Pillanatkép

A Magyar Üvegművészek Társaságának tárlata a Magyar Ispitában

pillanatkep-magyar-ispita

2022. július 30-án rendkívüli érdeklődés (és óriási hőség) mellett nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispita (Nefelejcs köz 3.) emeleti termeiben a Magyar Üvegművészek Társaságának győri tárlata Pillanatkép címmel. A rendezvény kurátora Molnár Szilvia művészettörténész.

Az üveg az emberiség legősibb, legsokoldalúbb alapanyaga, mely 3500 éve kíséri az emberiséget a fejlődés útján. Egy olyan különleges „megdermedt folyadék”, melynek folyamatos innovációja nélkül életünk jól megszokott hétköznapjai is egészen másmilyenek lennének: gondoljunk el egy világot építészeti üveg, napelemek, optikai lencsék, autóüveg, repülőgép, internet kapcsolat, szatellitek, számítógép vagy épp mobiltelefonok nélkül. De ugyanígy az energetikai szektor, a gyógyszeripari kutatás és orvostechnikai eszközök sem létezhetnének mai ismert formájukban: korunk legmodernebb vívmányai szinte kivétel nélkül üveg alapanyagúak, sőt elmondhatjuk, hogy fenntartható jövőnk záloga is maga az üveg innovációja, hiszen egyedülállóan támogatja a 2030-as klímavédelmi direktívák elérését az anyagában rejlő technológiai fejlesztések széles spektruma.

A 2022 az Üveg Nemzetközi Éve tematikus ENSZ előterjesztés egy páratlan nemzetközi üvegszakmai összefogás eredményeként, 77 ország mintegy 1300 intézménye összehangolt munkájának köszönhetően került elfogadásra az ENSZ 75. Közgyűlésén Genfben, 2021. május 18-án. A nemzetközi programsorozat az üveg anyagának évezredes történeti múltjára, jelenére és jövőjére kíván rávilágítani a tudomány és a művészetek legkiemelkedőbb értékeinek és alkotóinak bemutatása által. Magyarország Kormánya társszervezőként csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy ezzel is kifejezze elkötelezettségét az ügy iránt. Az Üveg Nemzetközi Évét hazánkban is egész évben kortárs üvegművészeti kiállítások, HU-GLASS-ok kísérik végig. Ezek egyike a győri Pillanatkép című tárlat.

Székely Zoltán, a Rómer múzeum igazgatójának köszöntője után Stummer Márton gitárművész hangolta rá a közönséget a várható vizuális élményekre. A kiállítást Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész nyitotta meg, aki elmondta: a HuGlass kiállítások célja, hogy az üvegművész szakma eredményeit a nagyközönségnek triennálé jelleggel újra és újra bemutassa, és hogy a kevésbé aktív tagoknak is lehetőséget biztosítson kiállításra szakmai közegben. Az alulról szerveződő esemény célja továbbá a művészeti piac résztvevőinek figyelemfelkeltése az üveg felé, ami Magyarországon még mindig nagyon gyerekcipőben jár. A kiállítások jelentőségét mutatja, hogy bár Magyarországon elég sok aktív üvegművész alkot, és még több alkotna, azonban hiányoznak az erre a területre specializálódott galériák, a művészek munkái egyéb művészeti galériákban szétszórva lelhetőek csak fel. Olyan alkotók munkáit is megtekinthetik, akik ma még ritkábban, ám a jövőben mind gyakrabban szerepelnek majd iparművészeti, design- vagy képzőművészeti kiállításokon.

A tárlat rendezőinek szándéka volt, hogy a múltat és a jelent reprezentáló, valamint az elkövetkező években kibontakozni látszó irányokat megmutató, jellemzően a 20. század utolsó harmadától máig tartó időszak alatt készített munkák által a hazai üvegművészet különféle műfajai (használati tárgyak, dísztárgyak, szobrászati alkotások, építészeti üvegek) közösen „álljanak” a látogatók elé.

Jelen kiállításon a következő üvegművészek alkotásait ismerheti meg a közönség: Balogh Eleonóra, Bánó Rita, Bartus Ágnes, Bicsár Vendel, Borkovics Péter, Bősze Eszter, Budai Zsolt János, Csala Zsuzsa, Darabos Anita, Deák Zsuzsanna, Dombi Lívia, Farkas Vajk, Fehér Hajnalka, Formanek Zsuzsa, Fűri Judit, Gonzales Gábor, Grünfelder Judit, Haba Erika, Hefter László, Hegyvári Bernadett, Hermann Katalin, Homoki Anikó, Imre Katalin, James Carcass, Kecskés Krisztina, Köblitz Birgit, László Kyra, Lendvai Péter Gergely, Mezősi Eszter, Nakada Melinda, Németh Hajnal Euróra, S’őke Barbara, Smetana Ágnes, Soltész Melinda, Szilágyi Csilla, Szőke Barbara, Válint Ingrid, Varga Gyöngyvér Amala, Vida Zsuzsa, Virág Hajnalka.

A rendezvény végén ismét Stummer Márton gitárzenéjében gyönyörködhettünk. Végül igyekeztem megörökíteni az utókornak azokat, akik – velem együtt – még bírták a hőséget.

Molnár György művészetbarát
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2022.08.04