''Szerettem történetet mesélni...''

Elhunyt Böszörményi Gyula író

boszormenyi-gyula-gyaszjelentes

Az 57 éves író családja e sorokkal adta hírül a gyászt: „Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Böszörményi Gyula, József Attila-díjas író 2022. június 29-én a Világfa csúcsára költözött.” Gergő és az álomfogók (a népszerű sorozat első része), Kucó, Ambrózy báró esetei (szintén sorozat), hogy csak néhányat soroljunk a legsikeresebb könyvei közül. Példaértékű, hogy többszörösen hátrányos helyzetéből hogyan tudott népszerű íróvá emelkedni, és bizonyára sok fiatalban felébreszteni az olvasás szeretetét.

„Amikor az ember azt hiszi, nincs több remény, akkor szokott felpercenni az új nap első sugara!” (Böszörményi Gyula)

Kétéves volt, amikor az orvos ezt a diagnózist közölte a a szüleivel: „Izomsorvadása van a gyereknek, próbálják ne nagyon megszeretni, mert nem éli meg a tizedik születésnapját.” Csak édesanyja tartott ki mellette, miközben ő súlyos mozgássérült lett. De aztán az egész család széthullott körülötte, és 12 évesen bekerült egy egészségügyi gyermekotthonba.

Böszörményi Gyula nagyon magányos helynek nevezte az intézetet, ahol azért kezdett el írni, hogy kimesélje magából, amit átélt, érzett és gondolt. 17 éves volt, amikor először jelent meg nyomtatásban. Utána már sorra közölték a cikkeit, glosszáit és novelláit többek között az Élet és Irodalom, az Emberhalász, a Debreceni Napló és az Ifjúsági Magazin hasábjain.

„Az írás olyan, mint egy utazás.” Egy interjúban az író elmondta, hogyha nem kapta volna el a betegség, akkor pilóta szeretett volna lenni. Így viszont a képzelete szárnyán, legyőzve a test korlátait, nemcsak ő utazott időben és térben, hanem gyerekek és felnőttek ezreinek adta meg ezt az élményt.

Barátja, Müller Péter Sziámi ötlete nyomán kezdett el ifjúsági regényeket írni, amelyekkel óriási sikert aratott, és közben rátalált „a saját hangjára”.

1990-ben a Magyar Televízió „Nagy Élet” címmel csaknem egyórás dokumentumfilmet forgatott vele (rendező Gábor Péter), amelyet a németországi művészmozikban mint „híradófilmet” vetítettek. Azóta számos nyomtatott sajtó- és televíziós interjú készült vele. 1992-ben megalapította a Szertelenek amatőr színjátszó csoportot, amely 1993-ban megnyerte a Nemzetközi Amatőrszínjátszó Fesztivált.

Könyveiből készült már filmes és színházi adaptáció is. A Komédium Színház öt éven át játszotta a Kucó című monodrámáját Kálloy Molnár Péter főszereplésével, Radó Gyula rendezésében. 2006-ban a darabot meghívták az Edinburgh-i Fringe Fesztiválra. (A hatvanéves színházi fesztivál történetében ez volt az első magyar nyelvű darab.) 2006 szeptemberétől az Új Színház tartotta műsorán.

2003-ban feleségével, Cséplő Noémival megalapították az Álomfogó Varázslat „táv-bűbájosképző” levelező iskolát gyerekeknek és felnőtteknek, melynek célja az általános műveltség, hagyományőrzés és olvasásra nevelés elősegítése.

„Az emberiségnek mindig szüksége volt mesélőkre, akik bölcsességeket közvetítettek, tanítottak, hogy hogyan éljünk meg élethelyzeteket.”

Isten nyugosztalja Böszörményi Gyulát!

Szabados Éva

Forrás: Wikipédia, Heti Közélet interjú

Böszörményi Gyula könyvei a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér katalógusában

2022.07.01