Divattanácsok régi balatoni nyaraláshoz


balaton-gyerekek

Fiúk! Ki lenne egy szőke, magas hivatalnoklány partnere a Balatonon. Férjhez szeretnék menni. Jelige: Vitorlás 1” A rövid, de lényegre törő szöveg a Színházi Élet apróhirdetések rovatában jelent meg, kilencven évvel ezelőtt. Ismeretlen feladója valószínűleg két célt tűzött ki maga elé. Nyári vakáció a Balatonon, és férjhez menés. Ki tudja, az évtizedek távlatából, vajon eredményes volt-e a hirdetés?

Miközben a szőke hivatalnoklány a balatoni nyaralását szervezte, az 1932-es Miss Magyarország győztese, Lampel Ica a Belgiumban megrendezett európai versenyen mérettette meg szépségét. A 17 éves lány, miután elnyerte a Miss Magyarország címet, számos ajándéka egyikeként Balatonszéplakon kapott egy telket. Balatonföldváron a korszak egyik neves vendéglő- és szállodatulajdonosa, Wizmathy Miklós várta a nyaralni vágyókat. Modern üdülőjében 19 pengőért kínált hideg-melegvizes szobát és napi háromszori étkezést. „Kényelmes életmód. Egész nap pizsamában lehet járni. A Wizmathy-hotelek pár percnyire vannak a strandtól és a kaszinótól.” (Színházi Élet, 1932/29.)

balatonfoldvar-kepeslap

Balatonföldvár, régi képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A pesti társaság hölgytagjait azonban – az egykori anekdota szerint – elsősorban az érdekelte, „Kell-e öltözködni Balatonföldváron? Nem kell, de lehet”, vagyis a divat követésének még a vakáció alatt is hangsúlyos szerepe volt. A divatrovatok kapva kaptak a témán, és számos hirdetés mellett hasznos és praktikus tanácsokkal látták el az üdülésre készülőket. Egyes divatszakértők úgy vélték, hogy még Pesten vannak a legjobb fodrászok, ezért a nőknek még a nyaralás előtt meg kell csináltatniuk az új frizurát. Mások a túlzott sminkeléstől intették a hölgyeket, bár egy vékony alapozót és némi rúzst megengedettnek tekintettek: „Strandoláshoz folyékony krémpúdert használjunk. (…) A vízálló rúzzsal bekent száj, a krémrúzzsal rúzsozott arckrémpúder használata mellett fürdés után is szép és üde lesz, feltéve, hogy az a kevés szemfesték, amit strandon egyáltalán lehet használni, szintén vízálló.” (Színházi Élet, 1932/31.)

balaton-1937

Fürdőruhában, 1937-ben (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Abban azonban minden divatújságíró egyetértett, hogy az utazáshoz külön ruhatárat kell összeállítani, mivel egyaránt csinosnak és divatosnak kell lenni a sportpályán és a táncparketten is. A pesti divatszalonok egymással versengve kínálták a tökéletes „strand-gardróbot”, ami a teniszhez bőszárú shortnadrágot, vitorlázáshoz, úszáshoz fürdődresszt strandkeppel, délutáni sétához színes vászonruhát, az esti tánchoz estélyi pizsamát kínált: „Az estélyi pizsamák fazonja az estélyi ruhákéhoz hasonlít, de a pizsama szabásban és színösszeállításban jóval merészebb (…) kényelmes és rendkívül dekoratív viselet, csak meg kellett, illetve meg kell szokni. Nézni is, viselni is.” (Pesti Hírlap Vasárnapja, 1932/29.)

teniszpalya-1932

Teniszpályán, 1932-ben (Gömöri Múzeum CC BY-NC-ND)

Talán ha a merész szőke hivatalnoklány megfogadta a divatguruk tanácsait, balatoni nyaralás nélkül is talált férjet, vagy éppen fordítva, Balatonon nyaralt, de a férjfogás ott és akkor elmaradt.

Címlapkép: Udvarlás 1926-ban (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Fejes Katalin
Forrás: forumhungaricum.hu

2022.08.15