''Így látjuk mi''

A Soproni Fotóklub kiállítása a győri könyvtár Gyárvárosi Közösségi Házában

soproni-fotoklub-gyarvaros

2022. július 15-én, 17 órakor nyílt meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Közösségi Házában a Soproni Fotóklub kiállítása „Így látjuk mi” címmel.

A Soproni Fotóklub 1906-ban alakult, az ország második legidősebb fotós alkotócsoportja, alapítása óta jogfolytonosan működik. Az alapítás évében megtartották első kiállításukat, és csatlakoztak az 1905-ben alakult Magyar Amatőr Fényképezők Országos Szövetségéhez (MAOSZ).

2012 óta évente Nemzetközi Fotópályázatot írnak ki Hűségnapi fotópályázat címmel, az 1921. december 14-i soproni népszavazásra emlékezve. A Magyar Fotográfia Napja (augusztus 29.) alkalmából pedig rendszeresen 3 napos szabadtéri kiállítást rendeznek 2002 óta. 2013-ban kapcsolat létesült a klub és a Soproni Petőfi Színház között, melyet a jelmezes főpróbákon készült képek kiállítása követett a színházban.

A világ egyik legnagyobb fotóművészeti versenyén, az ausztriai Trierenberg Super Circuiton alkotócsoportként először 2009-ben neveztek, és kollekciójuk elnyerte a „Best Digital File” kategória aranyérmét. 2010-ben és 2012-ben pedig „Best Mixed Club” díjat kaptak. Ezt követően is többször részt vettek a rangos megmérettetésen. Így 2021-ben a 30. Trierenberg Super Circuiton a „Best Print Club” aranymedált vehették át, és Lángh Gábor egyik alkotása OVF aranymedált kapott. 2022-ben pedig Trierenberg Super Circuit Best Club gold medállal díjazták őket.

A soproni fotósok nem először járnak alkotásaikkal városunkban. Öt évvel ezelőtt a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában is láthatóak voltak a képeik. Az érdeklődők – köztük más fotós csoportok képviselői – ezúttal 2022. július 15-én érkeztek a Gyárvárosi Közösségi Házba.

Ligeti László, a bajai Duna Fotóklub Egyesület elnökhelyettese a feleségével érkezett, és jelen volt Roll Péter, a Győri Fotóklub Egyesület elnöke, néhány fotóstársával. A kiállítást Virág Lajos vizuális barangoló és fényvadász nyitotta meg. Köszöntőbeszédében elmondta, a fotós a pillanatot ragadja meg vagy felépíti a szépet. A kiállított képek segítségével érzékeltette a színek kontrasztjának hatását, megmutatta a fekete-fehér fényképekben rejlő lehetőségeket, utalva az így megragadott téma átütő erejére.

Paul Almásy fotós újságírót idézte, akinek 1906-os születési éve megegyezik a Soproni Fotóklub megalakulásának évével. „Az információt képileg jól kell megfogalmazni, mert ezzel segítjük az embereket, hogy a képeket jól tudják olvasni. Ezt ugyanúgy meg kell tanítani, mint az iskolában az írás-olvasást.

A rendezvényen a klub képviseletében Hipságh Gyöngyi elnökön kívül Shmilliár Ágnes, Kiss Zoltán, Lángh Gábor és Wittmer László vettek részt. Az ő munkáik mellett Baán Katalin, Bóta Luca, Csigó Gergely, Miklós-Fodor Gabriella és Hauszner Sándor képeit tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás 2022. augusztus 15-ig látogatható a fiókkönyvtár nyitvatartási idejében.

Bogár Erika
Fotók: Vehofsics Erzsébet

2022.07.18