Az esélytelenek izgalmával

Az igazság bajnokai – filmkritika

az-igazsag-bajnokai-film

Ha egy katona úgy dolgozza fel a gyászt, hogy öl, akkor vajon mit csinál a pék? Ebben a filmben ilyen és ehhez hasonló kérdések hangzanak el, miközben a rosszfiúk hullanak, mint a legyek. Az igazság bajnokai Az eltűnés sorrendjében és az Agymenők szerelemgyereke, ahol egy profi és három lelkes amatőr erednek az igazság nyomába.

Mikor Markus (Mads Mikkelsen), a katona felesége életét veszti egy vonatbalesetben, hazatér a küldetésből, hogy lányával, Mathildével (Andrea Heick Gadeberg) együtt próbálják meg feldolgozni a gyászt. Egy nap furcsa szerzet állít be hozzájuk, a statisztikus Otto (Nikolaj Lie Kaas) azt állítja, ő is ott utazott a vonaton, sőt, ő volt az, aki átadta helyét a nőnek, és meg van róla győződve, hogy nem baleset történt. Mivel a rendőrség nem szentel túl nagy figyelmet a vallomásának, Markusnak adja elő a teóriáját, mely szerint Az igazság bajnokai nevű bűnszervezet így akarta eltenni láb alól az ellenük tanúskodó Sast, a feleség halála pedig csak járulékos veszteség.

az-igazsag-bajnokai-film

A hatóságok mindvégig balesetként kezelik a történteket, ezért Markus úgy dönt, a kezébe veszi az ügyet, és személyesen vesz elégtételt felesége haláláért. A régi pajtából főhadiszállás lesz, ahonnan az akciót irányítják. Otto segítségül hívja két barátját: Lennart (Lars Brygmann) számára nem létezik olyan biztonsági rendszer, amit ne tudna feltörni, Emmenthaler (Nicolas Bro) pedig a számítógépes adatbázisok és térfigyelő kamerák illegális felhasználásában szerzett elévülhetetlen érdemeket. A logika mentén haladva, statisztikai módszerekkel és az információtechnológiát igába hajtva jutnak az elkövetők nyomába, melynek eredményeként a bűnbanda egyre kevesebb tagot számlál. Teszik mindezt úgy, hogy Mathilde és barátja az egészből mit sem sejt.

az-igazsag-bajnokai-film

Markus számára a halál nem újdonság, de feleségének elvesztése némileg más hozzáállást kíván(na). Nagyon keveset volt eddig itthon, tinédzser lányával való kapcsolata nem éppen felhőtlen, ennek rendezése úgy tűnik, túl nagy falat számára. Elvakítja a bosszúvágy, egész életét a harcban élve (végre) újra a csatamezőn találja magát, de amit itthon tesz, az egyáltalán nem hősies, hanem bűncselekmény. A három kockának ezen a téren nem sok hasznát veszi, ám mindegyikük elégtételt akar venni a rosszfiúkon az életben őket ért sérelmek miatt. Különös, furcsa figurák ők, akiket állandóan csúfoltak és bántottak, de vajon képesek-e odáig elmenni, hogy embert ölnek, ha a szükség úgy hozza. Úgy tűnik, igen, ami egy újabb megoldhatatlannak tűnő probléma Markus számára, hiszen lelkesedésükkel az egész akciót veszélybe sodorhatják.

az-igazsag-bajnokai-film

A gyász feldolgozása, a megmásíthatatlan elfogadása, illetve az önbíráskodás témáján túl az egész cselekményt átszövi az ok és okozat közötti összefüggés állandó keresése. Az egész történet onnan indul, hogy Észtországban egy kislány nem piros, hanem kék biciklit kér karácsonyra, innen jutunk el egy 11 halálos áldozatot követő cselekményhez. Mert minden összefügg mindennel, semmi nem történik véletlenül, minden cselekedetünk és döntésünk mögött valami korábbi esemény áll, szokásaink, neveltetésünk, saját magunkhoz és a világhoz való viszonyulásunk nem csak úgy jön a semmiből. A három kocka nagyon jó az esélylatolgatásban, az adatelemzésben, a statisztikában, az apró részletek összerakásában, de vajon szükség van-e erre, vagy fogadjunk el bizonyos dolgokat úgy, ahogy vannak, egyszerűen csak éljük az életünk, és próbáljunk meg a jó dolgokra koncentrálni?

A válasz ott van mindenkiben. Elsőre talán kicsit soknak tűnik a drámát, a humort, az erőszakot, a mélyfilozófiát stb. belesűríteni egy kétórás filmbe, de a skandinávok nem ma kezdték az ipart. A dialógusok mindig többről szólnak, mint hogy két ember beszélget, azokba rengeteg dolgot bele lehet csempészni. A szereplők egyéni története, személyes élményei, vágyai, álmai, félelmei mindig hozzátesznek valamit az egészhez, ami meghatározza a hogyan továbbot.

az-igazsag-bajnokai-film

Anders Thomas Jensen forgatókönyvíró-rendező nem először dolgozik együtt a díszes társasággal, közös munkájuk eredménye mindig különleges élményt ad a nézőnek, hiszen ezek a filmek a személyes tragédiákon keresztül fogalmaznak meg általános problémákat, miközben a humort és az erőszakot sem nélkülözik. Az igazság bajnokai is egy fekete komédia abszurd helyzetekkel és fordulatokkal, ami egyszerre elgondolkodtató és zavarba ejtő. Mintha a skandináv érzésből azt a részt kapnánk meg, ami apu fejében kavarog, miközben áll a hosszú sorban a húsgolyóra várva az IKEA-ban, vagy a semmi közepén defektet kap a Volvoval. Ki nem mondott össztársadalmi érzések és gondolatok ezek, melyeket a szereplők megtesznek helyettük, helyettünk. Ne szégyelljük hát élvezni.

Hujbi
Forrás: hetediksor.hu

2022.07.05