Semmelweis a láthatatlan gyilkos ellen, Sorella története Velencében, élőszereplős Eragon jön

Három filmes hír a nagyvilágból

semmelweis-ignac-sorella-tortenete-eragon

Tudományos felfedezés és romantikus szál mentén fut az anyák megmentőjéről, Semmelweis Ignácról szóló, Koltai Lajos rendezésében készülő nagyszabású magyar film története. A láthatatlan gyilkos várhatóan 2023-ban kerül a magyar mozikba – mondta el Lajos Tamás producer.

Javában zajlik A láthatatlan gyilkos forgatása, főként Budapesten, a SOTE Anatómiai Intézetében vesznek fel jeleneteket, de más fővárosi helyszíneken, utcákon, lakásokban és Kecskeméten is megidézik a korabeli hangulatot – tette hozzá a producer, megjegyezve, hogy díszletekkel és a számítógépes utómunka segítségével alakítják át a helyszíneket. A történet nagyrészt hiteles életrajzi és történelmi alapokon nyugszik, gerincét a tudományos felfedezés mellett egy romantikus szál adja, a női főszerepet Nagy Katica alakítja.

Lajos Tamás hangsúlyozta: Semmelweis Ignác tevékenysége egy igazi hőstörténet, a magyar orvos olyan horderejű felfedezésre jutott, amely megváltoztatta az orvostudomány akkori menetét, és rengeteg anyának mentette meg az életét. Mint mondta, nevét az egész világon ismerik, élete már többször is vászonra került, amerikai film is készült róla, Bristolban pedig színdarab. Magyarországon az első Semmelweis-filmet 1939-ben Tóth Endre rendezte, aki később Amerikában lett híres, majd 1952-ben Bán Frigyes Semmelweis címmel készített nagyjátékfilmet, amely proletár hősnek állítja be a tudóst.

A producer szerint Koltai Lajos rendezése teljesen más megközelítésben dolgozza fel a történetet, a szereplőválogatásnál sem kerestek külsőben vagy személyiségben hasonlóságot. „Olyan személyiséget keresett Koltai Lajos, aki átjön a vásznon, akinek a személyisége a nézőket el tudja vinni egy másik dimenzióba, és ezt Vécsei Miklóssal meg is találtuk” – hangsúlyozta. A hőstörténetre koncentráltak, mert egy olyan világraszóló siker és magyar teljesítmény Semmelweisé, amelyet időről időre érdemes filmre vinni – mutatott rá Lajos Tamás, hozzátéve, hogy időnként újra kell fogalmazni a magyar nemzeti értékeket, hősöket, példaképet kell magunk elé állítani, és a magyar filmeseknek ez fontos feladatuk. Semmelweis példája, kitartása, akaratereje és szorgalma mindannyiunk számára követendő lehet – tette hozzá.

A 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a Sorella története – Emlékezz rám című kisfilm világpremierje. Az ausztrál-svéd-magyar koprodukcióban készült alkotás rendezője az Ausztráliában élő Hegedüs Péter, producere Muhi András. A film bemutatója a Velencei Filmfesztivál Immersive szekciójának versenyprogramjában lesz. A technikai megoldásaiban újszerű kisfilm elkészítését egy az 1941 decemberében Lettországban, titokban exponált fekete-fehér fotó inspirálta – közölték az alkotók. Mint írják, a film a 10 éves Sorella tragikus, utolsó útját követi végig, amely a Balti-tenger partjához vezet, ahol csaknem 4000 zsidó embert, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg kegyetlenül a nácik.

A 360 fokban látó, így a környezetében mindent felvevő kamera segítségével forgatott Sorella történetét a nézők – rendhagyó módon – nem a filmvásznon nézhetik meg, hanem VR headsetek segítségével kerülnek a virtuális valóság felségterületére. Ez a mozgókép-mozgóvilág elementáris hatást ér el, mert általa a film és a valóság különös határmezsgyéjén találja magát a néző. Zavarba ejtően jelen van a körülötte kibontakozó tragikus események szövetében, mintegy belekerül a filmbe, illetve a virtuális valóságba, amit így ijesztően jelenidejű realitásként érzékel. Mintha személyesen akkor és ott lenne, mintha vele történne amit lát, hall, érzékel. Mert 360 fokban maga körül minden eseményt láthat és mindent hall. Rajta áll, hogy merre fordítja a tekintetét. Egyike a tragikus sorsú szereplőknek, és bármerre néz a rőt, havas tájban, azt láthatja, ami az időből kimetszett 15 perc alatt a filmben/virtuális valóságban megtörténik. „Megalázott fiatal lányokat, gyerekeket és asszonyokat terelnek a fegyveres nácik tragikus végzetük felé. Részei vagyunk a szörnyű történéseknek, és ez sokkal több, mint zavarba ejtő érzést kelt bennünk, nézőkben.

Hegedüs Péter 1976-ban született Budapesten. 1991-ben édesanyjával és két testvérével kivándoroltak Ausztráliába. 1998-ban szerzett rendezői diplomát a Brisbane-i Egyetemen. Már az egyetemi évek alatt és azóta is főként dokumentumfilmeket és rövidfilmeket rendez. Több művét vezető nagy filmfesztiválok mutatták be, és gyakran díjazták is azokat. Az Örökség: Egy halász története (Inheritance: A Fisherman’s Story) című dokumentumfilmje az Oscar-díj shortlistjén szerepelt. Hegedüs Péter professzor, valamint kutatási és fejlesztési igazgatóhelyettes a Griffith Film Egyetemen Brisbane-ben. A rendező eddig három filmjét – a Sorella története mellett a My America (2011) és a Lili (2020) című alkotást – koprodukcióban készítette Muhi András producerrel. Jelenleg Hegedüs Péter első játékfilmjét közösen fejlesztik a FocusFox Stúdióban, amely a Lili és a Sorella története magyar gyártó és koprodukciós cége. Sorella történetét a speciális kisfilmmel párhuzamosan dokumentumfilmen is feldolgozta a rendező. Terveik szerint a kisfilmet és a mozi hosszúságú dokumentumfilmet, a Velencei Filmfesztivál világpremierjét és az ausztráliai mozibemutatót követően, a budapesti közönség is láthatja.

Élőszereplős tévésorozat készül Christopher Paolini Eragonjából a Disney streamingszolgáltatása számára – olvasható a Variety honlapján. A regény Paolini négy könyvből álló Örökség-ciklusának első kötete. A hollywoodi portál szerint a sorozat előkészítése még az elején tart, de elképzelhető, hogy a szerző is részt vesz majd a produkció forgatókönyvének megírásában.

A fantasy regénysorozatban az Alagaësiában élő kamasz Eragon és sárkánya, Saphira azért küzdenek, hogy felszabadítsák világukat a zsarnokság alól. Az első kötet, amelyet Paolini még 15 évesen kezdett írni, Eragon címmel jelent meg 2002-ben, amelyet az Elsőszülött (2005), a Brisingr (2008) és az Örökség (2011) című folytatások követtek. A népszerű sorozat világszerte 41 millió példányban kelt el.

A regény alapján 2006-ban már született egy film Eragon címmel, amelyben Rachel Weisz kölcsönözte a hangját Saphirának, a sárkánynak. A produkciót, amelyben Eragon szerepét Ed Speleers játszotta, részben Magyarországon forgatta a rendezőként debütáló, Oscar-jelölt látvány effektus-guru, Stefen Fangmeier.

Forrás: MTI

Az első kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2022.08.17