Steven Spielberg saját magát rendezi, biopic készül Amy Winehouse-ról, a Foo Fighters horrorvígjátékban ijesztget

Három filmes hír a nagyvilágból

steven-spielberg-amy-winehouse-foo-fighters

Hálaadáskor debütál az észak-amerikai mozikban Steven Spielberg The Fablemans című, a rendező ifjúságát felidéző filmje – írta meg a The Hollywood Reporter. A Universal stúdió és az Amblin Partners, Spielberg produkciós vállalatának közleménye szerint a november 23-i országos bemutató előtt korlátozottan már november 11-től forgalmazzák New Yorkban és Los Angelesben.

A The Fablemans című, felnőtté válásról szóló film Spielberg gyermekkorát és a szüleivel való kapcsolatát idézi fel. A produkcióban Gabriel LaBelle alakítja a feltörekvő fiatal filmrendezőt. Michelle Williams Spielberg édesanyját, Paul Dano az édesapját játssza, Seth Rogen pedig egy nagybácsi szerepét kapta.

A filmet megrendező Spielberg Tony Kushnerrel közösen írta a forgatókönyvet, és Kushnerrel, valamint Kristie Macosko Kriegerrel együtt producerként is dolgozik rajta. A The Fablemans a díjkiosztó szezon kellős közepén kerül a mozikba. Spielbergtől legutóbb a West Side Story-t láthatta a közönség, amelyet hét Oscar-díjra jelöltek, és egyik sztárja, Ariana DeBose el is nyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat.

Életrajzi film készül Amy Winehouse fiatalon elhunyt angol énekesnőről, rendezője Sam Taylor-Johnson lesz, aki A szürke ötven árnyalatát is jegyzi. A film, amelynek várhatóan Back to Black lesz a címe, az énekesnő (Taylor-Johnson közeli barátja) híressé válását és tragikus halálát dolgozza fel, értesült a The Guardian. Úgy tudni, a forgatókönyv már kész, a szereplőválogatás elkezdődött. A film az énekesnő hagyatékkezelőinek teljes támogatásával készül, beleértve Mitch Winehouse-t, Amy édesapját, aki nyíltan bírálta Asif Kapadia 2015-benkészült, Oscar-díjas dokumentumfilmjét, az Amy-t.

A család először 2018-ban kezdett dolgozni a projekten Alison Owen és Debra Hayward producerekkel. Akkor úgy tervezték, hogy a film bevételeivel az Amy Winehoue Alapítványt fogják támogatni. „Most úgy érezzük, megünnepelhetjük Amy kivételes életét és tehetségét. Az Amy Winehouse Alapítványon keresztül tudjuk, hogy betegségének igaz története sokaknak segíthet, akik talán hasonló gondokkal küzdenek” – írta közleményében az édesapa. 2015-ben már szó volt egy életrajzi filmről, melynek Noomi Rapace lett volna a főszereplője, de az nem valósult meg.

Sam Taylor-Johnson első játékfilmje a Nowhere Boy című Lennon-dráma volt, ezután vitte vászonra A szürke ötven árnyalatát. A film kasszasiker lett, több mint 560 millió dollárt hozott világszerte, de a legrosszabb rendezőnek járó Arany Málnára is jelölték érte. Amy Winehouse 2003-as debütáló albumával, a Frankkel tört be az élvonalba, 2006-ban a Back to Black című lemezzel lett világhírű, Grammy-díjat is kapott érte. Alkoholmérgezésben halt meg 2011-ben, 27 éves korában.

Zenés horrorvígjáték készült a Foo Fighters tagjainak főszereplésével. A Studio 666-ot népszerűsítő legutóbbi Foo Fighters-kiadvány, a Dream Widow EP március 25-én jelent meg. Aznap, amikor a zenekar dobosa, Taylor Hawkins turné közben egy bogotái hotelszobában meghalt. A Studio 666 az utolsó vele készült filmfelvétel. A horror-vígjáték ötlete Dave Grohltól, a Foo Fighters alapítójától, vezetőjétől származik, azt gondolta tovább Jeff Buhler és Rebecca Hughes. A sztori visszavezet a világhírű rockcsapat tavaly megjelent tizedik albumához, a Medicine at Midnighthoz: a filmben a Foo Fighters tizedik lemezét próbálja összerakni, a helyszín pedig ugyanúgy egy encinói kúria, mint a Medicine at Midnight felvételeinek idején.

A Stúdió 666 az első játékfilm, amelyben a Foo Fighters szerepel, egyben BJ McDonnell második játékfilmes rendezése. Az eddig elsősorban kameramanként és kliprendezőként ismert filmes 2013-ban A balta 3-at jegyezte, amelynek a műfaja szintén horror volt. A Stúdió 666 sztorijának kiindulási pontja a Foo Fighters, pontosabban a zenei agytröszt és frontember Dave Grohl alkotói válsága, amelyet menedzserük közreműködésével egy szokatlan helyszínen, egy elhagyatott vidéki házban próbálnak maguk mögött hagyni. Mint hamarosan kiderül, az épület súlyos titkokat hordoz falai között: évtizedekkel korábban egy másik rockcsapat, a Dream Widow tagjai rejtélyes körülmények között végezték itt egy lemezfelvétel során. Kísért a múlt, Dave Grohl és társai természetfeletti erőkkel találják szemben magukat, amelyek nemcsak az új album elkészültét, hanem a zenészek életét is fenyegetik. Egyfajta fejetlenség uralkodik el az encinói kastélyban, a film vége pedig a Hawkins halála miatt beállt helyzetben a jövőbe is utalhat: Grohl és a szólókarrier?

A Foo Fighters jövője valóban bizonytalannak tűnik – március, Hawkins halála óta nem adtak koncertet, utódlásáról nem döntöttek, szeptemberre is csak két előtte tisztelgő est van betáblázva. A Stúdió 666 látványvilága igazi horrorfilmes közeg, a párbeszédek viccesek, a hat zenekari tag érdekes karaktereket hoz, Grohl mellett különösen Pat Smear gitáros (aki Grohl dobos előéletében, a Nirvanában is feltűnt turnézenészként), illetve Rami Jaffe billentyűs. A filmben feltűnik néhány pillanatra Lionel Richie híres amerikai énekes.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2022.07.27