Shaun, a bárány az űrbe megy


shaun

A népszerű animációs tévésorozatot gyártó brit Aardman stúdió örömére Shaun, a bárány is részt vesz a NASA Holdat megkerülő legénység nélküli űrmissziójában.

A stop-motion animációs tévékarakter az Artemis-program első küldetésén utazik az űrbe. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemis-programjának célja, hogy ismét űrhajósokat juttasson a Holdra.

Shaun, a bárány a tervek szerint a floridai Kennedy Űrközpontból augusztus 29-én indul útnak. A mesefigura a küldetés során csaknem 500 ezer kilométerre távolodik el a Földtől. A NASA Orion űrhajója legényég nélkül kerüli majd meg a Holdat, a gravitációját felhasználva gyorsul fel, és több mint 70 ezer kilométerre halad el mögötte. Útját a földi irányító központból ellenőrzik. Az űrhajó egy sor kulturális értékkel bíró emléket visz magával.

Az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója, David Parker viccesen így reagált a hírre: „Lehet, hogy kis lépés ez az emberiségnek, de óriási ugrás a bárányok számára”. Az Aardman marketingigazgatója büszkén nyilatkozta: „Shaun az Artemis-küldetés egyik első űrhajósaként élen jár a holdkutatásban, ami nagy megtiszteltetés a mi gyapjas kalandorunk számára.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.08.23