szent meggyőződésem, hogy ez hajszolta bele az alkoholba. Rengeteget ivott, és vérzett miatta a szívem” – mondta a viszonyról Márkus László az unokaöcs visszaemlékezése szerint. A pár azonban a gondoktól függetlenül nagy társasági életet élt, a villában zajlott az élet, bár a vendéglátás mindig pénztárcájuk éppen aktuális vastagságához volt szabva. Így történhetett, hogy egy alkalommal Nyúl úr szemrebbenés nélkül feltálalta vacsorára Manyi kedvenc kecskéjét… Csakhogy a hasonló baklövések tömkelege ellenére sem tudtak elszakadni egymástól.

kiss-manyi

Egy megemlékezés halálának 37. évfordulóján (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet CC BY-NC-ND)

Kiss Manyinak csupán 60 év adatott, a rák nem engedett számára többet. Ám míg lehetősége volt rá, egyetlen alkalmat sem mulasztott el, hogy hódoljon az élet örömeinek. Tréfáival, színpadi improvizációival számtalanszor szórakoztatta színésztársait és barátait, gondjait azonban nem szerette közhírré tenni. Talán ezért titkolta a betegségét is – olyannyira, hogy halálát még a rokonok is csupán a rádióból tudták meg. Bár nagyon romantikusnak hangzik az a verzió, amelyet tévesen terjesztenek, s amely szerint az élettársak megesküdtek Manyi halálos ágyánál, a valóságban erre nem került sor. Az azonban biztos, hogy Bakonyi János látványosan összetört szerelme halála után, s hamarosan követte a másvilágra a nőt, akinek a neve ma is fogalomnak számít.

Címlapkép: Beállított fotón (nyugat.hu)

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2022.08.29