Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes dramedy készül Szabó Kimmel Tamással

lefkovicsek-gyaszolnak-film

Breier Ádám első egész estés filmjének, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készülő Lefkovicsék gyászolnak forgatása a napokban megkezdődött. A keserédes dramedy főszerepeiben Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán lesz látható.

Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy már évek óta nem beszélnek egymással. Tamás feleségének (Máhr Ágnes) váratlan halálakor az időközben Izraelben vallásossá vált Iván azonban úgy dönt, hogy egy hétre beköltözik Tamás lakásába, és a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát ül. Az együtt töltött hét rengeteg kalanddal és konfliktussal jár, ahol a hősök esélyt kapnak, hogy szembenézzenek hibáikkal, és kibéküljenek.

lefkovicsek-gyaszolnak-film

A Lefkovicsék gyászolnak egy keserédes dramedy, melyhez Breier Ádám rendezőt saját családja identitásának konfliktusai inspirálták – nem véletlen, hogy a történet egy zsidó gyászfolyamat körül zajlik, hiszen így a közönség egyszerre nyerhet betekintést ezen közösség hétköznapjaiba és különleges rituáléiba is, mindezt elkerülhetetlen vitákkal, szentimentalizmussal és egyben sok-sok humorral fűszerezve.

Számomra végtelenül fontos, hogy a családi ügyekről humorral és elfogadással beszéljünk, és ezzel is megmutassuk, hogy igenis van remény. A környezetemben jó pár diszfunkcionális családot látok, és hiszek benne, hogy működésképtelenségük fő oka az őszinte kommunikáció hiánya. A történetünk hősei a shiva egy hete alatt végre megtanulnak másképp beszélni egymással, ez a mi célunk is ezzel a filmmel: másképp beszélni a diszfunkcionális családokról, mint amit eddig láttunk” – nyilatkozta a film rendezője.

lefkovicsek-gyaszolnak-film

A korábban kisfilmeket és dokumentumfilmeket készítő Breier Ádám a 2021-es Inkubátor Programban nyert támogatást a Csaba Bálint társíróval közösen készített forgatókönyvének fejlesztésére és a film megvalósítására. A Lefkovicsék gyászolnak problémafelvetésében realizmusra törekszik, a képi világa azonban jóval elemeltebb: a film operatőre, a Szürke senkik (2016), a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot (2018) és a Déva (2018) csodás képeiért is felelő Dévényi Zoltán a történet abszurditásának megfelelő képi világot álmodott meg a filmnek.

A 2023-as őszi mozibemutatóra tervezett Lefkovicsék gyászolnak a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában forog augusztus végéig. Producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, koproducere Breier Ádám, executive producere Sümeghy Claudia.

Fotók: © Ulab
Nemzeti Filmintézet

2022.08.08