Biblioteca Civica Romolo Spezioli

Csodálatos könyvtárak 19. rész – tmoni írása

biblioteca-civica-romolo-spezioli

Gyönyörűek és különlegesek, egyetlen olvasni szerető embert sem hagynak hidegen, s bár napjainkban egyre több a digitális olvasnivaló, mindig szükség lesz rájuk, a könyvtárakra. Világszerte rengeteg van belőlük: lehetnek nagy múltú, patinás létesítmények, vagy a legmodernebb, már-már futurisztikus építmények – a könyveket szerető emberek otthon érezhetik magukat a falaik között. Sorozatunkban néhány valóban csodálatos, szemet gyönyörködtető bibliotékát mutatunk be – most az olaszországi Fermóban található Romolo Spezioli Polgári Könyvtárat.

A Biblioteca Civica Romolo Spezioli vagy Biblioteca Civica di Fermo egy nyilvános könyvtár Fermo városközpontjában, a Piazza del Popolón, a Palazzo degli Studiban, mely egy három boltíves légloggiával (passetto) kapcsolódik a vele egy épületkomplexumot alkotó Palazzo dei Priorihoz.

biblioteca-civica-romolo-spezioli

A fermói közkönyvtár 1688-ban született az innen származó Decio Azzolino il Giovane bíborosnak (1623-1689) köszönhetően, aki Krisztina svéd királynő (1626-1689) tanácsnoka volt. A bibliotékát a svéd uralkodó személyes orvosáról, a szintén helyi kötődésű Romolo Spezioliról (1642-1723) nevezték el.

A Palazzo degli Studit eredetileg az ősi város egyetemének szánták, így nem meglepő, hogy az első emelet négy ablakát négy olyan pápa mellszobra díszíti, akik az oktatási intézményhez köthetők: VIII. Bonifác (1235-1303), IV. Jenő (1383-1447), III. Kallixtusz (1378-1458) és V. Szixtusz (1521-1590). A műalkotások Giovanni Antonio Paracca (1546-1599) szobrászművész munkái, aki Valsoldo néven vált ismertté. A palota 1826-ig adott otthont az egyetemnek, addig a könyvtár a Palazzo dei Prioriban kapott helyet. A bíboros saját költségén átalakíttatta az eredetileg színházi előadásokra használt nagy termet: fenyőfából készült mennyezetet, galériás elrendezésű diófa polcokat készíttetett, és itt helyezte el a gyűjteményt. A helyiség, mely a Sala del Mappamondo nevet viseli, ma is megtekinthető.

A Palazzo degli Studit, ahol a könyvtár 1826 óta székel, Girolamo Rainaldi (1570-1655) tervezte. A monumentális homlokzat közepén nyílik a boltíves bejárat, s ez az egyetlen hely, ahol cotto csempézett téglák láthatók. Felette egy kis erkélyen egy kő tabernákulum áll a város védőszentje, Nagyboldogasszony szobrával. Elegáns bordás boltozat órával, valamint egy háromszög alakú timpanon koronázza meg a palotát.

biblioteca-civica-romolo-spezioli

A földszinti ősi karzat helyén ma már fiataloknak kialakított helyiségek vannak. A Globe Roomban helyezték el a könyvtár legrégebbi darabjait. A terem a nevét a ma is megcsodálható, 1713-ban Silvestro Moroncelli (1652-1719) térképész által készített földgömbről kapta. Ez egy hatalmas glóbusz (5,68 méter kerületű és 1,85 méter átmérőjű), mely pontosan ábrázolja az addig ismert világot.

biblioteca-civica-romolo-spezioli

A gyűjtemény legrégebbi magját Paolo Ruffo nemesi hagyatéka adja, de ez az évszázadok során jelentősen gazdagodott mind adományozás, mind vásárlás útján – így lett Fermo polgári könyvtára Közép-Olaszország egyik nevezetessége. A névadó teljes gyűjteményét – beleértve a ritka gyógyászati műveket is – a bibliotékára hagyományozta, ahol tovább gyűjtötték az orvostudományi dokumentumokat, így vált nemzetközi szinten is tekintélyes képviselőjévé az orvostörténeti tanulmányoknak. Sok nemes követte Azzolino példáját, így egyre több nemesi hagyaték is gazdagította a gyűjteményt.

Ma a bibliotéka állományához 3000 kézirat, 127 kódex és 300.000 egyéb dokumentum tartozik, amelyek között 816 már megszűnt folyóirat (és 110 élő), 5000 rajz, 6500 metszet, 1000 érme, pecsétek, 12 olajfestmény, több mint 300 ex libris, 681 ősnyomtatvány, 15.000 antikva (16. századi nyomtatott könyv), 23.000 kisnyomtatvány, 57 mikrofilm, rengeteg 17-18. századi ritkaság, valamint régi kotta tartozik. Mindemellett természetesen modern gyűjteménnyel és szolgáltatásokkal is rendelkezik a könyvtár, valamint online katalógussal. Digitalizált dokumentumai megtalálhatók az Olasz Digitális Könyvtárban (Biblioteca Digitale Italiana).

biblioteca-civica-romolo-spezioli

A legrégebbi fennmaradt dokumentum egy 10. századi pergamenkódex, mely retorikai esszéket tartalmaz, de számtalan más kincs is fellelhető itt, mint például Kolumbusz Kristóf 1493-ban írt levele Gabriele Sanchez spanyol királyi kincstárnoknak, vagy a 15. századból származó Libro delle Ore, mely valószínűleg Svéd Krisztináé volt. A történelmi gyűjtemény egy részét a szomszédos Palazzo dei Prioriban, a Sala del Mappamondóban őrzik, melyet Adamo Sacripante fermói építész épített.

tmoni

Forrás: Wikipedia (olasz, angol), Fermo város portálja, Visit Fermo, Scopri le Marche, Progetto – Storia dell' Arte

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezésével: 1. videó; 2. videó.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Biblioteca Palafoxiana
2. rész: A pármai Palatina Könyvtár
3. rész: Biblioteca Joanina
4. rész: Az admonti bencés apátság könyvtára
5. rész: Anna Amalia Hercegnő Könyvtár
6. rész: Az ottobeureni bencés apátság könyvtára
7. rész: Biblioteca Marucelliana
8. rész: Az oxfordi Codrington Library
9. rész: A nápolyi Girolamini Könyvtár
10. rész: A melki bencés apátság könyvtára
11. rész: A velencei Biblioteca Nazionale Marciana
12. rész: Az El Escorial kolostor királyi könyvtára
13. rész: A párizsi Sainte-Geneviève Könyvtár
14. rész: A prágai Strahov kolostor könyvtára
15. rész: A Mafra-palota könyvtára
16. rész: A wiblingeni kolostor könyvtára
17. rész: Az Osztrák Nemzeti Könyvtár
18. rész: A Sankt Gallen-i kolostor könyvtára

2022.08.02