Elindult a Nyári Könyves Kihívás a győri könyvtárban

SzaSzi interjúja

galambos-kriszta01

Olvassunk együtt! – ezzel a mottóval indított a nyárra könyves kihívást a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér felnőtteknek és gyerekeknek. A részletekről és a hasonlóan olvasásra buzdító, néhány éve sikeresen működő Könyvklub tapasztalatairól kérdeztem Galambos Krisztina szaktájékoztatót.

Kiket szólít meg a kihívás?

Mindazokat, akik szeretnek olvasni, és most szívesen kombinálnák ezt az élményt egy játékkal, amiben saját magukat tehetik próbára.

8 könyv, azaz havi kettő négy hónapon keresztül – ez nem tűnik soknak. Mégis mi történik, ha valaki „kifut az időből”, mégsem tudja teljesíteni ezt a szintet?

Már négy könyv elolvasásával is lehet nevezni. A kihívás kategóriái nagy szabadságot adnak, hiszen mindenki olyan olvasnivalót választhat, ami számára könnyen teljesíthető.

Néha nehezen választ az ember, hogy mit is olvasson. A tanácstalankodóknak milyen segítséget tudnak nyújtani itt a könyvtárban?

Természetesen itt helyben kérhetik a könyvtárosok segítségét, böngészhetnek a katalógusban, de a könyvtár honlapján, sőt online magazinunk, a Győri Szalon Írókéz rovatában is közlünk könyvajánlókat, kritikákat.

Hogyan teljesül a kihívás? Az olvasás mellett milyen feladata van a résztvevőknek?

A könyvtárakban elhelyezett nyomtatott füzetek vagy az online felületeinken megtalálható Google-űrlap kitöltésével teljesül a kihívás. Az elolvasott könyvek szerzőjét, címét kell megírniuk, és kíváncsiak vagyunk egyéni véleményükre is. Ez alapján csillaggal kell értékelni az olvasmányokat egytől ötig, illetve az összes alapján egyetlen, néhány mondatos összegzést írni. Ennek összefoglalását kérdésekkel segítjük.

Van tétje a kihívásnak? Hogyan zárul?

Négy könyv elolvasásával egy bögre, hat könyv elolvasásával egy könyv, nyolc könyv elolvasásával két könyv a garantált nyeremény (természetesen összegzéssel együtt), ezenfelül mindenki kap egy-egy ajándék olvasójegyet, és persze mindenki rengeteg élménnyel gazdagodik.

Aki kedvet kap, hogyan, meddig jelentkezhet?

Egészen szeptember végéig lehet jelentkezni online vagy személyesen, de arra buzdítanék mindenkit, ha elhatározta, hogy bekapcsolódik, akkor már most küldje el a jelentkezését a vetelkedo@gyorikonyvtar.hu e-mail-címre.

Meghirdetésre került a kihívás gyerekverziója is. Nekik mit kell teljesíteniük?

A gyerekeknek húsz kategóriát kínáltunk fel, ebből hármat kell kiválasztaniuk, amit a szünidő alatt, augusztus végéig elolvasnak. Az ennek igazolására szolgáló lapot megtalálhatják Gyermekkönyvtárunkban, vagy letölthetik honlapunkról.

Mit üzennél a hezitálóknak? 

Csupán annyit, hogy nincs mit veszíteni, itt mindenki csak gazdagodhat, ha más nem, olvasmányélményekkel. Számos érvet hozhatnék fel az olvasás és a könyvek mellett. Minden történet közelebb visz ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk lévő világot és önmagunkat. Olvassunk együtt! Legyen ez a jelszó!

Az olvasásnépszerűsítés egy országszerte kedvelt módja a könyvklub. Néhány éve itt, a belvárosban is elindult, sőt nyári szünet nélkül összejöttök havi rendszerességgel. Mennyire vált népszerűvé? Mi lehet a titok?

2019-ben indult a Könyvklubunk, de a vírushelyzet miatt többször kellett szünetet tartanunk. Múlt év szeptemberétől működünk folyamatosan, és szerencsére elmondhatom, hogy nagyon sok az érdeklődő. Havonta találkozunk, többnyire közösen döntjük el, hogy mit szeretnénk olvasni. Ez „magányos” tevékenység, de a nyomán keletkező gondolatainkat, érzéseinket megfogalmazni, illetve meghallgatni mások véleményét, közösségi élmény. Talán ez is a népszerűség titka, hogy egyre jobb közösséggé formálódunk.

Nyáron is aktív a klub. Mivel várjátok az érdeklődőket?

Július 18-án Szepes Mária A vörös oroszlán című regényéről beszélgetünk, majd terveink szerint augusztusban Szűcs Péter Dharma című családtörténete kerül terítékre. Szeretettel várjuk az érdeklődőket! Olvassunk együtt!

 

Részleteket a győri könyvtár honlapján és szórólapokon találnak!

SzaSzi
Fotó: Vas Balázs

2022.06.23