Múzeumok Éjszakája 2022 – Győrben is gazdag programkínálattal

SzaSzi tudósítása

muzeumok-ejszakaja_2022_03

A 2022. június 25-én tartandó Múzeumok Éjszakájára gazdag programkínálattal készül a főszervező Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. A részletekről június 14-én az Esterházy-palotában tartott sajtótájékoztatón árultak el többet.

A múzeum munkatársai teljes gőzzel készülnek az eseményre. Életre kelnek a Rómer múzeum kiállítóterei. 9 helyszínen várják az érdeklődőket szombat délutántól késő éjszakáig – emelte ki Székely Zoltán igazgató.

A zsebbarát méretű programösszesítőt végigfutva igazi kavalkád várja az időutazás kalandorait és a művészetek szerelmeseit. Lesz itt tárlatvezetés, mégpedig zenés, verses, borkóstolós, interaktív, 18 pluszos, halálon túlra kalauzolós, lesz grafikusművésszel, történésszel, múzeumpedagógussal, lesz időutazás az ősi kelták, a rómaiak világába vagy éppen városunk hadiipari múltjába. Ágyúlövéstől visszhangzik majd az Apátúr-ház udvara, és ezen az estén a palota pompás dísztermét is megcsodálhatjuk. Felkapaszkodhatunk a Zsinagóga kupolájába, beszállhatunk egy kis Agyagmíves IPARkodásba, kipróbálhatjuk a római mozaik- és ékszerkészítést, és térképes nyomozásra is vállalkozhatunk. Ez utóbbira gyerekek, családok jelentkezhetnek.

muzeumok-ejszakaja_2022_01

Nézzük kicsit részletesebben (a teljesség igénye nélkül) a helyszíneken:

Az Apátúr-házban a Karzat Színház utcaszínháza interaktív játék keretében ismerhetik meg a régi magyar mesterségeket, a Musica Historica együttes borbemutatóval egybekötött koncertet tart.

Az Esterházy-palotában a Sírhalomtól a halomsírig című kiállítás izgalmas kalandozás a Kisalföldön talált régészeti leletek világába, amely a legrégebben itt élők gazdagságáról, életviteléről, hitvilágáról mesél. A zsidó hagyomány szerinti esküvő kulisszái mögé is betekinthetünk ezen az estén, a jó hangulatról az Ephemere Duó & Stummer Márton gondoskodik, a szünetben kóser borkóstolón vehetnek részt a vendégek.

A Fruhmann-házban agyagos foglalkozásba kapcsolódhatnak be a gyerekek, és a hagyományos táncház sem maradhat el. A talpalávalót a Szigetközi Csutora Hagyományápoló Egyesület húzza.

A Kreszta-házban az újrarendezett Kovács Margit Állandó Kiállítás tárlatvezetéseire invitálnak, a gyerekek játékos nyomozással fedezhetik fel ezt a különleges világot.

Igazi kuriózum, hogy a Magyar Ispitában Schwéger Zsófia Londonban élő ifjú festőművész kalauzolja a látogatókat saját Belső tér című kiállításán.

A Püspöki udvarbíróház ad helyet a Győr a haza szolgálatában című időszaki kamaratárlatnak, hihetetlen mennyiségű tárgy mesél erről a rendkívüli időszakról. A szomszédban található, Borsos Miklós életútját, alkotásainak inspirációs hátterét bemutató tárlatot is érdemes felkeresni, kipróbálni az interaktív társasjátékokat és az útvesztőt..

A Patkó Imre Gyűjtemény egyéni felfedező kalanddal várja a családokat. Jártak már szubjektív tárlatvezetésen? Ezen az estén egy művész-művészettörténész pár nyújt betekintést a művek egyéni értelmezési lehetőségeibe.

A Várkazamata-Kőtár kínálata a római időkbe repít vissza. A jobb átélés kedvéért történelmi divatbemutatón is részt vehetünk. Figyelem, csak felnőtteknek! A 22 órakor kezdődő előadás a Római Birodalom polgárainak szexualitásáról rántja le a leplet.

Ha a Zsinagógában járunk, nemcsak a kupolába érdemes felballagni, hanem a Vasilescu-gyűjteményben is szétnézni, ahol Ország Lili műveivel zenés vezetés keretében ismerkedhetünk.

Mennyi érdekes program! És csak egy múzeumi belépő áráért!

A részleteket a Rómer múzeum honlapján és szórólapokon találják.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2022.06.15