Velencében lesz a Hétköznapi kudarcok világpremierje


hetkoznapi-kudarcok-film

Grosan Cristina nemzetközi koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült mozifilmjét meghívta a nagy presztízsű velencei filmfesztivál Giornate degli Autori programja. A három nő átlagosnak induló napján kezdődő, majd káoszba forduló nagyvárosi történet, melyben Kerekes Vica is szerepel, október 13-tól lesz látható a hazai mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

A világ legnagyobb múltra visszatekintő, legendás filmfesztiválja augusztus 31-én kezdődik Velencében. A cannes-i Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) mintájára létrejött Giornate degli Autori (Venice Days) program már bejelentette mindössze 10 filmből álló, az „újítását és eredetiséget ünneplő” válogatását, melybe meghívták Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell) második nagyjátékfilmjét, a cseh-magyar-olasz-szlovák magyar koprodukcióban, magyar tehetségekkel készült Hétköznapi kudarcok (Ordinary Failures) című játékfilmet.

A Kerekes Vica szereplésével és nagyrészt cseh színészekkel (Dana Sladká, Beáta Kanoková, Tatjana Medvecká) készült Hétköznapi kudarcokban megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe a különc tinédzser, a szorongó anya és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban.

Lenyűgöztek minket ezek a nők, akik a hétköznapi kudarcok ellen lázadnak. Grosan Cristina disztópiája egy rejtélyes módon összeomló világra hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor arra késztet, hogy ne engedjünk az apokalipszis vertigójának, hanem álljunk ellen, és kössünk szövetséget embertársainkkal” – kommentálta a magyar koprodukció meghívását Gaia Furrer, a Giornate degli Autori művészeti igazgatója.

hetkoznapi-kudarcok-film

2018-ban kezdtünk el dolgozni ezen a filmen, az akkori világról egy teljesen más kép él bennem. Ennyi idő és munka után igazán nagy öröm, hogy nemzetközi közönség előtt mutathatjuk be a filmünket, amely a közép-európai realitásunkról beszél. Boldog vagyok, hogy részben azzal a csapattal dolgozhattam tovább, akikkel együtt léptem a mozifilmes pályára a Filmintézet Inkubátor Programjában megvalósult A legjobb dolgokon bőgni kell készítésekor, Stalter Judit producerrel, Meller Anna vágóval és Győri Márk operatőrrel” – nyilatkozta Grosan Cristina rendező.

A Hétköznapi kudarcok magyar koproducerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, akik számos sikeres filmet jegyeznek, köztük az Oscar-díjas Saul fiát. A Laokoon Filmgroup, Stalter Judit producer vezetésével több sikeres európai koprodukción dolgozott, legutóbb a Fekete pók című svájci-magyar középkori misztikus thrilleren, melyben a Nemzetközi Emmy-díjas Gera Marina is szerepelt.

2022. október 13-tól lesz látható a hazai mozikban a Hétköznapi kudarcok a Vertigo Média forgalmazásában.

Fotók: © Laokoon Filmgroup
Nemzeti Filmintézet

2022.08.01