Capella Pratensis - Ave maris stella

A világhírű énekegyüttes első magyarországi koncertje

Régizenei kulturális különlegességgel várják a szervezők a közönséget Győrben, a Szent Ignác Bencés Templomban (Győr, Széchenyi tér 9.) 2022. július 8-án (pénteken) 19 órakor. A Cappella Pratensis énekegyüttes Magyarországra most először látogat el, győri koncertjük témája Gyümölcsoltó Boldogasszony azaz Jézus fogantatásának hírül adásának ünnepe.

A program középpontjában a reneszánsz irodalom egyik legikonikusabb műve, Josquin Desprez 'Ave maris stella' kezdetű Mária-himnusz témájára komponált miseordináriuma áll. Az együttes ehhez a programhoz a Sixtus-kápolnából származó zenei forrásokhoz nyúlt, amelynek kórusában maga Josquin Desprez is énekelt a XV. század végén. A Cappella Pratensis az ünnephez illő gregorián tételekkel és motettákkal egészíti ki a műsort.
A hollandiai székhelyű Cappella Pratensis régizenei énekegyüttes Josquin Desprez (frankoflamand zeneszerző) műveire és a XV-XVI. század többszólamú zenéire specializálódott. Az énekegyüttes történeti és művészeti kutatásokon alapuló műveket a reneszánsz kor szokásához hasonlóan adja elő, azaz az eredeti menzurál kották hasonmásait körbeállják, így idézve meg a kor eredeti miliőjét, hangzásvilágát. Az énekegyüttes alapításának éve, 1987 óta rendszeresen fellép Hollandiában és Belgiumban, neves nemzetközi fesztiválokon Európa-szerte, Észak-Amerikában és Japánban.

A jegyek június 20-ától vásárolhatók a Bencés Boltban (Győr, Széchenyi tér 9.), vagy a koncert előtt egy órával a helyszínen. Támogatói jegyár: 6000 Ft.

2022.06.16